Janez Kocijančič je častni predsednik OKS

Janezu Kocijančiču, ki je bil na čelu slovenskega olimpijskega gibanja več kot 23 let, so na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ta je potekala tik pred volilno, podelili naziv častnega predsednika OKS.

Janezu Kocijančiču, ki je bil na čelu slovenskega olimpijskega gibanja več kot 23 let, so na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ta je potekala tik pred volilno, podelili naziv častnega predsednika OKS. Foto: STA
Janezu Kocijančiču, ki je bil na čelu slovenskega olimpijskega gibanja več kot 23 let, so na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ta je potekala tik pred volilno, podelili naziv častnega predsednika OKS. Foto: STA

LJUBLJANA > Za novega predsednika se bodo potegovali Bogdan Gabrovec, Zoran Janković in Andraž Vehovar.

“Ko te dni berem in poslušam vse te prijazne ocene, se sprašujem, če sem to res jaz. Te ocene si gotovo ne zaslužim sam. Uspešen projekt slovenskega olimpizma je plod ekipnega duha in dela. Delali smo skupaj, za skupne cilje v dobrobit slovenskega športa, slovenske države in naroda. Moja iskrena želja je, da z isto skupno energijo sodelujete tudi z novim predsednikom OKS. Le tako je mogoče uspevati v športu in drugih področjih doma in v mednarodnem merilu. Če me bo kdo potreboval, bom pomagal tudi v prihodnje,” je v zahvali svojo bogato kariero na čelu OKS sklenil Janez Kocijančič.

Težave z obnovo bežigrajskega stadiona

Nato je predsednik nadzornega odbora (NO) Dejan Crnek predlagal razrešnico dosedanjih članov skupščine in organe OKS. Pred tem so sprejeli dopolnitve pravil OKS in poslovnika o delu skupščine OKS ter pravilnika o arbitražnem razsodišču za šport pri OKS.

OKS po besedah generalnega sekretarja Toneta Jagodica za leto 2015 načrtuje 6.481.000 evrov prihodkov in 6.235.000 evrov odhodkov. Jagodic je dejal, da je OKS tudi v zadnjem štiriletnem obdobju kljub težkim gospodarskim razmeram posloval pozitivno in ohranil samostojnost. Navedel je, da imajo težave z obnovo bežigrajskega stadiona, kjer so delni lastniki, ter pri obnovi Pristave na Kodeljevem, kjer je težava nastala zaradi denacionalizacija.

Po besedah Jagodica je bil velik napredek narejen pri reševanju statusnih vprašanj športnikov na čelu z zaposlovanju športnikov v javni upravi in po končanih karierah. V OKS je skupaj s hčerinsko družbo Olimp 24 zaposlenih za nedoločen čas, skupaj pa je za letos sklenjenih 19 sponzorskih in 24 partnerskih pogodb.

145 glasov

Predsednik volilne komisije OKS Aleš Remih je v zaključku podal poročilo o volilnih opravilih, opravljenih v dobrih dveh mesecih. Poleg treh kandidatov za predsednika je pet kandidatov za prvega podpredsednika, šest za drugega podpredsednika, za člane IO je 53 kandidatov, 10 za člane nadzornega odbora, devet pa za disciplinsko komisijo. Remih je v imenu volilne komisije predlagal, da bi bile volitve legitimne in legalne, četudi ne bi bila dosežena t.i. ženska kvota iz 59. člen poslovnika o delu skupščine, ki med drugim določa, da so med 21 člani IO OKS najmanj tri ženske; s tem so uveljavili pravilo dosežene večine pridobljenih glasov ne glede na sploh. Remih je predlagal tudi, da v primeru, če ne bo izvoljen eden izmed podpredsednikov, novoizvoljeni predsednik poda nov predlog in se izvede nov krog volitev v tem delu. Oba sklepa sta dobila veliko večino članov skupščine.

Predsednika OKS in druge organe bodo volili s tajnim glasovanjem, predsednik pa bo postal tisti, ki dobi relativno večino, to je absolutno večino volilnih glasov navzočih delegatov na skupščini. Skupaj bo na voljo 145 glasov; pri volilnem procesu pa bo kot svetovalec sodeloval tudi predstavnik državne volilne komisije. Za morebitno fotografiranje glasovnic kot dokazilo, da je nekdo v resnici obkrožil določenega kandidata, niso mogli sprejeti pravne prepovedi. Kocijančič je dejal, da je to moralno in etično načelo, in pozval vse, da tega ne delajo.

STA


Najbolj brano