Turk najboljši Slovenec

4. reli Nova Gorica je postregel z doslej najdaljšo traso, z najboljšo mednarodno udeležbo in s preobrati. Absolutno je sicer zmagal favorit, Italijan Umberto Scandola, napake tekmecev pa je za prvo mesto v državnem prvenstvu izkoristil Idrijčan Rok Turk.

Rok Turk v akciji Foto: Igor Mušič
Rok Turk v akciji Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA >Lepo vreme je na sobotni drugi odločilni dan mednarodnega relija Nova Gorica na devet hitrostnih preizkušenj - od Liga do Kromberka - privabilo približno 8000 gledalcev, ki so videli lepo število zdrsov, nekaj zvite pločevine in polno tekmovalnih preobratov.

Uvrstitve po kategorijah, absolutno, dvokolesni pogon do 1600 ccm: 1. Turk - Lazar, 2. Novak - Ocvirk, 3. Martin in Miran Mlinar; dvokolesni nad 1600 ccm: Lavrechich - Florean (It) 2. Žbogar - Stanič, 3. Premrl - Brešer; pokal Mitropa: 1. Gassner - Tanhauser (Nem), 2. Novak - Ocvirk (Slo) 3. Puskadi - Godor (Madž.); DP: 1. Turk - Lazar, 2. Žbogar - Stanič, 3. Novak - Ocvirk; divizije, primorske posadke, D 1: 1. Martin in Miran Mlinar, 2. Martin Štucin - Peter Rehar, 3. Mitja Bratina - Viljem Čibej; D 2: 1. Turk - Lazar; pokal Yugo: 1. Rok Jerkič - David Kavčič; U 21: 1. Matic Humar - Blaž Benčina.

Vodstvo iz prvega dne je pričakovano zadržal Italijan Umberto Scandola z dirkalnikom zadnje generacije - s škodo fabia R5. Avtomobilu s štirikolesnim pogonom in s 300 konjskimi močmi, podprtimi z najnovejšo tehniko, ni bil kos nihče. Zelo zavit reli po Banjški planoti in hribovju je zmagovalec odpeljal s povprečno hitrostjo 93 kilometrov na uro. Najbližji zasledovalec, Nemec Hermann Gassner (mitsubishi lancer evo X) je zaostal več kot štiri minute, tesno za njim pa je bron z renaultom clio R 3 osvojil Italijan Federico Laurenchich. Na četrto mesto absolutno se je z le dobro sekundo zaostanka za stopničkami, a s precej šibkejšim avtomobilom (180 km, tekmeci pa od 220 - 300), prebil Idrijčan Rok Turk z novo sovoznico Martino Lazar. Prehitela sta niz domačih in tujih favoritov, dobila dirko v konkurenci za državno prvenstvo in se vmešala v boj za končni naslov, saj sta glavna tekmeca, someščana Darko Peljhan in Aleks Humar, odstopila.

Rezultati Relija Nova Gorica, absolutno: 1. Scandola-D'Amore (škoda fabia R5) 1:06:54,0, 2. Gassner-Thannhauser (mitsubishi lancer EVO X) + 4:01,5, 3. Laurenchich-Florean (renault clio R3) + 4:22,7, 4. Rok Turk- Martina Lazar (peugeot 208 R2) + 4:24,1. 5. Igor Žbogar- Nik Stanič (renault clio R3) + 5:07,7 ... 10. Gregor Premrl - Grega Brešer.

Prireditelji iz Nove Gorice so se veselili nepričakovanega drugega mesta v konkurenci za DP. Z novim cliom R 3 ga je dosegel domačin Igor Žbogar, do brona pa je prišel Tim Novak (peugeot 208 R 2). Primorsko bero je z zmago v diviziji 1 dopolnil še Martin Mlinar iz Godoviča.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano