Iz tretjega v drugi razred

Slovenski odbojkarji so uresničili letošnji cilj. Z osvojitvijo zaključnega turnirja v Nemčiji so si zagotovili napredovanje v drugo jakostno skupino svetovne lige.

Za slovenskimi odbojkarji je uspešen krstni nastop v svetovni 
ligi. Foto: Fivb
Za slovenskimi odbojkarji je uspešen krstni nastop v svetovni ligi. Foto: Fivb

FRANKFURT > Evropski podprvaki so torej upravičili vlogo favorita. Najprej so se v petek oddolžili Grkom za poraz v predtekmovanju, v soboto pa so sploh prvič doslej ugnali še Nemce. Gostiteljem, ki so imeli v Frankfurt Areni podporo kakšnih 2200 gledalcev, v uvodnih dveh nizih niso pustili blizu. V slovenski reprezentanci je v vlogi libera spet zaigral Jani Kovačič, ki je zbolel pred dvobojem z Grčijo.

Pobuda je bila ves čas na strani gostov, ki so se v uvodnem nizu odlepili po prvem tehničnem odmoru. Drugi niz je bil odločen še prej. Slovenska razigranost je silila v napake tudi nemške tekmece, ki so takoj zaostali z 2:7. Slovenski odbojkarji so tudi v nadaljevanju zadržali visoko raven igre in zbranosti. Sredi drugega niza so prednost tako povečali na osem točk (17:9). Nemško prebujenje je bilo zapoznelo. Gostitelji so znižali zaostanek (17:21), a so se slovenski odbojkarji lahko zanesli na udarne servise in drugi niz mirno pripeljali do konca.

Nemška zasedba, ki je v primerjavi z zadnjim evropskim prvenstvom izgubila nekaj pomembnih nosilcev igre, po zaostanku 0:2 ni imela prav veliko adutov za zasuk. Na sobotni tekmi je bilo v dobrem in slabem bolj ali manj vse odvisno od slovenskih odbojkarjev. Kljub padcu učinkovitosti pri začetnih udarcih so tudi v tretjem nizu sprva povedli za tri točke, a so se Nemci za razliko od uvodnih dveh nizov hitro vrnili v igro in uprizorili zasuk za vodstvo z 12:9.

“Zasluge za uspeh gredo v največji meri našemu strokovnemu štabu na čelu z Gianijem. Cilji so jasno začrtani, načrt, kako do njih priti, pa tudi. Mi se z disciplino samo držimo tega načrta, vsi se podrejamo ekipi, rezultati pa prihajajo. Še bomo delali, saj svojega limita še nismo dosegli," je prepričan Tine Urnaut. “Vedemo se, kot da bo Andrea z nami še dolgo časa. Vem, da na zvezi delajo vse, da ga obdržijo, vem, da tudi sam rad dela z nami. Vzljubil je Slovenijo, tudi Slovenija njega. Verjamem, da bo ostal,” je optimist Korošec.

Prednosti pa ob pogostejših napakah tekmecev niso več izpustili iz rok in izsilili četrti niz, v katerem pa so pobudo spet prevzeli slovenski odbojkarji. Razliko (7:4) je spet naredil začetni udarec, a so se Nemci vrnili v igro in po drugem tehničnem odmoru povedli z 9:8. Selektor Andrea Giani je takrat aktiviral drugega podajalca. Namesto Dejana Vinčiča je v igro vstopil Gregor Ropret, tehtnica pa se je do drugega tehničnega odmora spet nagnila na stran Slovenije, ki si je priigrala prednost treh točk za mirno končnico četrtega niza in tekme. “Mislim, da Nemci niso imeli nobene možnosti, oziroma so jo imeli le takrat, ko smo jim mi to dovolili. V tretjem nizu smo nekoliko popustili, ritem igre je padel, a smo nato, ko je bilo najbolj potrebno, znova dvignili raven in zmagali,” je po tekmi povedal reprezentančni korektor, Izolan Mitja Gasparini.

Polfinale - Slovenija : Grčija 3:0 (22, 20, 16; Gasparini 12, Urnaut 9, Koncilja 8; Đurić 13), Nemčija : Tajvan 3:0; finale - Slovenija : Nemčija 3:1 (19, 18, -21, 20; Urnaut 17, Čebulj 16, Gasparini 14; Collin 18).

Odbojkarska reprezentanca bo naslednje leto torej igrala v drugem razredu svetovne lige, vprašanje je le, ali z Gianijem ali brez njega. Slovenski selektor namreč ni dal določnega odgovora o svoji prihodnosti, kar utegne pomeniti, da se vrača na trenersko tržišče. ASO


Najbolj brano