Italijani z golom Ederja že v osmini finala

Nogometna reprezentanca Italije je v prvi tekmi drugega kroga predtekmovalne skupine E premagala Švedsko. Edini zadetek na tekmi je v 88. minuti dosegel Eder. V drugi tekmi skupine se bosta v soboto ob 15.00 v Bordeauxu pomerili Belgija in Irska.

Fotografija je simbolična. Foto: Simon Maljevac
Fotografija je simbolična. Foto: Simon Maljevac

TOULOUSE > V prvem krogu so italijanski nogometaši z dobro igro premagali Belgijo z 2:0, to je bila njihova prva zmaga v njihovi uvodni tekmi evropskega prvenstva po letu 2000, na drugi strani so Švedi z veliko sreče prišli do točke v dvoboju z Irsko. Do izenačujočega zadetka so prišli zahvaljujoč avtogolu Ciarana Clarka. Tudi statistika medsebojnih tekem je bila na strani italijanske izbrane vrste, ki je zmagala na desetih tekmah, šestkrat so bili boljši izbranci selektorja Erika Hamrena, šestkrat pa sta se ekipi razšli z neodločenim izidom. Na zadnji, pred sedmimi leti, so z 1:0 slavili Italijani.

Uvodne minute tekme, na kateri je bil delegat Uefe Aleš Zavrl, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, so minile v previdni igri z obeh strani, v glavnem med obema kazenskima prostoroma, nekoliko bolj aktivni pa so vendarle bili švedski nogometaši. V 2. minuti je bilo sicer po podaji Kima Kallsroma prvič vroče v kazenskem prostoru Italije, vendar je izpred Zlatana Ibrahimovića žogo z glavo odbil Giorgio Chiellini, v nadaljevanju pa Gianluigi Buffon ni imel resnejšega dela. Tako kot tudi ne švedski vratar Andreas Isaksson, ki je v 10. minuti brez težav ubranil strel Alessandra Florenzija, ki je v začetni postavi zamenjal Mattea Darmiana. Do konca prvih 45 minut se nato ni zgodilo ničesar omembe vrednega, kot da sta se ekipi že vnaprej zadovoljili z delitvijo točk.

Drugi polčas so bolje začeli Italijani, ki so izvedli tri kote zaporedoma, vendar kakšne večje nevarnosti za Isakssona ni bilo vse do 55. minute, ko je švedski vratar ubranil strel Antonia Candreve. Pet minut pozneje je Emanuele Giaccherinia blokiral strel Kima Källström. V 71. minuti je Ibrahimović zgrešil prazen gol, vendar je bil tako ali tako v prepovedanem položaju, zato pa je enajst minut pozneje Parola z glavo z vsega nekaj metrov zatresel vratnico.

Do odločitve je prišlo dve minuti pred koncem rednega dela tekme, ko so švedski branilci zaspali in dovolili Edru, da se je sprehodil mimo njih ter z okoli 12, 13 metrov premagal nemočnega Isakssona. V zadnji minuti rednega dela tekme so imeli Italijani še eno priložnost za zadetek, po strelu Candreve z desne strani se je tokrat švedski vratar izkazal.

Z zmago so se italijanski nogometaši, ki bodo v tretjem krogu, v sredo, 22. junija, igrali z Irsko v Lillu, že uvrstili v osmino finala. Istega dne bo Švedska v Nici igrala z Belgijo.

> Stadion Toulousa, gledalcev 30.000, sodniki: Kassai, Ring in Toth (vsi Madžarska).

> Strelec: 1:0 Eder (88.).

> Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Florenzi (od 85. Sturaro), Parolo, De Rossi (od 74. Thiago Motta), Giaccherini, Candreva, Pelle (od 61. Zaza), Eder.

> Švedska: Isaksson, Johansson, Lindeloef, Granqvist, M. Olsson, Larsson, Ekdal (od 79. Lewicki), Källström, Forsberg (od 79. Durmaz), Guidetti (od 86. Berg), Ibrahimović.

> Rumeni kartoni: De Rossi, Buffon, M. Olsson.

> Rdeči kartoni: /.

STA


Najbolj brano