Italijanska serie A z 1,7 milijarde evrov dolgov

Pred petimi leti je bila višina zadolženosti moštev iz prve lige 1,35 milijarde evrov, do danes pa se je dolg povečal za 27 odstotkov. Ne glede na to pa pri Milanu projektirajo nov stadion, Inter pa bi povsem obnovil San Siro.

Inter, ki posluje z največjim minusom med italijanskimi prvoligaši, bi prevzel v last stadion San Siro in v obnovo vložil 70 milijonov evrov.
Inter, ki posluje z največjim minusom med italijanskimi prvoligaši, bi prevzel v last stadion San Siro in v obnovo vložil 70 milijonov evrov. 

MILANO > Obširna raziskava športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport je pokazala alarmantno stanje praktično vseh dvajsetih klubov elitnega italijanskega nogometnega prvenstva. V devetdesetih letih najmočnejša liga na svetu še naprej postopoma izgublja ugled. Sredi prejšnjega desetletja jo je pretresala afera s prirejanjem tekem, danes je v ospredje stopila finančna nemoč klubov, ki so povsem odvisni od dobrohotnosti posojilodajalcev, bank in finančnih skladov, ter od prodaje televizijskih pravic za prenose tekem. Že vsakoletna raziskava ameriške revizijske hiše Delloite o finančnem stanju najbogatejših svetovnih klubov kaže, da klubske blagajne v Italiji polnijo predvsem prihodki iz naslova medijskih pravic.

Struktura prihodkov je v Angliji precej bolj uravnotežena, medtem ko v Nemčiji moštva živijo na račun prodanih vstopnic in dobrega marketinškega dela, torej s pridobitvijo močnih sponzorjev oziroma partnerjev.

Stroškov bistveno več kot prihodkov

Dvajset klubov serie A je imelo v lanski sezoni približno 1,75 milijarde evrov prihodkov, vsi stroški pa so znašali 2,32 milijarde. Klubi so tako samo v preteklem prvenstvu porabili kar 570 milijonov več, kot so ustvarili.

Med izdatki prednjačilo plače nogometašev, ki so, glede na ekonomsko moč klubov in gospodarstva, pretirane. Kar 58 odstotkov prihodkov ali 1,016 milijarde evrov priteče od medijskih hiš. Samo eno petino prispevajo sponzorji, partnerji in marketinške službe, pičlih enajst odstotkov pa klubi pridobijo iz naslova prodanih vstopnic.

Napoli posluje pozitivno

Trenutno stanje kaže, da je bilo lani kar dvanajst od dvajsetih ekip v minusu. Najboljše tekoče poslovanje beležijo pri Napoliju z 20 milijoni evrov dobička. Ob letnem proračunu 167 milijonov je njegova zadolženost s 36 milijoni evrov v primerjavi z ostalimi klubi zelo nizka. Z manjšim plusom se lahko pohvalita še Lazio (7,1 milijona evrov) in Hellas Verona (5 milijonov). Vsi ostali pa že pri tekočem poslovanju vidijo rdeče številke. Z največjim minusom poslujejo pri Interju (102 milijona evrov) in pri Romi (38 milijonov). Parma, ki je pred bankrotom, je imela lani sicer “le” 13 milijonov tekočega minusa, a je ves njen dolg ocenjen na 96 milijonov evrov. Ta podatek se sicer razlikuje od tistega, ki ga je javnosti posredoval bivši predsednik kluba Tommaso Ghirardi (78 milijonov evrov). V nekaterih medijih je ocena zadolženosti Parme dosegla celo 200 milijonov evrov. Parma je imela lani 55 milijonov evrov zaslužka in kar 108 milijonov stroškov. Prevlada stroškov nad prihodki je sicer prisotna pri vseh klubih, a v precej manjšem sorazmerju.

Juventus z največjimi prihodki

Najbogatejši klub na Apeninih je državni prvak Juventus z 280 milijoni letnega proračuna, ki pa je tudi visoko zadolžen - skoraj 240 milijonov evrov. Dolgovi so pretežno vezani na obveznosti do bank in finančnih ustanov. Milanov proračun je 254 milijonov, njegov dolg pa 244 milijonov. Po prihodkih sledita Inter in Napoli, ki sta lani v blagajno pospravila po 167 milijonov evrov. Milančani imajo s 360 milijoni med vsemi klubi daleč največji dolg. Letni proračun Udineseja je približno 56 milijonov evrov, dolga pa ima za 21 milijonov.

Lastnik italijanskega nogometnega velikana AC Milana Silvio Berlusconi je po poročanju medijev z Apeninskega polotoka podpisal dogovor s tajskim poslovnežem Beejem Teachaubolom, kateremu bo za 250 milijonov evrov prodal 30-odstotni delež kluba. Tajec je že nekaj časa med glavnimi kandidati za nakup sedemkratnega evropskega prvaka.

Milan bi gradil, Inter prenavljal

Kljub veliki zadolženosti oba milanska kluba že gledata v prihodnost. Pri Milanu so v preteklih dneh predstavili projekt novega stadiona za 48.000 gledalcev v angleškem slogu, torej brez atletske steze. Zrasel naj bi na območju milanskega sejmišča. Investicija je ocenjena na 320 milijonov evrov. Glede na velik dolg je klub k projektu povabil svoje poslovne partnerje in jih zaprosil za financiranje. Največkrat se v tej povezavi omenja letalska družba Fly Emirates. S tem bo konec sobivanja obeh milanskih velikanov na slovitem San Siru, ki pa ga od mesta želi odkupiti Inter. Njegova ponudba je, da bi objekt dobil brezplačno, v zameno pa bi se klub zavezal vanj investirati 70 milijonov evrov. Nekaj dni na leto bi ga ponudil mestnim oblastem za javne prireditve. Skoraj vsi vsi italijanski stadioni so zastareli, izpred 25 in več let, ko so jih posodobili za svetovno prvenstvo 1990. Odtlej je liga dobila le en nov objekt in pol. Na novi Juventus Areni so tekme že tri leta, novi Udinesejev Friuli pa bo odprt čez nekaj mesecev. Ob posodobitvi udobja bi lahko klubi računali tudi na kakšen evro več iz naslova prodanih vstopnic.

PETER MARAŽ


Najbolj brano