Italijani po letih zatona spet pridno zapravljali

Elitno angleško prvenstvo po finančni moči ostaja na prvem mestu. Moštva z Otoka so to poletje za nakupe novih nogometašev porabila približno 1,18 milijarde evrov.

Kevin de Bruyne - poletni rekorder nogometne tržnice
Kevin de Bruyne - poletni rekorder nogometne tržnice 

LONDON > To je dvakrat višja vsota, kot so jo zapravili klubi iz serie A, ki se je po nekaj letih zatona vrnila med najmočnejše tri tudi po zapravljenem denarju. V Italiji so potrošili 580 milijonov evrov, medtem ko so na tretjem mestu Španci z le sedmimi milijoni manjšo porabo. Prvo peterico zaokrožujeta nemška bundesliga (410 milijonov) ter francosko prvenstvo, čigar člani so za nove igralce plačali 307 milijonov evrov. Do desetega mesta si sledijo: druga angleška liga, poznana kot championship (136 milijonov evrov porabe), turška liga (86), portugalska primera (71), nizozemska eredivisie (51) in klubi iz belgijskega elitnega razreda s 36 milijoni evrov investicij v nove igralce. Po podatkih portala transfermarkt.de je slovenska prva liga šele na 46. mestu s 450.000 evri porabljenega denarja za odškodnine zaradi predčasno prekinjenih pogodb nogometašev z aktualnimi delodajalci.

Največ za mladega Belgijca

Finančno najzajetnejši poletni posel je izpeljal Manchester City. Za mladega Belgijca Kevina de Bruyna so nemškemu podprvaku Wolfsburgu odšteli 74 milijonov evrov. Sledi nakup Angela di Marie, ki ga je iz Manchester Uniteda za 63 milijonov odpeljal PSG. Tudi pod tretjo najvrednejšo menjavo okolja se je podpisal City. Za 20-letnega obetavnega angleškega napadalca Raheema Sterlinga je Liverpoolu odštel 62,5 milijonov evrov. Morda največje presenečenje je prav zadnji dan tržnice pripravil United. 19-letnega Francoza Anthonyja Martiala so iz Monaca pripeljali za 50 milijonov in s številnimi bonusi, kar pomeni, da bo odškodnina naraščala glede na igralčevo uspešnost pri novem klubu.

Juventus potrošil kar 127 milijonov

Kralj poletne tržnice na Apeninih je Juventus. Ta je za okrepitve porabil kar 127 milijonov evrov, od tega za Paola Dybalo 32, Alexa Sandra 26, za Maria Mandžukića pa 19 milijonov. Inter je podpisal pogodbe kar s 15 novimi nogometaši. Največ jih je stal Geoffrey Kondogbia (30 milijonov), sledita Ivan Perišić (16) in Stevan Jovetić (15). Milan je porabil nekaj manj kot 90 milijonov, od tega kar tretjino za napadalca Seville Carlosa Bacco, na katerega polagajo številne upe. Njegov partner v napadu Luiz Adriano je stal štirikrat manj. Roma se je odrekla 49 milijonom, Napoli pa še dvajsetim manj. Zanimivo je, da so Rimljani skoraj polovico porabili za nadomestila za posojene igralce. Tako so Chelseaju za Mohameda Salaha plačali pet milijonov, Cityju za Edina Džeka pa milijon manj. Številni posli se kot posoja sklepajo tudi zaradi izognitve določbam finančnega fair playa. Klubi se ob posojah velikokrat dogovorijo za obvezen odkup čez leto dni, tako da se jim celoten odhodek računovodsko prenese na naslednje leto.

Kaj pa pri nas?

Glede na obubožano stanje velike večine prvoligaških ekip je bilo razumljivo skromno tudi trgovanje v Sloveniji. Edini igralec, ki je iz slovenskega kluba v drugo domače moštvo prestopil z odškodnino, je mladi napadalec Gregor Bajde. Mariborčani so zanj Celjanom plačali 300.000 evrov odškodnine. Vsi ostali so delodajalca zamenjali brez nadomestil ali kot prosti igralci po prekinitvah pogodb s prejšnjimi klubi. Mariboru je tudi v tem prestopnem obdobju v tujino uspelo prodati vsaj enega nogometaša. Luka Zahović je za nizozemski Herenveen podpisal v zameno za 700.000 evrov, še 200.000 je Štajercem primaknila portugalska Braga za branilca Arghusa. Celjani so poleg zneska za Bajdeta v svojo blagajno pospravili tudi zajetno odškodnino za svojega največjega dragulja Benjamina Verbiča. Kot so sami priznali, so od Kobenhavna prejeli 900.000 evrov, po podatkih transfermarkta pa celo 1,2 milijona. Olimpija je za odkup Ezekiela Hentyja Milanu plačala 150.000 evrov, vse ostale okrepitve pa je pripeljala brezplačno.

Pri vseh ostalih klubih je tako pri odhodkih kot pri prihodkih znak čista ničla, ob tem da javni podatki za FC Luka Koper niso znani. Moštvo iz Istre so zapustili štirje vidni člani: Domen Črnigoj je za odškodnino odšel v Lugano, Matej Pučko in Marko Krivičić sta uradno posojena igralca Bologne oziroma Osasune. Tudi pri tovrstnih poslih je običajno, da klub za izgubljenega igralca prejme nekaj nadomestila. Miha Blažič je podpisal za Domžale. Ocenjena vrednost vseh štirih prestopov je približno 1,5 milijona evrov.

PETER MARAŽ


Najbolj brano