Izziv jim je sklatiti šibko Triestino

Repenskemu Krasu, ki od sezone 2009/10 izmenjaje igra v D ali v elitni ligi, je v končnici minulega prvenstva proti pričakovanjem večine uspela vrnitev v D oziroma po novem četrto italijansko nogometno ligo. V četrtem poskusu obstanka bodo pomembno vlogo igrali slovenski nogometaši.

Nekdanji slovenski reprezentant  Tonči Žlogar bo v Repnu igral drugo zaporedno sezono  Foto: Davorin Križmančič/Fotokroma
Nekdanji slovenski reprezentant Tonči Žlogar bo v Repnu igral drugo zaporedno sezono  Foto: Davorin Križmančič/Fotokroma

KOPER, REPEN > Le nekaj kilometrov od Fernetičev na tržaškem Krasu stoji Repen, z 800 prebivalci ena najbolj nogometnih slovenskih vasi.

Triestina je že dolga leta v hudi krizi, saj se izmenjujejo lastniki in vodstva, klub pa po bankrotu iz B lige potonil skoraj med amaterje. V novi sezoni mu slabo kaže, saj so treningi do nadaljnjega prekinjeni, poslovni partner predsednika Hamdija Mehmetija pa je iz Trsta umaknil 13 svojih igralcev.

Pred dnevi so nogometaši Krasa z začetkom priprav vstopili v sezono (od danes so na pripravah na Rogli), ki bo zanje četrti poskus obstanka v D ligi, po novem tudi četrtem kakovostnem razredu italijanskega nogometa. Z ukinitvijo prve in druge lige Lega Pro (nekdanji ligi C1 in C2) ter združitvijo v eno samo ligo, je D liga iz petega skočila na četrto mesto po rangu nogometnih tekmovanj v Italiji.

Družine Kocman, ki prek svojega podjetja Koimpex že desetletje obvladuje nogometni klub, sicer izlet v slovensko ligo ne zanima.

Kot je že po koncu minule sezone napovedal predsednik Goran Kocman, je ekipa vse bolj slovenska in primorska, saj so iz Slovenije pripeljali sedem nogometašev iz naše regije, večinoma s prvoligaškimi izkušnjami. Če k tem dodamo še staroselca Radenka Kneževića, ki je v Krasu od začetka Koimpexove zgodbe ter njegovega someščana iz Sežane Luko Spetiča ter Izolana Roka Božiča in nekdanjega slovenskega reprezentanta Tončija Žlogarja, imajo v Krasu dvanajsterico slovenskih igralcev. V to niso všteti domači nogometaši. Najbrž Kras ne bi imel težav z obstankom v prvi slovenski ligi, vsaj po proračunu ne, saj neuradno znaša okrog pol milijona evrov. Kras bi bil - brez pretiravanja - kaj lahko enajsti slovenski prvoligaš. Družine Kocman, ki prek svojega podjetja Koimpex že desetletje obvladuje nogometni klub, sicer izlet v slovensko ligo ne zanima. Koga so pripeljali iz naših krajev? Prav nazadnje je dres oblekel koprski napadalec Patrik Bordon (lani Partizan Tirana), iz goriškega konca Saša Ranić, Miroslav Cvijanović in Sebastjan Komel, Sežanec Saša Gulič, ki je minulo sezono igral v Krasovemu tekmecu v elitni ligi, iz mladinske ekipe Domžal je prišel Matic Slavec, na posojo iz Udineseja pa sin nekdanjega reprezentančnega vratarja Aleksandar Bošković. Nekaj igralcev so pripeljali iz Italije, na koncu pa 19-letnega Belorussa iz Kazana Mihaila Babičeva, a to verjetno že sodi v druge sfere, saj Koimpex veliko poslov sklepa v Belorusiji.

Dodaten draž sezoni naj bi letos dal tudi neposredni dvoboj s Triestino. Slovenski klub s Krasa išče primat proti nekdanjemu stebru tržaškega desničarstva. Tega v Repnu ne skrivajo, toda pogojnik je na mestu, saj je prvi klub tržaškega nogometa znova v hudih težavah. Njihov najboljši igralec Denis Godeas se je celo pogovarjal o prestopu v Kras, a je ostalo le pri tem, saj je zahteval preveč, uradno pa je povedal, da prestop k neposrednemu mestnemu tekmecu po tolikih letih ne bi bila modra poteza. “V moštvu so igralci z mednarodno izkušnjo, ki bodo skupno z mladimi silami gotovo poskrbeli za sestavo uigrane celote. Naša želja je, da bi si zagotovili miren obstanek v ligi,” pravi predsednik Kocman.

ROK MAVER


Najbolj brano