Jansrudu še drugi superveleslalom, Kline 15.

Dvojna norveška zmaga na drugem superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val Gardeni. Kjetil Jansrud je ubral najhitrejšo linijo na progi Saslong, drugo mesto je pripadlo rojaku Aleksandru Aamodtu Kildeju, tretji je bil Kanadčan Erik Guay. Dva Slovenca sta se veselila točk, Boštjan Kline na 15. mestu in Martin Čater na 21.

Boštjan Kline Foto: Anze Malovrh/Sta
Boštjan Kline Foto: Anze Malovrh/Sta

VAL GARDENA > V italijanski Val Gardeni je bil na sporedu drugi superveleslalom v tej sezoni. Boštjan Kline, najboljši Slovenec na uvodni preizkušnji v tej disciplini v Val d'Iseru, je bil uvodoma zelo dober peti. Tokrat pa je vpisal uvrstitev v prvi petnajsterici. Kline je tekmo končal na 15. mestu, za Kjetilom Jansrudom je zaostal za manj kot sekundo, natanko 83 stotink sekunde.

Tokrat so imeli tekmovalci z višjimi startnimi številkami boljše razmere, ki jih je zelo dobro izkoristil Martin Čater, ki je s številko 42 na startu skočil za kar 21 mest ter vpisal svoj najboljši izid v tej sezoni. Čater je postal tretji Slovenec z uvrstitvijo med dobitnike točk svetovnega pokala v tej sezoni in se pridružil Klinetu in veleslalomistu Žanu Kranjcu. Razlike med tekmovalci so bile sila majhne, kajti Čater je bil 21. z zaostankom le 1,11 sekunde za zmagovalcem.

Prvi slovenski nastop je bil že takoj na začetku. Kline je dobro opravil nastop. Mariborčan je bil drugi tekmovalec na startu, ob prihodu v cilj je Američana Andrewa Weibrechta prehitel za 1,56 sekunde za prevzem vodstva.

Kline, ki ni bil v ospredju na uradnih treningih smuka, se je pogumno podal na progo Saslong ter bil hiter že v zgornjem delu. Ob prvem merjenju vmesnega časa je bil hitrejši za 73 stotink sekunde, ob drugem vmesnem času je bil hitrejši za sekundo, ob tretjem za 1,26 sekunde. Ob prihodu v cilj je pridobil še tri desetinke za prevzem vodstva.

Vodstvo je bilo kratke sape, kajti startno izhodišče ni bilo najboljše. Treba je bilo počakati na tekmovalce z višjimi številkami. Na stopničke so stopili tekmovalci s številkami 10, 13 in 15.

Še drugič v tej sezoni se je zgodilo, da sta bila povsem na vrhu dva Norvežana. Jansrud je kot 15. na startu ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Za šest stotink sekunde je prehitel rojaka Aleksandra Aamodta Kildeja, ki je imel startno številko 13, in ga potisnil na drugo mesto ter za 13 stotink sekunde Kanadčana Erika Guayja, ki je tako prišel do svojih prvih stopničk v novi sezoni. Jansrud je zmagal na smuku in superveleslalomu v Val d'Iseru. Na prvem superveleslalomu mu je družbo na zmagovalnem odru delal Aksel Lund Svindal, ki je tokrat po napaki ostal brez uvrstitve.

Jansrud je vpisal še 17. zmago v svetovnem pokalu, osmo superveleslalomsko. V boju za skupni seštevek svetovnega pokala pa je kar precej znižal zaostanek za vodilnim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, ki je Val Gardeno izpustil. Razlika med prvo- in drugouvrščenim tako znaša 140 točk. Najboljši Slovenec Kline je 15. skupno, z zaostankom 329 točk. Kline je v posebnem seštevku discipline osmi, za vodilnim Jansrudom pa zaostaja 139 točk.

Nastopila sta še dva Slovenca; Klemen Kosi s številko 31 ni prišel do točk, zaostanek 1,73 sekunde je zadostoval za 36. mesto. Miha Hrobat je nastopil s številko 57 in ostal brez uvrstitve.

V soboto bo v Val Gardeni še klasični smuk.

STA


Najbolj brano