Izola namesto Dragice

V lepem vremenu in pred številnimi predstavniki sedme sile je Vasilij Žbogar v soboto v matičnem klubu Burja v izolski marini splavil novo jadrnico razreda finn, s katero bo prihodnje leto nastopil na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Vasilij Žbogar - z Izolo pred Izolo Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Vasilij Žbogar - z Izolo pred Izolo Foto: Tomaž Primožic/Fpa

IZOLA > Prejšnjo jadrnico je po svoji mami poimenoval Dragica, novi pa je ime Izola.

“Upam, da mi bo tudi Izola prinesla srečo,” je ob tej priložnosti izjavil Vasilij Žbogar in novo jadrnico krstil z zlato penino, s čimer je simbolično nakazal svoje želje na prihodnjih olimpijskih igrah, saj bronasto in srebrno medaljo s tega najprestižnejšega tekmovanja že ima.

“Konstruktorji so prisluhnili mojim zahtevam in jadrnico prilagodili moji tehniki vožnje. Med samo pripravo projekta so bile naše misli usmerjene tudi v Rio in razmere, ki jih pričakujemo tam. Po prvih preizkusih kaže dobro,” je zadovoljen izolski jadralski šampion, ki poudarja, da je to velik korak tako zanj kot za klub. “Jadrnica in ves projekt nastopa na olimpijskih igrah veliko staneta, zato se zahvaljujem vsem svojim sponzorjem in klubu, ki mi vsa ta leta stoji ob strani. Do olimpijskih iger je še leto in pol, in vsak dan trdo delam, da bom tam kar najbolje pripravljen.”

Žbogarjevo novo jadrnico je oblikoval argentinski projektant Juan Kouyoumdjian, ki je izdelal tudi načrte za katamarane za Pokal Amerike in jadrnice za Volvo Ocean Race. Pri nastajanju načrtov je sodeloval tudi Žbogar sam. Izdelali so jo na Češkem, kjer ima tovarno jadrnic razreda finn Žbogarjev trener Luca Devotti.

Žbogar je jadrnico v zadnjih dneh že preizkusil na morju pred Izolo, pravi test pa bo sledil na skupnem treningu s sparing partnerji v Valencii, kamor se je naš najboljši jadralec s svojo ekipo odpravil včeraj.

“Lahko se nam je posrečila dobra barka, lahko pa tudi ne. To bomo izvedeli v naslednjih tednih v Valencii, sicer se bomo morali vrniti v tovarno in izdelati drugo jadrnico,” je bil iskren vodja Vasilijeve ekipe, njegov brat Jure Žbogar.

Vasilijeva nova jadrnica je vredna približno 20.000 evrov in ima za dva centimetra daljšo vodno linijo; to je maksimalno, kar dovoljujejo pravila razreda finn. Zadaj je malce bolj ploščata kot prejšnja, ki je bila stara že pet let in jo je bilo treba nujno zamenjati.

Po treningu v Valencii se bo Vasilij Žbogar odpravil v Hyeres, kjer bo konec aprila tekma svetovnega pokala. Takoj zatem bo nastopil na evropskem prvenstvu v Splitu, avgusta pa bo novo opremo preizkusil na predolimpijski regati v Riu de Janeiru.

ALJA TASI


Najbolj brano