Igor Simčič na sedežu Združenih narodov

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v New Yorku sprejel slovenskega poslovneža Igorja Simčiča, ustanovitelja projekta Esimit Europa, ki že 20 let povezuje različne narode, države in ljudi v prizadevanjih za skupen uspeh. Ban je ob tem izrazil pripravljenost za pomoč pri širitvi projekta v Azijo.

Ban Ki Moon in Igor Simčič
Ban Ki Moon in Igor Simčič 

NEW YORK > “Esimit Europa ima tudi pomembno diplomatsko funkcijo. Še posebej v Evropi smo v stiku s predsedniki vlad in ministri, da jim pojasnimo, kaj delamo, in dobimo podporo. Ne gre le za jadranje. Tega je morda le 30 ali 40 odstotkov. Gre za simbol povezovanja ljudi. Imamo ekipo enajstih narodnosti, jezikov, kultur, vsi delajo za isti cilj, za zmago,” je povedal Igor Simčič.

“Povezovanje narodov, sodelovanje in prijateljstvo so v teh delikatnih trenutkih zelo pomembni. Takšnih projektov, ki bi povezovali vse te zadeve, ni. Imate posebej športne, kulturne ali diplomatske, mi pa jih združujemo in Bana Ki Moona je to prevzelo, zato nas je doletela čast, da s projektom, ki se je rodil pred 20 leti v Sloveniji in je najprej dobil podporo Slovencev ter slovenske vlade, pridemo v Združene narode,” je še dejal Simčič.

Simčič, ki ga je na srečanju z Banom Ki Moonom spremljal slovenski veleposlanik pri ZN Andrej Logar, je razložil, da so dokumentacijo o svojem delu poslali na sekretariat ZN, kjer so spoznali, da ima projekt veliko skupnega z delom in vrednotami ZN.

“Povezovanje ljudi, prijateljstvo, sodelovanje med državami, šport, kultura, pomoč otrokom. Vključili smo se v vse sfere dela ZN in generalni sekretar nam je čestital ter izrazil pripravljenost na sodelovanje,” je povedal Simčič, ki je po Leonu Štuklju (leta 1999) prvi Slovenec, ki ni politik ali diplomat, s sprejemom pri generalnem sekretarju ZN.

Njegova jadrnica Esimit Europa 2 pod vodstvom skiperja, dvakratnega zmagovalca regate America's Cup in trikratnega olimpijskega šampiona Jochena Schümanna, je po Simčičevih besedah zmagala na vseh 35 regatah, na katerih je nastopila, in postavila številne rekorde prog. Glavni sponzor jahte je ruski naftni gigant Gazprom, Simčič pa ima zelo dobre odnose tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Projekt Esimit Europa je od leta 2006 pod pokroviteljstvom Evropske komisije, od leta 2002 pa ima uradno podporo predsednika Evropskega parlamenta, ki jo je sedanji predsednik Martin Schultz obnovil v letu 2012 ter s tem zagotovil pravico do uporabe evropskih simbolov. Esimit Europa 2 je edina jadrnica na svetu, ki pluje pod evropsko zastavo.

Projekt je dobil podporo med drugim tudi od slovenskega predsednika Boruta Pahorja, monaškega kneza Alberta II., dosedanjega predsednika Hrvaške Iva Josipovića, predsednika Cipra Nikosa Anastasiadesa, predsednika vlade Črne gore Mila Đukanovića in drugih.

Simčič je Bana Ki Moona povabil na proslavo dvajsete obletnice projekta, ki bo 29. avgusta v Monaku. STA


Najbolj brano