Italijani EP začeli z lepo zmago

Italijanska nogometna reprezentanca je v 1. krogu skupine E evropskega prvenstva v Franciji v Lyonu premagala Belgijo z 2:0 (1:0). Prvi gol je v 32. minuti dosegel Emanuele Giaccherini, končni izid pa je v sodniškem dodatku drugega polčasa postavil Graziano Pelle.

LYON > V enem od derbijev prvega kroga evropskega prvenstva sta se udarili najvišje uvrščena evropska reprezentanca na lestvici Mednarodne nogometne zveze Belgija in aktualna evropska podprvakinja Italija. Vseh 23 rdečih vragov, takšen je vzdevek belgijske ekipe, je sinoči v deževnem Lyonu debitiralo na EP, Belgija, ki je imela podporo kakšnih 20.000 privržencev, pa je odigrala prvo tekmo na prvenstvenih stare celine po letu 2000, ko je bila z Nizozemsko sogostiteljica turnirja. Tistega leta sta bila med igralci zdajšnja selektorja, Antonio Conte na italijanski in Marc Wilmots na belgijski strani, zmage z 2:0 pa so se veselili azzurri.

Belgijci so bili prvič na tekmi nevarni v 10. minuti, ko so lepo kombinirali, Marouanne Fellaini je žogo lepo spustil do Radje Nainggolana, ki je z razdalje dobro streljal, a je bil še bolje postavljen Gianlugi Buffon. Vezist Belgije je še enkrat prišel do strela v 22. minuti, ko pa je meril mimo gola. Italijani so prvi strel zabeležili v 29. minuti, a je bil Graziano Pelle nenatančen.

Prvo pravo akcijo so azzurri spremenili v zadetek. Leonardo Bonucci je z dolgo žogo našel Emanueleja Giaccherinija, ta si je žogo odlično ustavil - tudi po zaslugi ne najboljšega posredovanja belgijske obrambe - in premagal Thibauta Courtoisa. Gol je dal Italijanom zalet. Antonio Candreva je v 34. minuti lepo streljal, toda belgijski vratar je odbil v kot. Dve minuti kasneje je nepričakovano do strela prišel Pelle, ki je bil sam pred Courtoisom, a z glavo streljal mimo gola.

V 53. minuti so Belgijci zapravili najlepšo priložnost do takrat. Po lepi kombinaciji je Kevin De Bruyne lepo zaposlil Romeluja Lukakuja, ki je sam tekel proti Buffonu, ta mu je zaprl prostor, napadalec je moral streljati, a za nekaj centimetrov meril čez gol. Takoj so na drugi strani odgovorili Italijani, toda Pelleju je veselje z izjemno obrambo preprečil Courtois. Belgija je bila spet nevarna v 56. minuti, ko je meril Eden Hazard, Buffon pa je bil na mestu.

Belgijci so vse sile preusmerili v napad in v lov vsaj na remi. V 82. minuti je bil blizu temu Divock Origi, ki je ob trenutku nepazljivosti italijanske obrambe z glavo meril čez gol. A nevarni so bili tudi Italijani. Ciro Immobile je v 85. minuti prišel do prostora za strel, ga izkoristil, dobro meril, a se je z novo odlično obrambo izkazal Courtois.

V sodniškem dodatku drugega polčasa pa je za veliko veselje v italijanskem taboru poskrbel Graziano Pelle, ki je izkoristil podajo Antonia Candreve.

Italijani bodo naslednjo tekmo igrali v petek proti Švedski, Belgijci se bodo dan kasneje pomerili z Irsko.

STA


Najbolj brano