Jadralski vikend

Danes in jutri bodo pred Koprom jadralske regate evropskega pokala za razrede jadrnic laser standard, radial in 4.7. Druge največje jadralske prireditve v slovenskem morju se udeležuje rekordnih 263 jadralcev in jadralk iz dvanajstih držav. V Izoli poteka kriterijska regata več kot 150 optimistov iz sedmih držav.

Pred Izolo pripravljajo regate za najmlajše jadralce.
Pred Izolo pripravljajo regate za najmlajše jadralce. 

KOPER, IZOLA > Jadralni klub Jadro Koper gosti prvo etapo evropskega pokala razredov laser, ki se zadnjih šest let začenja v Sloveniji. Včeraj, prvi dan tekmovanja, 18 laser standardov, 109 radialov in kar 139 laserjev 4.7 ni imelo sreče z vremenom, saj je močna tramontana, ki je dopoldne pometala s 30 vozli, onemogočala varno izplutje iz marine.

Za danes in jutri je napovedan zmeren maestral, danes prireditelji načrtujejo izvedbo treh regat, jutri pa še dveh. Slovenske barve sicer zastopa 20 krmarjev, za katere je tekmovanje tudi ena od izbornih regat za sestavo reprezentance za evropsko in svetovno prvenstvo. Evropski pokal bo sicer tradicionalno končan na Hvaru, kjer bodo skupnega zmagovalca razglasili na predvečer novega leta. V floti laser standardov se bosta za najvišja mesta potegovala tudi aktualni domači svetovni podprvak v razredu laser radial Nik Pletikos in državni prvak Žan Luka Zelko iz Maribora.

Jadralni klub Ljubljana pa pred Izolo organizira prvo kriterijsko regato razreda optimist v novi jadralski sezoni. Najstarejši slovenski jadralni klub ima že dolgo tradicijo organiziranja regat na morju in na jezerih, prvič pa bo organiziral regato za najmlajše tekmovalce na morju. Ker regate optimistov vedno privabijo veliko gostov, ki napolnijo turistične zmogljivosti, v zgodnji spomladanski sezoni tudi že napovedujejo turistično sezono v slovenskem Primorju. Prijavljenih je več kot 150 tekmovalcev iz sedmih držav, v večini teh preizkušnja šteje kot prva kriterijska regata za sestavo državnih reprezentanc. RN


Najbolj brano