Iz oči v oči z Messijem in Ronaldom

V zadnjih dneh in tednih so slovenske medije polnili zapisi o prestopu Jana Oblaka v madridski Atletico. V sredo je končno postalo tudi uradno, da bo 21-letni Škofjeločan Benficin dres zamenjal za dres španskega prvaka in finalista lige prvakov.

Benfica vratarja Jana Oblaka ni hotela kar tako izpustiti iz rok in je  bila trda pogajalka Oblakovi selitvi v madridski Atletico
Benfica vratarja Jana Oblaka ni hotela kar tako izpustiti iz rok in je bila trda pogajalka Oblakovi selitvi v madridski Atletico  

MADRID > Jan Oblak je kljub dolgotrajnim pogajanjem ostal miren, pravi pa, da se mu je s tem uresničila želja.

Zadnje tedne so novinarji tako v Sloveniji kot Španiji in na Portugalskem skoraj vsakodnevno postregli s kakšno “bombico”, kar zadeva prestop slovenskega reprezentanta v Atletico. Po vseh Oblakovih predstavah v minuli sezoni, ko je z Benfico pobral domači trojček, za nameček pa zaigral v finalu evropske lige, ni čudno, da so se vanj “zaljubili” tudi pri klubu, ki je z vrha španskega prvenstva sklatil velika Barcelono in Real Madrid.

Prestop je bil večkrat “tik pred koncem”, nato pa se je vedno kaj zapletlo. Ne nazadnje ga Benfica ni hotela kar tako izpustiti iz rok in bila trda pogajalka pri tej Oblakovi selitvi. A mladega slovenskega čuvaja mreže to ni vrglo iz tira.

Uresničitev sanj

“Prestop sem doživljal čisto normalno, tako kot ga pač nogometaši doživljamo. Za nas se to ni nič vleklo, to je nekaj normalnega. Zgolj čakali smo, da sta se kluba dogovorila in to je to,” je povedal Oblak.

Ta bo po igranju v slovenskem in portugalskem prvenstvu zdaj okusil še branjenje v za mnoge najmočnejšem prvenstvu na stari celini, kjer bo skušal zaustavljati strele zvezdnikov kova Leo Messi, Luis Suarez, Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema ...

Za mnoge je igranje proti takšnim nogometašem le neuresničljivo sanjarjenje, za prizemljenega in z besedami ne tako radodarnega kot z obrambami Oblaka pa so se sanje udejanjile. “Gotovo je to korak naprej, korak v boljšo, močnejšo ligo. Sem zelo vesel, da se mi je ta želja uresničila,” v svojem umirjenem slogu pove za zdaj drugi vratar izbrane vrste Srečka Katanca in dodaja: “Želim si, da dokažem, da so me upravičeno pripeljali in da jim povrnem zaupanje.”

Zaupanje pa je očitno veliko. Nadarjenega vratarja so Madridčani nagradili s šestletno pogodbo, h kateri sta svoj delež prispevala tudi Oblakov zastopnik Miha Mlakar in odvetnik Janez Pejovnik. Portugalska Benfica pa je uradno razkrila, da je Atletico za Oblakov prestop plačal kar 16 milijonov evrov.

Najdražji slovenski prestop

S tem je Oblakov prestop postal najdražji v zgodovini selitev slovenskih nogometašev. Je to kaj občutiti na plečih? “Zame to ni nobeno breme. Niti ne razmišljam o tem. Številke me ne zanimajo. Tukaj sem, da delam, da vadim. Vse je tako, kot je bilo prej,” odgovarja Oblak, ki verjame, da bo Atletico kljub odhodom nekaterih nogometašev, ki so lani igrali ključno vlogo pri tem madridskem klubu (Thibaut Courtois, Diego Costa, Filipe Luis ...) v igri za ubranitev naslova španskega prvaka.

“Seveda, kot vidite, igralci odhajajo, drugi prihajajo. Atletico se je okrepil. Izgubil je nekaj igralcev, a pripeljal par novih (med drugimi hrvaškega napadalca Maria Mandžukića; op. STA). V klubu se trudijo in delajo na tem, da sestavijo odlično ekipo tudi za naslednjo sezono,” pravi 186 centimetrov visoki nekdanji nogometaš Olimpije, ki ji bo od prestopa pripadel delež z naslova solidarnostnega mehanizma Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v višini 400.000 evrov.

V prihodnost se Oblak raje ne ozira preveč in stavi na trdo delo. “Iz treninga v trening hočem napredovati, dati vse od sebe. Videli bomo, kam me bo to pripeljalo,” je zaključil Oblak, ki bo tako skupaj s Samirjem Handanovićem v reprezentanci sestavljal enega najboljših vratarskih parov na svetu. Če v napadu ni ravno tako, pa bo imel selektor reprezentance Srečko Katanec pred septembrskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 pri izbiri vratarjev zgolj sladke skrbi.

STA


Najbolj brano