Iz peterice na stopničke?

Včeraj se je pred odhodom na svetovno prvenstvo na Norveško v Ljubljani predstavila reprezentanca gorskih kolesarjev. Prva dama je Primorka Tanja Žakelj, ki želi izboljšati lansko peto mesto.

Tanjo Žakelj povsod po Evropi spremljajo navijači.  Iz Francije (posnetek je iz Meribela) se bodo preselili na Norveško. Foto: Grega Stopar
Tanjo Žakelj povsod po Evropi spremljajo navijači. Iz Francije (posnetek je iz Meribela) se bodo preselili na Norveško. Foto: Grega Stopar

LJUBLJANA > Popotnica je solidna. Tanja Žakelj je aktualna evropska prvakinja v olimpijskem krosu, sezono svetovnega pokala pa je po nedeljskem finalu v francoskem Meribelu končala kot bronasta. Proslavljanja še ne bo, saj šampionka iz Ledin nad Idrijo danes že začenja z mini pripravami pred potjo na svetovno prvenstvo na Norveškem, kamor bo odšla 1. septembra. Posebnega prilagajanja na prizorišče ne potrebuje, saj je tam lani potrdila skupno zmago v svetovnem pokalu.

Najpomembnejše tekmovanje v letu se bo začelo 2. septembra na prizoriščih zimskih olimpijskih iger leta 1994 - v Lillehammerju in Hafjellu. Prav dekleta so daleč najmočnejši del slovenske reprezentance in Primorska ima dve železi v ognju. Ob Žakljevi je to še hitro napredujoča članica ajdovskega Črnega trna Zarja Černilogar, ki je v svetovnem pokalu v spustu letos segla do osmega mesta.

Ženski kros je za Slovenijo vsekakor disciplina številka ena, z letošnjo evropsko prvakinjo Tanjo Žakelj in podprvakinjo, Škofjeločanko Blažo Klemenčič - sicer dvanajsto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tanja Žakelj pred svetovnim prvenstvom razmišlja: “Dosedanji del sezone je bil zame zelo uspešen. Rezultati so sicer nekaj slabši od lanskih. Ni mi uspelo ubraniti zmage v svetovnem pokalu, toda nekaj takega sem tudi predvidevala, saj je braniti vedno težje kot napadati. Sedaj se osredotočam le na SP, pred katerim bom imela še nekaj priprav.”

Tako Primorka kot Gorenjka po letošnjih rezultatih sodita med deseterico najboljših. Izenačenost pri vrhu je večja kot kdajkoli, zato podrobnih napovedi uvrstitev od njiju ni bilo, Žakljeva pa si po tihem gotovo želi izboljšati lansko peto mesto na SP.

Selektor Robert Pintarič je optimist: “V olimpijskem krosu sta obe tekmovalki med favoritinjami. Jasno je, da to prinaša tudi pritisk, a s tem je treba živeti. Mislim, da je nemogoče, da bi ponovili prvi dve mesti z evropskega prvenstva, saj bo konkurenca močnejša, a lep rezultat si lahko obetamo."

Ob naštetih lahko v spustu na izpadanje vidno uvrstitev doseže le še Hrastničan Miha Halzer, ki se je nekajkrat že prebil v najboljšo deseterico v spustu na izpadanje, a v zadnjem času takšnih izidov ne ponavlja.

STA, IM


Najbolj brano