Igrajo samo s svojimi

Uspehi so stalnica izolskega kluba, ki je na domačem namiznoteniškem zemljevidu prepoznaven tako z moškim kot ženskim prvoligašem in redno uspešno vzgojo lastnega kadra, ki v vseh selekcijah kroji slovenski vrh. Nazadnje sta pri mlajših kadetih na odprtem državnem turnirju mlajših kadetov v Murski Soboti Lea Pavlin in Matija Novel gladko premagala vse konkurente, Manca Paljk pa je bila tretja.

Zdenko Švab s klubsko varovanko Leo Pavlin Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zdenko Švab s klubsko varovanko Leo Pavlin Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Zgodba o uspehu izolskega kluba je tesno povezana s trenerjem Zdenkom Švanom. Že kot igralca ga je zanimalo zaledje delovanja kluba oziroma strokovna dejavnost. Poklicni trener je tako že polna tri desetletja: med letoma 1984 in 1994 je treniral v Semedeli, potem pa se je posvetil vzgoji igralcev v Izoli, s tem, da je vmesno obdobje skrbel tudi za tekmovalno dejavnost škofijskega kluba. Recept se zdi enostaven: na začetku vsakega šolskega leta v klubu pripravijo dvomesečne brezplačne tečaje za učence prvih in drugih razredov treh izolskih osnovnih šol, na katere se v povpreču odzove trideset deklet in fantov. Če bi v klubu samo čakali, da otroci potrkajo na klubska vrata kasneje, je z začetkom igranja pri 12, 13 letih danes že prepozno za vidnejši tekmovalni razvoj. Pri teh letih namreč uspešnejša dekleta pri postopnem napredovanju danes že igrajo ligaške tekme v članski konkurenci.

Podpora staršev

Tako v klubu redno vzdržujejo igralski pogon približno 60 igralk in igralcev, ki predstavljajo bazo za vse klubske selekcije. Ker so v Istri edini namiznoteniški klub, ki neguje tekmovalno raven, se v delo izolskega kluba občasno vključijo najbolj obetavni igralci s Škofij, medtem ko je dejavnost v najbolj trofejnem primorskem namiznoteniškem klubu - NTK Semedela - žal zamrla. Zdenku Švabu, ki sam dela s približno polovico članstva, pri strokovnem delu pomagajo še Maja Vidmar (z dekliškim priimkom Bratož je bila nekdanja članska državna reprezentantka), Gregor Vukovič in Mitja Gašperič. Da njihovo delo lahko poteka brez posebnih zapletov, skrbi predsednik kluba Igor Novel, seveda z veliko podporo staršev otrok, ki igrajo v klubu.

Napredek “ne prizanaša” niti namiznemu tenisu. Letos pri nas (ne pa še povsod po Evropi) že igrajo z novo žogico. Je večja, plastični material pa dopušča manj oprijema, tako da je v igri tudi do 30 odstotkov manj rotacije. Igra danes predvsem temelji na dobrem dobrem forhend spinu in še boljšemu delu nog. Kvaliteta igralca se loči tudi po izpopolnjenem izvajanju in sprejemu servisa. Še korak naprej pomenijo novosti pri materialih za izdelavo igralnih gum in tudi obrambna igra postaja vse hitrejša.

NTK Arrigoni se lahko ponaša, da je letošnjo sezono edini slovenski klub, ki ima prvoligaša pri ženskah in pri moških. Da to ni zgolj naključno, potrjuje dobro delo z mlajšimi selekcijami. Ob Mengšu je namreč Arrigoni v tekoči sezoni namreč edini klub v Sloveniji, ki ima med osmimi najboljšimi ekipami v državi tako kadete in kadetinje kot mladince in mladinke.

Seveda pot do navedenih dosežkov sploh ni enostavna. Ker se panoga po komercialni plati ne more primerjati z drugimi popularnimi športi, je realnost pač taka, da igralci vrh dosežejo že v mladinski konkurenci, pri članih pa jih iz objektivnih razlogov in drugih obveznosti žal zmanjka.

Lani sedem reprezentantov

Vseeno so v klubu na opravljeno delo lahko ponosni. Že dvajset let tudi v prvoligaških tekmovanjih igrajo izključno z lastnim kadrom, samo lani pa je NTK Arrigoni prispeval sedem igralk in igralcev v razne državne selekcije. Za državno reprezentanco so tako igrali Jana Ludvik pri članicah, Urška Čokelj pri mladinkah, Erik Pavlin pri mladincih, Katarina Sterchi pri kadetijnjah, Matija Novel, Lea Pavlin in Manca Paljk pa pri mlajših kadetih. Pot do uspehov pa sploh ni enostavna. Erik Pavlin, ki je predlani osvojil moštveno srebro na kadetskem evropskem prvestvu, je v letu dni opravil 400 treningov, posamezen je trajal od dve do štiri ure.

28. in 29 marca bodo v Izoli organizatorji finala ekipnega državnega prvenstva za kadetinje in kadete. Pri NTK Arrigoni si želijo uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Po 30 letih trenerskega dela Zdenko Švab lahko kvalificirano primerja razna igralna obdobja. Rad spomni, da je nekoč veljalo, da v reprezentanco sodijo res najboljši. V nekdanji Jugoslaviji sta tako kar dve od treh reprezentantk prišli iz NTK Semedela, Polona Čehovin in Maja Bratuž pa sta takrat prispevali k moštvenemu evropskemu naslovu pri kadetinjah. Prizna pa, da je danes veliko drugih interesov okoli reprezentance, kar zaznajo že otroci.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano