Ilka Štuhec najboljša tudi v Val d'Iseru

Ilka Štuhec je odlično formo iz Kanade prenesla v Evropo ter se še tretjič v tej sezoni zavihtela na najvišje mesto odra za zmagovalke. Po dveh smukih v Lake Louisu je bila najhitrejša tudi na alpski kombinaciji v Val d'Iseru.

Ilka Štuhec Foto: Anze Malovrh/Sta
Ilka Štuhec Foto: Anze Malovrh/Sta

VAL D'ISERE > Alpske smučarke so se na tem klasičnem prizorišču svetovnega pokala v Savojskih Alpah merile za prve točke v kombinaciji v tej sezoni. Ilka Štuhec je bila zelo hitra že v prvem delu kombinacije, ko je vpisala tretji čas na kombinacijskem smuku, najhitrejša pa je bila v finalu, po zamenjavi smukaških smuči za slalomske, ko je ugnala vso konkurenco ter dokazala, da je nevarna tudi v tehničnih zavojih.

Trenira vse discipline

Čeprav je bila favoritinja na smuku, pa je bila njena zmaga v kombinaciji bolj kot ne presenečenje, na kombinacijskih tekmah je bila najvišje deseta februarja 2013, v klasičnem slalomu pa v svetovnem pokalu še nima uvrstitve. Je pa bila leta 2007 mladinska svetovna prvakinja v slalomu, preden je leta 2008 naslov mladinske svetovne prvakinje osvojila še v smuku.

“Poskušam trenirati prav vse discipline, ko je le to mogoče. Skušam se osredotočiti in zbrati ter pokazati najboljše, kar znam. Očitno to zelo dobro deluje,” je bila v svoji prvi izjavi za medije zadovoljna 26-letna Mariborčanka.

Drugo mesto je pripadlo Švicarki Michelle Gisin, ki je za Štajerko zaostala 12 stotink sekunde, Italijanka Sofia Goggia je bila tretja z zaostankom 16 stotink sekunde.

Američanka Laurenne Ross, ki je vodila po smuku, je bila v slalomu počasnejša od Štuhčeva in je zdrsnila na deseto mesto. Prav tako je bila v slalomskem delu počasnejša Avstrija Cornelia Hütter, ki je sicer Štuhčevo v smuku prehitela, a je v slalomu precej zaostala in padla na 18. mesto. Švicarka Lara Gut je odstopila na slalomski progi ter drugo mesto v skupnem seštevku prepustila Goggii.

Američanka Mikaela Shiffrin, ki je kombinacijo izpustila, vodi v skupnem seštevku za 91 točk. Četrto mesto skupno je ubranila Štuhčeva. Ima 345 točk, za prvim mestom skupno pa zaostaja 153 točk.

Rdeča majica

Štuhčeva je v Lake Louisu presenetila vse ter slavila dvakrat zaporedoma, s krstnima zmagama na obeh uvodnih smukih, v superveleslalomu pa je bila peta. Štuhčeva še nikoli ni bila tako dobra. S seštevkom 245 točk v posebnem seštevku smuka vodi, prvič ima oblečeno rdečo majico vodilne smukačice, v seštevku superveleslaloma je peta, vodi tudi v seštevku kombinacije.

Na startu smuka za kombinacijo so bile štiri Slovenke. Maruša Ferk je vpisala točke z 12. mestom (+2,84), kar je njen najboljši izid v tej sezoni, Ani Bucik pa je uspelo popraviti izid s kombinacijskega smuka z dobrim slalomom, ko je pristala med dobitnicami točk z 28. mestom. Vanja Brodnik je bila na 33. mestu prepočasna za točke.

V Val d'Iseru bo v soboto na sporedu klasičen smuk, v nedeljo pa še superveleslalom. Na obeh tekmah ima visoke cilje najboljša Slovenka Štuhčeva.

STA


Najbolj brano