Igra stotink in dotikov na divjih vodah

Na tretji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah se je na zmagovalne stopničke po daljšem času vrnil kajakaš Peter Kauzer, sreča pa niti na Slovaškem ni bila zaveznik treh čolnov Soških elektrarn.

Luka Božič se je na Slovaškem izkazal s četrtim mestom med 
kanuisti.  Foto: Kajakšaka Zveza Slovenije
Luka Božič se je na Slovaškem izkazal s četrtim mestom med kanuisti.  Foto: Kajakšaka Zveza Slovenije

LIPTOVSKY MIKULAŠ > Na začetku sezone igra stotink in dotikov gotovo ne gre na roko Urši Kragelj, Luki Božiču in Sašu Taljatu. Četrti mesti Kragljeve med kajakašicami in Božiča med kanuisti sta vrhunski, a obenem nehvaležni uvrstitvi, letošnjega uroka pa se nikakor ne more znebiti mostarski dvojec. Še na četrti tekmi najvišjega ranga - evropsko prvenstvo in svetovni pokal - sta ostala brez uvrstitve med deseterico finalistov, želena uvrstitev pa se jima je tokrat izmuznila dobesedno za las. Osvojila sta enajsto mesto, od desetega ju je ločila ena sama stotinka.

Na evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu, ki ga je pretekli konec tedna gostil Bohinj, slovenski predstavniki pričakovano niso krojili vrha. Med člani je bil najboljši Jošt Zakrajšek (Tacen) 18., primorski kajakaš Peter Samotorčan pa je bil 21. V konkurenci mlajših članov je Jani Jarc osvojil 18. mesto. Med mladinci je bil Rok Štefič 20., Jakob Klobučar pa mesto za njim. V mladinski kategoriji dvojcev sta bila David Franca in Žiga Sardoč 17., Metka Volk Štefič pa je med mladinkami osvojila 16. mesto.

Slavila sta domača dvojčka Peter in Pavol Hochschorner. Trikratna olimpijska zmagovalca sta se v finale prebila po pritožbi, ki jih je na začetku letošnje slalomske sezone cel kup in lahko ob pozitivnem odgovoru sodnikov v vse bolj zgoščeni konkurenci korenito posežejo v razplet dirke. Slovakoma so črtali dve sekundi pribitka, za preboj v finale, kjer se razmerja kaj lahko obrnejo na glavo, pa sta se morala pod nosom obrisati prav Božič in Taljat.

Zato pa je v finalu še četrtič letos veslala Kragljeva. Do tekme na Slovaškem je blestela v polfinalu, kjer je bila včeraj sicer deveta, v finalnih vožnjah pa ji je za vrhunski dosežek zmanjkalo bodisi natančnosti bodisi hitrosti. Tudi včerajšnja finalna predstava v nepredvidljivih slalomskih razmerah ni bila popolna. Za tretjim mestom je zaostala tri desetinke. Usoden je bil dotik oziroma dve sekundi kazenskega pribitka, brez katerega bi se gotovo prebila na zmagovalne stopničke. “Ko sem prišla v cilj, sem bila presenečena, ker sama nisem čutila dotika niti ga nisem videla. Upala sem, da je šlo za sodniško napako, ampak na koncu so videli, da sem se res rahlo dotaknila količka,” je povedala Kragljeva.

Pri kanuistih je Benjamin Savšek po treh zaporednih uvrstitvah na zmagovalne stopničke ostal brez finala, v katerega so se prebili preostali trije slovenski predstavnika. Najvišje je s četrtim mestom segel Božič, ki bi se brez dotika zavihtel na zmagovalne stopničke. “Pokazal sem tri dobre vožnje. Če bo šlo tako naprej, lahko merim še višje. Vesel sem, da sem veslal hitro in pri tem nisem porabil veliko moči,” je pojasnil Božič. Najboljšo uvrstitev slovenske slalomske odprave pa je s tretjim mestom dosegel kajakaš Peter Kauzer. ASO


Najbolj brano