Injekcija optimizma in kortizona

Roger Federer naj bi ozdravel in bo igral. To je glavna novica za privržence švicarske teniške reprezentance, ki bo od danes do nedelje v Lillu proti gostiteljem Francozom lovila svojo prvo lovoriko v Davisovem pokalu.

Roger Federer bo v finalu Davisovega pokala lovil še manjkajočo lovoriko Foto: Reuters
Roger Federer bo v finalu Davisovega pokala lovil še manjkajočo lovoriko Foto: Reuters

LILLE > Na včerajšnjem žrebu so določili, da bosta prvi posamični dvoboj na peščenem igrišču nogometnega stadiona Pierre Mouroy odigrala prvi francoski lopar Jo-Wilfried Tsonga (12. igralec sveta) in drugi švicarski lopar Stanislas Wawrinka (4). Današnji spored bosta zaključila Gael Monfils (19) in Roger Federer (2).

Sobota je po običaju namenjena dvojicam. Za Francijo, ki bo pred 27.000 gledalci lovila jubilejni deseti naslov v tem najstarejšem ekipnem teniškem tekmovanju, bosta zaigrala Julien Benetteau in Richard Gasquet. Švicarske barve naj bi zastopala Marco Chiudinelli in Michael Lammer, ni pa nujno. Veliko bo odvisno od razvoja dogodkov prvega dne ter počutja Wawrinke in zlasti Federerja. Kaj lahko bi se kapetan švicarske reprezentance Severin Lüthi namreč odločil za rošado. Žreb je določil, da bosta nedeljski spored odprla Tsonga in Federer, drugi posamični dvoboj pa naj bi odigrala Monfils in Wawrinka.

Doma za jubilej

Tradicija govori v prid Francozom, ki so devetkrat dvignili v zrak solatno skledo, namenjeno zmagovalcem. Kar šest zaporednih lovorik so osvojili med letoma 1927 in 1932, ko so francoske barve zastopali štirje mušketirji Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet in Rene Lacoste. Do naslednjega zmagoslavja so morali čakati skoraj šest desetletij. Sedmi Davisov pokal so dvignili leta 1991, še dva pa so dodali v letih 1996 in 2001. Za Švicarje bo to šele drugi finale. Prvega so odigrali leta 1992. Letos se jim ponuja enkratna priložnost, da bi se povzpeli na prestol. Potem ko je Wawrinka januarja osvojil v Avstraliji svoj prvi Grand Slam turnir, je tudi Federer - s 17 naslovi velike četverice najuspešnejši teniški igralec vseh časov - začutil priložnost, da bi lahko osvojil še manjkajočo lovoriko.

Obračun Francije in Švice bo tudi zadnje dejanje teniške sezone 2014. Za razburljivo predigro in vznemirjenje je poskrbela švicarska naveza na polfinalu zaključnega mastersa v Londonu. Izenačeno partijo je v odločilnem tretjem nizu dobil Federer, dvoboj pa je zanetil kar nekaj isker, ki naj bi skrhale prijateljski odnos med rojakoma. Wawrinka se je med in po dvoboju pritoževal nad obnašanjem oziroma glasnimi pripombami Federerjeve soproge Mirke in njene prijateljice.

Švicarji so na poti do finala ugnali Srbijo, Kazahstan in Italijo. Francozi pa Avstralijo, Nemčijo in zmagovalce zadnjih dveh let Češko.

Švicarska ura

Ko je naslednji dan Federer oznanil, da bo zaradi poškodbe predal finalni dvoboj z Novakom Đokovićem, je bila zaskrbljenost med švicarskimi privrženci še večja. Toliko bolj, ker se je 33-letnemu Federerju v športni karieri le izjemoma zgodilo, da je dvoboje predal zaradi poškodbe. Ta teden je najprej prinesel domnevno zgladitev nesoglasij v švicarskem taboru, po sredinem treningu, ki ni vlival optimizma, pa včerajšnjo nenadno izboljšanje Federerjeve poškodbe zaradi, kot navajajo zaupni viri, rešilne injekcije kortizona.

Favorita je težko izluščiti. Na papirju oziroma računalniški lestvici so v dvobojih posameznikov v prednosti Švicarji, a Davisov pokal neredko piše posebne zgodbe, v katerih ima pomembno vlogo tudi prednost domačega igrišča, vključno z množično podporo gledalcev. Francozi, ki jih vodi Arnaud Clement, so logično izbrali pesek, na vseh drugih podlagah bi imeli gostitelji v dvobojih na tri dobljene sete manj možnosti za končni uspeh. Se pa Wawrinka in Federer dobro znajdeta tudi na peščeni podlagi. Tako sta bila letos finalista mastersa v Monte Carlu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano