Ilka Štuhec zmagala na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo

Ilka Štuhec je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Cortini d'Ampezzo. To je peta zmaga trenutno najuspešnejše slovenske alpske smučarke v sezoni in tudi v karieri, kajti pred letošnjo sezono 26-letna Mariborčanka še ni stala na odru za zmagovalke. Vsega skupaj je v tej sezoni osvojila še šesto uvrstitev na stopničke.

Ilka Štuhec je v tej sezoni osvojila še peto zmago in šesto 
uvrstitev na stopničke. Foto: Nebojsa Tejic/Sta
Ilka Štuhec je v tej sezoni osvojila še peto zmago in šesto uvrstitev na stopničke. Foto: Nebojsa Tejic/Sta

CORTINA D'AMPEZZO > Ilka Štuhec je na najboljši možni način izkoristila štartno številko 1 ter postavila najhitrejši čas za prvo zmago v superveleslalomu. Štuhčeva je v tej sezoni vpisala že tri zmage na smukih, zmagala pa je tudi v alpski kombinaciji. Tako ima zmage že v treh disciplinah, kar je odlična popotnica pred svetovnim prvenstvom, ki bo od 6. do 19. februarja v švicarskem St. Moritzu.

Štuhčeva je vpisala še 77. slovensko zmago v svetovnem pokalu v alpskem smučanju ter 54. zmago za slovenske alpske smučarke. Štuhčeva je komaj druga Slovenka po Alenki Dovžan z zmago na superveleslalomih v Cortini d'Ampezzo. Dovžanova je slavila v tej disciplini na tem prizorišču v Dolomitih 17. januarja 1994. Skupno so Slovenke osvojile pet superveleslalomskih zmag, pred Štuhčevo in ob Dovžanovi je to uspelo še Katji Koren (Flachau 22. 12. 1993), Mojci Suhadolc (Lake Louise 28. 11. 1999) in Tini Maze (St. Anton 13. 1. 2013).

Prvič v tej sezoni na najvišji stopnički zmagovalnega odra ni bilo Lare Gut, ki je dobila prve tri superveleslalome v tej sezoni. Gutova je v zgornjem delu bila hitra, hitrejša od Mariborčanke, a se ji je nato v spodnjem delu proge pripetila velika napaka, zajela je vratca ter odstopila. V cilj je prismučala, vendar v bolečinah.

Štuhčevi se je najbolj približala Italijanka Sofia Goggia, ki je za najboljšo Slovenko zaostala 31 stotink sekunde. Tretje mesto je osvojila Avstrijka Anna Veith (+0,70), bolj znana po dekliškem priimku Fenninger, ki je osvojila prve stopničke po daljši odsotnosti zaradi poškodbe. Prvič na superveleslalomskih stopničkah v tej sezoni ni bilo tudi Tine Weirather iz Liechtensteina, ki je pristala na sedmem mestu.

Prav tako po stopničkah ni posegla povratnica po 11 mesečni odsotnosti, s 27 superveleslalomskimi zmagami najuspešnejša alpska smučarka v zgodovini, rekorderka po številu zmag na tem prizorišču v Dolomitih Američanka Lindsey Vonn, ki je osvojila 12. mesto.

Za manjše presenečenje je poskrbela slalomska kraljica Američanka Mikaela Shiffrin, ki je startala s številko 31 ter se zavihtela tik pod zmagovalni oder na četrto mesto za najboljši superveleslalomski dosežek v karieri. Shiffrinova (+0,73) je stopničke zgrešila za pičle tri stotinke sekunde.

Shiffrinova je tako prednost pred prvo izzivalko za letošnjo zmago v skupnem seštevku sezone Gutovo okrepila na 80 točk. Štuhčeva (785 točk) je v skupnem seštevku skočila na četrto mesto, pred njo so tako le Goggia (789), za katero Štajerka zaostaja za vsega štiri točke, Gutova (1023) ter Shiffrinova (1103).

V seštevku discipline pa je Štuhčeva (190) z novimi stotimi točkami skočila na tretje mesto, pred njo so tako le Weiratherjeva, ki ima 66 točk več od najboljše Slovenke, ter Gutova (300), ki ima po novem 110 točk več. Štuhčeva vodi v smukaškem seštevku s 77 točkami prednosti pred prvo zasledovalko Gutovo, prva pa je tudi v kombinaciji.

Štuhčeva v superveleslalomu v tej zimi pred Cortino ni bila tako prepričljiva kot na smukih ali v alpski kombinaciji. Vpisala je 5., 7. in 22. mesto, slednje tudi pod vplivom zvina gležnja, v seštevku discipline pa je bila z 90 točkami na šestem mestu, od vodilne Gutove je zaostajala 210 točk.

Štuhčeva je v Cortini d'Ampezzo, kjer je bila lani na tem prizorišču na superveleslalomu najboljša 13., z današnjo zmago in včerajšnjim tretjim mestom dobila več kot potrebno samozavest in zaupanje pred svetovnim prvenstvom in sklepnim delom sezone svetovnega pokala po poškodbi gležnja prejšnji petek.

STA


Najbolj brano