Jadralci na čelu z Žbogarjem s smelimi cilji v Rio

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar (finn) ter Tina Mrak in Veronika Macarol (470) si na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kamor odpotujejo v naslednjih dnevih, želijo visokih uvrstitev. Žbogar je v zadnjih letih standardni član zmagovalnih stopničk na največjih tekmovanjih, tudi dekleti sta z bronom na EP že opozorili nase.

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar (finn) Foto: Pedro Martinez
Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar (finn) Foto: Pedro Martinez

LJUBLJANA >Žbogar je najuspešnejši slovenski jadralec v zgodovini in edini, ki je osvojil olimpijsko medaljo. Doslej je osvojil srebrno in bronasto v razredu laser, sedaj jo bo skušal v drugem poskusu osvojiti tudi v razredu finn, v katerem je bil pred štirimi leti v Londonu šesti. V luči priprav na OI je izpustil svetovno prvenstvo, kjer bi branil bronasto medaljo.

"Mislim, da imam veliko izkušenj, večina ostalih jadralcev je imela podoben program. Razred finn je zahteven, imam svoja leta, zato potrebujem več regeneracije. Tudi zato sem nekaj regat izpustil, delal veliko na pripravah, imel sparing partnerje, vsak dan jadral regate, zato mi dvobojev ne primanjkuje. Na OI je treba iti z veliko željo po tekmovanju, ta se zdaj v zadnjih tednih stopnjuje," je o svojih olimpijskih ciljih v okviru Maxi kluba Slovenske tiskovne agencije v Ljubljani povedal Žbogar.

"Vesel sem, da imam vse tri kolajne, evropsko, svetovno in z olimpijskih iger. Svetovno prvenstvo je letos izpustilo nekaj jadralcev, ki bodo na OI lovili visoka mesta, tako da se nas je večina skoncentrirala na olimpijske igre," je še dejal Žbogar.

V Braziliji visoko meri tudi ženska posadka v razredu 470. Veronika Macarol in Tina Mrak sta aprila letos na evropskem prvenstvu na španski Mallorci osvojili bronasto kolajno, zlato pa sta si prijadrali julija lani v Aarhusu na Danskem. Tina Mrak je s Tejo Černe že nastopila pred štirimi leti na OI, skupaj z novo partnerko Macarolovo pa sta med drugim zbirali tudi denar za nakup nove jadrnice.

"Zagotovo v Rio odhajam z višjimi cilji kot v Londonu, kjer so bile to moje prve igre. Zdaj sva z Veroniko opravili zelo veliko dela, vsako leto stopnjevali mesta, bili vse boljši, zato si želiva čim več pokazati na igrah in doseči cilj, ki sva si ga zadali," je dejala Tina Mrak.

"To bodo zame prve olimpijske igre, Tina ima več izkušenj, a v teh štirih letih sva precej napredovali, in sva sposobni doseči precej dober rezultat," pa je povedala debitantka na igrah Macarolova.

Njun trener in izkušeni olimpijec Tomaž Čopi je dejal, da je bilo nekaj težav z logistiko in pošiljanjem opreme v Brazilijo, saj je to velik finančni zalogaj. "Za dekleti sem si želel, da bi novejša jadrnica od lani ostala dalj časa v Evropi, a žal je splet okoliščin pokazal, da moramo jadrnico poslati v Brazilijo prej. Dekleti sta zdaj več kot dva tedna brez celotne jadralne opreme, kar ni dobro, a po drugi strani je želja po borbi na morju v tem primeru večja in dekleti komaj čakata, da bosta spet jadrali. Trening je bil zdaj prirejen, v Riu pa se bo na morju dogajalo veliko," je dejal Čopi.

Žbogar bo že konec tedna odpotoval na priprave v Rio, le nekaj dni za njim pa tudi Mrakova in Macarolova. Obe posadki sta bili tam že nekajkrat in dobro poznata tamkajšnje razmere, pogoje za vadbo in nastanitev.

Podpredsednik Jadralne zveze Slovenije Slavko Žbogar, tudi oče Vasilija, ni skrival smelih načrtov na olimpijskih igrah. "Vsi pričakujemo medaljo. Če gre Vasilij na OI, gre po medaljo, ne po četrto mesto, dekleti pa ravno tako. Tako kot sta onidve v formi, lahko rečem, da sta v sami špici, zato so pričakovanja visoka in verjamem, da bomo po igrah veseli," pa je dejal Stanislav Žbogar.

V ekipi Vasilija Žbogarja so trener Trevor Millar, kondicijski trener Marzio Braida ter v zadnjih dveh letih njegov njegov brat Jure.

STA


Najbolj brano