Iz Bolgarije se vidi Čile

Jutri se bo v Bolgariji začelo evropsko prvenstvo v nogometu za reprezentance do 17 let, na katerega se je prek kvalifikacijskih turnirjev prvič prebila tudi Slovenija.

Rok Bužinel (v modrem dresu) je imel vidno vlogo tudi na 
zadnjem kvalifikacijskem turnirju v Angliji.
Rok Bužinel (v modrem dresu) je imel vidno vlogo tudi na zadnjem kvalifikacijskem turnirju v Angliji.  

PLEŠIVO > Če ima članska izbrana vrsta v svojem spričevalu že tri nastope na velikih tekmovanjih - na EP 2000 in na dveh SP (2002 in 2010) - pa se mlajše reprezentančne selekcije ne morejo ravno pohvaliti z uvrstitvami na zaključne turnirje. Eden od razlogov je tudi sistem tekmovanja oziroma gostejše kvalifikacijsko sito. Reprezentanca do 19 let, v kateri so bili denimo Primorci Aljaž Struna ter Nejc in Miha Mevlja pa Robert Berič, Rene Krhin, Dejan Lazarevič se je prebila ne evropsko prvenstvo (EP) leta 2009. Slovenija je že bila tudi udeleženka EP reprezentanc do 17 let, a kot gostitelj pred tremi leti. Takrat je na zaključnem turnirju igralo osem reprezentanc, letos jih bo v Bolgariji 16.

Slovenija je bila izžrebana v skupino B z Belgijo, Nemčijo in Češko. Prvi dve mesti vodita v četrtfinale, na katerem se bodo delile tudi vstopnice za svetovno prvenstvo (SP), ki bo septembra v Čilu. Tja vodi uvrstitev do šestega mesta. Prvi tekmec Slovenije bo jutri v Slivnu reprezentanca Češke, v soboto se bodo izbranci selektorja Igorja Benedejčiča pomerili z Nemčijo v Burgasu, kjer bodo 12. maja proti Belgiji sklenili skupinski del.

“Nemci so favoriti skupine, Belgijci so tradicionalno močni, Češka pa naj bi bila tekmec po meri, a napovedi so nehvaležne. Vsaka reprezentanca, ki se je prebila na zaključni turnir, ima svoje odlike in vsaka si tudi želi napredovanja v četrtfinale. Lažjih tekem ne bo, o čemer smo se prepričali že na kvalifikacijskih turnirjih,” je pojasnil edini primorski reprezentant med 18 izbranci Rok Bužinel.

Prvo ime reprezentance do 17 let je napadalec Jan Mlakar, ki je v tej sezoni že igral za mlado ekipo Fiorentine. V tujini je tudi Oskar Cvjetičanin, ki brani barve Southamptona. Za prestop na Otok pa se je dogovoril tudi Timi Max Elšnik, ki se bo pridružil angleškemu Derby Contyju.

Nogometaš iz Plešivega v Goriških brdih je stalni član izbrane vrste že od njenih začetkov. Pred letom dni se je s soigralci veselil zmage na čezmejnem turnirju narodov in nato z bolj ali manj vidno vlogo sodeloval na preostalih reprezentančnih akcijah. Tudi na obeh turnirjih, prek katerih se je Slovenija uvrstila na EP. V spominu mu bo ostal zlasti “elite round” v zibelki nogometa Angliji, kjer so si z zmago v zadnji tekmi proti Norveški priigrali pot v Bolgarijo.

Evropsko prvenstvo v Bolgariji (od 6. do 22. maja) - skupina A: Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Španija; B: Nemčija, Belgija, Češka, Slovenija; C: Francija, Grčija, Rusija, Škotska; D: Anglija, Italija, Nizozemska, Republika Irska.

“Vsak mesec smo bili teden dni skupaj, kar prispeva k uigranosti, a tudi moštvenemu ozračju. Veliko pozornosti smo posvečali aktivni igri v napadu, analizi tekmecev in reakciji po izgubljeni žogi. Selektor poudarja vidik komunikacije in hitre odzivnosti po napakah,” je pojasnil igralec mladinske ekipe Gorice. V klubu mu pripada ofenzivna vloga, v reprezentanci pa ga je selektor preizkusil že na domala vseh igralnih mestih.

“Pomembno je, da igram in pomagam ekipi. Tudi v Bolgariji bom poskušal čim bolje izkoristiti vsako ponujeno priložnost. Že s prebojem na EP smo dosegli veliko, a v Bolgariji ne bomo zgolj sodelovali, pač pa tudi tekmovali. Želimo se pokazati v dobri luči,” je pojasnil Bužinel.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano