Iščejo izhod iz skupine smrti

Švedska, Španija in Nemčija. To so tekmeci slovenske reprezentance v skupini C evropskega prvenstva. Za napredovanje bo treba po vsej verjetnosti ugnati vsaj eno od tradicionalnih rokometnih velesil in pri tem osvojiti najmanj tretje mesto.

Joan Canellas (levo) bo tudi na Poljskem eden glavnih adutov 
španske reprezentance.  Foto: STA
Joan Canellas (levo) bo tudi na Poljskem eden glavnih adutov španske reprezentance.  Foto: STA

NOVA GORICA > Tekmovalni razplet prvenstev stare celine do prvih izločilnih dvobojev v polfinalu kroji skupinska dinamika. Po prvem delu bodo odpotovale domov štiri zadnjeuvrščene reprezentance. Dvanajst ekip bo nadaljevalo tekmovanje v dveh šestčlanskih skupinah. Slovenska se bo križala s skupino D. V boju za polfinalni vozovnici je zato pomembna tudi popotnica iz uvodnega dela. Točke iz medsebojnih dvobojev ekip, ki bodo napredovale v šestčlanski skupini, se namreč prenašajo. Če bo Slovenija želela ostati v igri za vrhunsko uvrstitev tudi po treh uvodnih tekmah v Vroclavu, je bolj ali manj jasno, da bo morala v drugi del prenesti vsaj dve točki.

Razpored tekem v skupini C, jutri - Španija : Nemčija (18.30), Slovenija : Švedska (20.45); ponedeljek - Slovenija : Španija (18.15), Nemčija : Švedska (20.30); sreda - Slovenija : Nemčija (17.15), Španija : Švedska (20).

V težki skupini C je prvi favorit Španija, ki se na velikih tekmovanjih v zadnjem desetletju le izjemoma ni prebila med najboljšo četverico. Zdi se, da bo Slovenija lovila napredovanje in točke za drugi del zlasti na dvoboju s Švedsko in na tretji tekmi skupinskega dela z oslabljeno Nemčijo. Uvodni obračun s Švedi bo vsekakor krojil ambicije slovenske reprezentance na Poljskem.

Švedska

Vikingi si ne morejo privoščiti preračunavanja, če želijo v Riu braniti olimpijsko srebro iz Londona. Potem ko jim je lani na svetovnem prvenstvu (SP) v Katarju spodletelo v osmini finala, bodo tokrat na Poljskem napeli vse sile, da bi ujeli še eno od dveh prostih mest, ki vodita na aprilske dodatne kvalifikacije za olimpijske igre. Naslov prvaka, ki prinaša neposredno vozovnico za Rio, se za izbrance selektorskega dvojca Staffan Olsson-Ola Lindgren zdi vendarle misija nemogoče.

V skupinskem delu so na zadnjem SP zapustili zelo dober vtis, a so izgubili prvo izločilno tekmo s Poljaki, ki so se jim zoperstavili brez poškodovanega in zdaj že upokojenega Kima Anderssona. Švedi nimajo tako kakovostnega nabora rokometašev, pozna se jim odsotnost vsakega igralca, ki lahko na postavljeno obrambo tekmeca zabije gol v napadu. Tudi zato stavijo na obrambo s specialistom Tobiasom Karlssonom in vratarjem Mattiasom Anderssonom. Obrambna čvrstost kroji nato tudi napadalni učinek, ki je odvisen od hitrih protinapadov in izkoristka letečih krilnih igralcev.

Španija

Španci v svoji bogati zbirki odličij še nimajo evropskega naslova, a so se v zadnjem desetletju tudi na reprezentančni ravni uveljavili kot velesila. Od leta 2005, ko so osvojili naslov svetovnih prvakov, so vselej v najožjem krogu kandidatov za odličja. Tako je tudi tokrat. Čeprav je zaradi gospodarske krize špansko ligaško tekmovanje izgubilo precej vrednosti in je vsa kakovost praktično zbrana v Barceloni, reprezentanca s tem ni veliko izgubila. Morda celo nasprotno. Kopica igralcev in trenerjev je našla svoje mesto v vrhunskih evropskih klubih.

Selektor Manolo Cadenas, ki v zadnjih treh letih vodi tudi Wislo iz Plocka, se na Poljskem počuti skoraj kot doma. Pri izboru je imel kot običajno sladke skrbi. Španci ne bodo veliko eksperimentirali. V domiselni in kombinatorni igri jim ni para. Čeprav nimajo izrazito visokih strelcev, praviloma najdejo luknjo na postavljeno obrambo tekmeca. Zato poskrbita dirigenta Raul Entrerrios in Joan Canellas, na črti pa jima olajša delo sijajni Julen Aguinagalde. Španci so se vselej odlikovali tudi po dinamičnih in eksplozivnih krilih, ki letijo v protinapade. Tudi zato bo dobrodošla vratarska podpora prekaljenega Arpada Šterbika, ki je izpustil lansko SP.

Nemčija

Tudi Nemci si podobno kot Švedi zaman prizadevajo vrniti na položaje, ki so jih še zasedali med letoma 2003 in 2007. Oteževalnih okoliščin je več, od menjave generacij do specifik bundeslige. Nemško prvenstvo je v seštevku še vedno najmočnejše, a glavne vloge pripadajo tujcem. Domači rokometaši plačujejo davek tudi na zgoščen ligaški razpored. Načetost in poškodbe so razredčile reprezentančne vrste, ki na Poljskem ne more računati na kapetana Uweja Gensheimerja, Patricka Grötzkega, Paula Druxa in obrambnega stebra Patricka Wienceka.

Po drugi strani bi selektor, Islandec Dagur Sigurdsson, lahko z uveljavitvijo morebitnih novih adutov razširil nabor rokometašev, ki jih bo potreboval aprila na dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre. Našteto ne pomeni, da bodo Nemci evropsko prvenstvo vzeli le kot vmesno postajo. Tega si ne morejo privoščiti tudi zavoljo številnih navijačev, ki bodo stiskali pesti zanje na Poljskem. Adut zdesetkane in pomlajene reprezentance, v kateri je s 35 leti najbolj izkušen vratar Carsten Lichtlein, utegne biti nepredvidljivost. Kljub poškodbam Gensheimerja in Grötzkega pa se ne bodo odrekli hitri igri in protinapadom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano