Humar petič na vrhu

V soboto in nedeljo se bo z desetim relijem Idrija zaključilo letošnje državno prvenstvo. V ospredju bo proslavljanje naslova prvaka, ki ga je že osvojil domačin Aleks Humar. Idrijčani bodo bržkone zasedli vse zmagovalne stopničke.

Aleks Humar (desno) se je v rodni Idriji naslova prvaka 
nazadnje veselil pred dvema letoma s Florijanom Rusom.  Foto: Igor Mušič
Aleks Humar (desno) se je v rodni Idriji naslova prvaka nazadnje veselil pred dvema letoma s Florijanom Rusom.  Foto: Igor Mušič

IDRIJA > Na reliju Idrija, ki ga organizira domače športno društvo HG, se bo s starta v soboto pognalo 43 posadk. Prijavljene so vse najboljše v državi. Čaka jih 220 kilometrov najbolj zavitih in strmih cest v Sloveniji, razporejenih med sedem že znanih hitrostnih preizkušenj.

V absolutni razvrstitvi so glavne odločitve že padle. Aleks Humar je s sovoznikom Jako Cevcem že pred idrijsko dirko še petič postal prvak in se izenačil s someščanom Darkom Peljhanom (letos s sovoznico Tino Lazar), ki mora v Idriji le priti skozi cilj, pa bo tretji. Tudi drugo mesto je že oddano in tudi to bo ostalo v Idriji - v rokah Roka Turka in Martine Nartnik. Prešernega razpoloženja na zaključnem razdeljevanju nagrad torej ne bo manjkalo.

Z odlično vožnjo in ob morebitnih težavah Peljhana bi se v boj za stopničke lahko vmešala še postojnska posadka Grega Premrl - Gregor Brešer, vendar mu je blizu tudi Aljoša Novak, ki si je opomogel po spektakularni septembrski nesreči v Novi Gorici, kjer bo po novem praznoval svoj drugi rojstni dan.

Program relija Idrija, sobota - hitrostni preizkušnji (HP) Idrija 1 in 2 (15.15 in 17.05); nedelja - start Idrija (OŠ, 9); HP Čekovnik (9.30, 12.20 in 15.10); HP Zadlog (10.30 in 13.15 ); cilj Idrija (Mestni trg, 15.40); zaključna slovesnost na trgu ob 19.30.

V Sloveniji daleč najboljša idrijska reli šola ima še dodatna železa v ognju. V diviziji ena namreč prvo mesto branita Martin in Miran Mlinar, ki morata le priti skozi cilj. Bolj zanimiv bo vipavsko - istrski obračun za drugo in tretje mesto, saj sta posadki Martin Štucin - Andrej Mrak in Marko Grossi - David Kavčič tesno skupaj.

V diviziji dva je Rok Turk že prvak, odprt pa je še boj za tretje mesto, ki ga brani še en Idrijčan, sin državnega prvaka Matic Humar z Niko Jereb. V diviziji tri je na vrhu vse odločeno, tretje mesto pa bo napadal član Gas Vrtejbe Tadej Simčič. Tudi pokal Yugo je Primorski. Osvojila sta ga Saša Saksida in Ervin Malavašič.

Za konec ne bo odveč opozorilo, da bodo v soboto popoldne in zvečer ter v nedeljo od jutra do večera na številnih lokalnih cestah v okolici Idrije (predvsem dostopi iz mesta na Vojskarsko planoto) in Črnega Vrha nad Idrijo (proti Zadlogu in Idrijskemu Logu) popolne zapore prometa. Za slabše poznavalce terena bo najbolj dostopen in najvarnejši ogled nedeljskih hitrostnih preizkušenj na planoti med Črnim Vrhom in Zadlogom.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano