Jakov Fak je svetovni prvak

Slovenski biatlonec Jakov Fak je na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju osvojil prvo mesto na tekmi s skupinskim startom. Na Finskem je imel v zaključku več moči od Čeha Ondreja Moravca, ki je zaostal sekundo, bron je osvojil Norvežan Tarjei Boe, ki je zaostal 3,7 sekunde. Vsi trije so na strelišču zgrešili en strel.

Jakov Fak
Jakov Fak 

KONTIOLAHTI > Jakov Fak je na SP osvojil svoje peto odličje. Svetovni prvak je bil že na posamični tekmi v Ruhpoldingu leta 2012, kjer je bil tudi drugi še z mešano štafeto. Bron je osvojil v Pjeongčangu na posamični tekmi in v Novem Mestu 2013 v sprintu.

“Verjel sem vanj, da ob naredil, kar najbolje zna. Na tekmi je 30 najboljših na svetu, če bi samo tekli, bi jih teklo skupaj 25, streljanje naredi razliko. Jakov je bil ves čas zelo rezerviran, ni se razdajal na progi, nekdo ga je zmeraj potegnil zraven. Rekel sem mu, da je zame najboljši tekač,” je za RTV Slovenija povedal glavni trener Uroš Velepec.

Fak je tekmo začel rezervirano, a je držal stik z vodilnimi. Tako na prvem kot drugem strelskem postanku je pokril vseh pet tarč in za Boejem zaostajal 12,1 sekunde; toda skupina je ostala skupaj. Na tretjem strelskem postanku je zgrešil peto tarčo in se v lov za vodilnimi podal z zaostankom 19,4 sekunde. Fak je hitro znižal zaostanek in ujel tekmece. Napadel je v zadnjem kilometru, ko mu je odgovoril le Moravec, toda slovenski šampion je brez večjih težav ciljno črto prečkal pred Čehom.

“Razmišljal sem, kako izpeljati zadnji krog. Vedel sem, da sem lahko najhitrejši med tistimi, ki so ostali. Bilo je nekaj razlike, toda zaupal sem vase. Prvi krog je bil zelo živčen, nekateri tekmovalci so zelo nešportni. Škoda, da je tako, a jih bomo že izšolali” so bile prve besede Faka za RTV Slovenijo in zaključil: “Vesel sem, da se je tako končalo. Težko je bilo, najtežje se je po nekaj zapravljenih priložnostih na koncu zbrati.”

Brez odličja je ostal legendarni Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki je sam pritekel v cilj na četrtem mestu, med elitno trideseterico pa je edini zadel vseh 20 tarč. Za peto mesto sta se udarila Čeh in Michal Šlesingr in Johannes Thingnes Boe; boljši je bil prvi. Nemec Simon Schempp je bil osmi, bratski dvoboj za deveto mesto je dobil Simon Fourcade, na desetem je končal Martin Fourcade.

Do konca sezone bodo biatlonci nastopili še v Hanti Mansisku, kjer bodo zadnje tekme svetovnega pokala od 19. do 22. marca. Fak je z današnjo zmago znižal zaostanek za drugouvrščenim Rusom Antonom Šipulinom na 22 točk, Martin Fourcade jih ima zdaj 111 več od Šipulina.

STA


Najbolj brano