Janus: Lahko je biti favorit, a to uresničiti pred domačimi navijači ...

Trener slovenskih skakalcev Goran Janus je bil po moštvenem uspehu na domači tekmi v Planici zelo zadovoljen, saj so fantje v težkih razmerah skakali brez večjih napak. "Najprej čestitke fantom za odlično opravljene polete. Lahko je biti favorit, vendar pa vse to uresničiti pred domačim občinstvom, je nekaj največjega," je ekipo pohvalil Janus.

"Najprej čestitke fantom za odlično opravljene polete. Lahko je biti favorit, vendar pa vse to uresničiti pred domačim občinstvom, je nekaj največjega," je ekipo pohvalil Goran Janus. Foto: STA
"Najprej čestitke fantom za odlično opravljene polete. Lahko je biti favorit, vendar pa vse to uresničiti pred domačim občinstvom, je nekaj največjega," je ekipo pohvalil Goran Janus. Foto: STA

PLANICA > Preudarni arhitekt slovenskega zmagoslavja pred 30.000 navijači v dolini pod Poncami je uspel v ekipi ustvariti odlično vzdušje. Na vprašanje, kako mu to uspe, pa je odgovoril: "Težko je razložiti, enostavno se razumemo, fantje so na ekipnih tekmah bolj sproščeni in stopijo skupaj, sem pa vesel, da nam je uspelo vse, kar si zamislimo."

“To je nekaj, kar ti bo ostalo do konca življenja v spominu”

Da bo dvakrat zapored v dveh dneh v čast slovenskim zmagovalcem v Planici zadonela Zdravljica ni pričakoval: "Po pravici povedano stopničke sem pričakoval oziroma smo pričakovali, vendar zmagati ni lahko. Zmagati tukaj v Planici drugič zaporedoma je poklon celotni ekipi, vsem, ki delamo, in seveda tudi fantom. Zmaga vsem trenerjem, ki delamo s fanti, prinese veliko olajšanje. Če zmagaš, to pomeni, da si naredil največ, kar je možno. Da prideš tukaj v iztek letalnice in te pozdravlja tolikšno število gledalcev, je nekaj, kar ti bo ostalo do konca življenja v spominu."

Kot pravilno je označil odločitev o prekinitvi tekme po prvi seriji: "Veter je bil premočan, pa tudi prav nihče ni skušal izsiliti še ene serije." Pred odločilno tekmo bo fantom pustil, da se spočijejo, da bodo lahko jutri šli v miru na tekmo: "Ne delam nekih posebnih kalkulacij, pač treba bo dobro izpeljati samo tehniko skoka in imeti tudi nekaj sreče."

Kranjec formo uspel najti za planiški spektakel

Najbolj izkušeni član ekipe 33-letni Robert Kranjec, ki se lahko pohvali z največ skoki čez dvestometrsko znamko, je ob sezoni, ki ni navduševala, vesel, da je formo uspel najti za planiški spektakel: "Tekma je bila naporna zaradi vetra in menjavanja zaletnega mesta, bilo je veliko ponesrečenih skokov, hitro si lahko skočil manj kot dvesto metrov, kar si na ekipni tekmi ravno ne želiš, meni se je vse postavilo na svoje mesto. Vesel sem, da sem se uvrstil v ekipo in upravičil nastop. Doma zmagati je sigurno nekaj najlepšega, ko se lahko oddolžiš občinstvu, ker so nas prišli v takšnem številu spodbujati." Kranjec upa, da bo v nedeljo naredil še tisti glavni korak in da mu bo uspel res en odličen polet.

Jurij Tepeš je še tretjič v Planici skočil natanko 237,5 metra ter ekipno tekmo končal kot najboljši posameznik: "Z veseljem bi letel še dlje, a so mi na žalost znižali nalet. Jutri bo nov dan, ko bi rad znova dobro skakal. Ne želim se obremenjevati z zmago ali rekordom, temveč želim samo uživati in si predvsem zapomniti to Planico za poletno obdobje, ko se bomo potili, pa trenirali na polno, ko bom imel razbolene mišice, da se bom lahko takrat spomnil zakaj treniram."

Tepeš je z najdaljšim skokom razbremenil kolege

Janusov načrt nagnati tekmecem strah v kosti, ko je kot prvega Slovenca na letalnico poslal Tepeša, se je izkazal za odločilnega. Z najdaljšim skokom je namreč razbremenil kolege. Avstrijec Stefan Kraft je pristal pri 226,5 metrih, tudi ostali niso premagali Tepeša: "Ni bilo lahko skakati prvi, zlasti, ko je za mano skočil tretji najboljši skakalec v letošnji sezoni. Upal sem, da bom še daljši, na koncu pa sem ga premagal, res lep občutek."

Z desetim mestom na petkovi posamični tekmi si je zaupanje trenerja Janusa pridobil 21-letni Anže Semenič, ki je današnji nastop opravil rutinirano. "Živčen nisem bil nič kaj bolj kot ponavadi. Pred tekmo sem čutil pozitivno nervozo. Zmage sem zelo vesel. Nekaj najlepšega je zmagati pred domačimi navijači, ki jih je bilo slišati že na vrhu letalnice, zelo glasni pa so bili tudi, ko smo bili na zmagovalnem odru v izteku, res fantastično. Po tekmi smo fantje drug drugemu čestitali tako kot se spodbujamo med sabo. Ves čas so verjeli vame," je bil zadovoljen član tržiškega skakalnega kluba.

Na nedeljski posamični preizkušnji bo nastopilo šest Slovencev, ob Petru Prevcu, Juriju Tepešu in Robertu Kranjcu še Jernej Damjan, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar. Na startu finalne preizkušnje, s katero bo padel zastor na sezono, je 31 tekmovalcev. Kot zadnja bosta skočila tekmeca za končno lovoriko sezone, zmagovalca skupnega seštevka, Prevc in Nemec Severin Freund.

"Trenutno Severin ni povsem tam, kjer si vsi želimo, da bi bil," je dejal nemški trener Werner Schuster, ki si želi, da bi Freund postal tretji Nemec po Jensu Weissflogu in Martinu Schmitt, ki bi mu uspelo osvojiti veliki kristalni globus, a v igri je tudi mali globus za polete in pokal narodov.

Dvoboj bo kljub 44 točkam Freundove prednosti pred Prevcem izredno napet. Freund je izgubil tudi nekaj samozavesti zato je na ekipni tekmi testiral drugi par smuči, ki ga bo morda vzel za nedeljsko zadnje dejanje sezone. "Povsem siguren še nisem, kako in kaj," je dejal nemški as, ki je bil po današnjem poletu jezen, ker so mu skrajšali nalet.

STA


Najbolj brano