Iz brezna na Olimp

Športna zgodba Ilke Štuhec je znova potrdila, da nadarjenost, vrhunsko delo in vztrajanje tudi tedaj, ko ni videti rešitve, slej ko prej prinesejo sadove. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je po devetih letih stopila tudi na članski Olimp.

Ilka Štuhec Foto: STA
Ilka Štuhec Foto: STA

ST. MORITZ > Mariborčanka Ilka Štuhec je včeraj v Švici poskrbela, da naslov svetovne prvakinje v smuku ostal v slovenskih rokah. Po slavju sedaj upokojene Tine Maze v Vailu 2015 je na najvišjo stopničko stopila 26-letna Štuhčeva. Tudi njej je - podobno kot Mazejevi - grozilo, da bo ostala večni talent.

Smučanje je bilo sicer prebivalki soseske, ki je le nekaj minut hoje oddaljena od žičnice na Pohorje, usojeno, saj je prišla na svet v športni družini. Predvsem mama, Darja Črnko, je bila v mladosti solidna tekmovalka, pozneje pa dobra trenerka v mariborskem SK Branik, katerega članica je tudi Ilka. Nova svetovna prvakinja je imela v mladih letih blestečo kariero, ki jo je kronala pred devetimi leti z naslovom mladinske svetovne prvakinje v smuku.

Potem je sledilo več padcev (tudi takšnih, ki so se končali na operacijskih mizah) kot vzponov. Kakšen semester s področja ortopedije bi novi svetovni prvakinji - sicer študentki mariborske ekonomske fakultete - lahko priznali tudi na medicinski fakulteti. Vmes so bili prebliski, kot je šesto mesto v superveleslalomu na SP v Schladmingu 2013 in deseto mesto v smuku na olimpijskih igrah v Sočiju 2014. Sledilo je še sedmo mesto v kombinaciji na SP v Vailu 2015. Zaradi teh uvrstitev je upanj še vedno tlelo.

A boleče rehabilitacije in rezultatska razočaranja še zdaleč niso bile edine ovire. Za vrhunsko delo je Ilki ob pomanjkanju izjemnih dosežkov in težavah, ki jih je v minulih letih imela Smučarska zveza Slovenije sama s sabo, kronično primanjkovalo denarja. Večina obiskov pri pokroviteljih se je končala z vljudnostnim besedovanjem, vendar je Ilka Štuhec skupaj z družino garala in tvegala vse - zaradi zadolženosti tudi izgubo strehe nad glavo. Tveganje se je izplačalo.

Ena ključnih odločitev je padla lani, ko je za Ilko začela skrbeti samostojna ekipa na čelu z mamo Darjo Črnko, ki je serviserka in logistični vodja. “Definitivno mama, da sem takšna kot sem,” bil včeraj Ilkin odločne odgvor na vprašanje, kdo je najbolj zaslužen za zmago. Šef stroke je strokovno odlično podkovan in zelo umirjen Grega Koštomaj, za odpravljanje telesnih in včasih tudi duševnih bolečin pa uspešno skrbi kineziologinja Anja Šešum.

Letos je zdrava Ilka v dobrem ekipnem okolju tekmovalno dozorela. Je z naskokom najboljša smukačica sezone svetovnega pokala, breme favoritinje pa je včeraj na svetovnem prvenstvu v svoji najmočnejši disciplini znala zdržati. Globus za najboljši skupni seštevek smuka v svetovnem pokalu 2016/17 ji ne bi smel uiti, stopničke pa si lahko obeta tudi v superveleslalomu.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano