Izziv je zmaga v obeh tekmah

Zlata lisica se je po dveh letih spet vrnila domov, na obronke mariborskega Pohorja. In tudi letos je, kot v vse pogosteje toplejših zimah, bila boj z naravo. Blišč ohranja predvsem zaradi domače smučarske kraljice Tine Maze.

Pogled s startne hišice na ciljni iztek veleslalomske proge. Foto: STA
Pogled s startne hišice na ciljni iztek veleslalomske proge. Foto: STA

MARIBOR > Štajerska prestolnica je zelena, le okrog snežnega stadiona je tu pa tam kakšna zaplata snega. Zato pa je proga verjetno varovana bolj kot nekdaj trezorji Banke Slovenije, sploh po vdoru snežnih huliganov tik pred snežno kontrolo predstavnika FIS Filipa Gartnerja. Zimske počitnice so poskrbele za vrvež pred gondolsko žičnico. Včeraj popoldne so gostinci postavljali še zadnje objekte in šanke v pričakovanju današnjega navala obiskoval cev, ki bodo želeli pozdraviti slovensko smučarsko kraljico Tino Maze.

Lisica je namreč prva postaja svetovnega pokala po svetovnem prvenstvu, na kateri se bo nadaljeval boj za veliki kristalni globus. V boju z Avstrijko Anno Fenninger ima Mazejeva 184 točk prednosti. V nedeljo si želi prednost še oplemenititi ali jo vsaj ohraniti. “Nič ne preračunavam, tekme so do sredine marca in do tedaj je potrebno smučati,” na to temo pravi Tina Maze. Počitka po SP skoraj ni imela, a vendar ga je bilo dovolj, da je opravila vsaj osnovno regeneracijo moči, ki jih je pobral nastop v vseh petih disciplinah na SP in tudi visoka nadmorska višina smučišč v Beaver Creeku.

V Mariboru si želi zmage v obeh preizkušnjah, tako v današnjem veleslalomu kot v jutrišnjem slalomu, ki naj bi ga močil dež - vsaj taka je aktualna vremenska napoved. “Zame je ta preizkušnja vedno zelo pomembna, ne glede na to, da je bilo SP višek sezone in da sem tam osvojila tri odličja. Eden od izzivov mi je še zmagati obe tekmi za vikend, veleslalom in slalom. In to bi si želela prav na Zlati lisici,” je pred tekmovanjem poudarila Mazejeva.

Blizu tega dosežka je bila na zadnji tekmi v Mariboru (lanska, 50. jubilejna je bila v Kranjski Gori) pred dvema letoma, ko je tudi zmagala v skupnem točkovanju za Zlato lisico. V veleslalomu je bila druga in slavila v slalomu.

Če bi ji uspeli obe zmagi, bi izenačila že kar zaprašen podvig svoje šampionske predhodnice Mateje Svet iz leta 1988, ko je dvakrat zmagala na izjemo zahtevni progi v Kranjski Gori. Sedem Slovenk je sicer stalo na zmagovalnih stopničkah v zgodovini tega tekmovanja, na najvišji pa ob Korošici še Svetova, Urška Hrovat in Nataša Bokal.

Na Pohorje je predlani prihrumelo okrog 40.000 gledalcev. Rekord, ki ga bo težko doseči, čeprav naj bi se tudi jutri in danes številka gibala tja okrog 30.000. Tudi letos bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi iz središča Maribora.

Proga Radvanje je sicer v dobrem stanju. Temperature se čez dan gibljejo okrog 10 stopinj Celzija, zadnje noči pa okrog pet pod ničlo, kar je za pripravljalce prog ugodno. Med tednom so v sneg vbrizgali vodo z eno novejših metod, t. i. injekcijsko desko. Gre za posebno napravo, ki v sneg zvrta več tisoč majhnih luknjic, prek katerih povečajo gostoto snega in s tem trdnost, kar tekmovalkam z višjimi številkami omogoča sprejemljive razmere. Dela je nadzoroval avtor tega postopka Cristian Steinbach iz Kitzbühla.

Startne številke Slovenk na današnjem veleslalomu - 5 Tina Maze, 29 Ana Drev, 32 Katarina Lavtar, 47 Tina Robnik, 56 Ilka Štuhec, 58 Eli Plut.

Z izjemo Mazejeve imajo vse ostale Slovenke visoke startne številke. Danes se bodo ob 10. uri na veleslalomu spustile še Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik, Ilka Štuhec in Eli Plut. Na jutrišnji slalom, ki se bo začel ob 9.45, pa še Ana Bucik in Saša Brezovnik. Primorska slalomistka bo imela visoko startno številko, a vendar pričakuje uvrstitev v drugo vožnjo. Ta se ji je predlani izmuznila za nekaj stotink, a letos je že naredila velik korak naprej z dvema uvrstitvama med dobitnice točk v svetovnem pokalu. Ob progi bo seveda imela tudi svoje navijače z Goriškega.

Rok Maver, poročevalec


Najbolj brano