Igrati bolj potrpežljivo

Zoran Jovičić je med letoma 1997 in 2007 kot nepogrešljivi levokrilni igralec za slovensko reprezentanco odigral 147 tekem. Nastopil je na dveh olimpijskih igrah, štirih svetovnih prvenstvih in treh evropskih prvenstvih, z vrhuncem na prvenstvu stare celine v Ljubljani pred enajstimi leti, kjer je Slovenija osvojila srebrno odličje.

Zoran Jovičić v značilnem prodoru Foto: Michael Heuberger/Ihf
Zoran Jovičić v značilnem prodoru Foto: Michael Heuberger/Ihf

KOPER > Zoran Jovičić je bogato igralsko kariero s 37-leti sklenil v dresu koprskega Cimosa pred tremi leti na tekmi lige prvakov z madridskim Atleticom. Danes z družino živi v Kopru in je trener prodornega domačega drugoligaša, ekipe, ki je zrasla na pogorišču sicer pred leti uspešnega RK Cimos.

Kot nekdanji repRezentant seveda še posebej pozorno spremlja slovenske nastope na svetovnem prvenstvu v Dohi. Uvodne igre ga - kljub različnim odzivom - niso razočarale.

“Drži, da slovenska izbrana vrsta ne igra tako, kot bi si želeli. Izjema je bil prvi polčas proti Belorusiji, na vse ostalo pa vseeno lahko gledamo z optimističnega kota. Dosežene zmage z neprepričljivo igro so lahko dobra iztočnica za vzpon. Skoraj nemogoče se zdi, da bi v nedogled igrali tako neprepričljivo. Morda pa bodo naši največ pokazali v odločilnih bojih. Cilj, uvrstitev med osem najboljših reprezentanc na svetu, je še vedno uresničljiv.”

> Kaj vas v dosedanjih igrah Slovenije najbolj moti? Vas je kdo od igralcev razočaral?

“Enostavno nismo dovolj potrpežljivi. Igralci bi radi vse rešili prehitro, kot da pozabljajo, da tekma traja 60 minut in ne le četrt ure. Zato toliko napak in izgubljenih žog po sicer dobro opravljenih obrambnih nalogah. Nihče od igralcev me ni razočaral, ker ima vsakdo pravico na slab dan in slabo igro. Moramo biti bolj potrpežljivi.”

> Vrstijo se tudi prve kritike trenerja in njegovega igralskega izbora.

“Vemo, da so sestavo reprezentance krojile poškodbe in tu selektor ni nič kriv. Kdorkoli drug na njegovem mestu bi najbrž v reprezentanco dodal kakšno svoje ime, ampak to ne bi bistveno vplivalo na siceršnjo reprezentančno igro. Sicer pa je treba vedeti, da je že to, da Slovenija redno nastopa na največjih tekmovanjih velik dosežek, navijači pa so itak prehitro nezadovoljni in vse prevečkrat tudi neobjektivni.”

> Kako bi primerjali rokomet iz vaših reprezentančnih časov in danes?

“Danes so vsi dobri, Katar je s svetovnimi prvaki Španci izgubil za tri gole, s tem da je celo dobil prvi polčas. Današnji rokomet je še veliko hitrejši, v ospredju je telesna moč igralcev. Brez dvometrašev v obrambi ne prideš daleč.”

> Kaj napovedujete našim izbrancem?

“Špance bo zelo težko premagati, verjetno bomo tretji v skupini. V osmini finala bomo torej igrali proti Avstriji ali proti Makedoniji, sam si za nasprotnika bolj želim Avstrijce. Sicer pa se lahko z nekaj sreče v pravem trenutku in eno dobro tekmo razpoloženje hitro povsem obrne.”

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano