Humar naredil s številko ena

Danes se bo z dirko v Železnikih in okolici nadaljevalo državno prvenstvo v reliju, kjer naslov brani Idrijčan Aleks Humar. Tokrat bo imel številko ena, a bo dirkal tudi z njemu nevarnima someščanoma Rokom Turkom in Darkom Peljhanom.

V Železnikih je pričakovati dvoboj peugeota  208  R 2 Roka 
Turka (levo) in renaulta R 3 T Aleksa Humarja (desno). Foto: Igor Mušič
V Železnikih je pričakovati dvoboj peugeota 208 R 2 Roka Turka (levo) in renaulta R 3 T Aleksa Humarja (desno). Foto: Igor Mušič

ŽELEZNIKI >Reli bo gotovo pritegnil precej navijačev z Idrijskega, saj se bodo danes dopoldne (med 8.50 in 11.50) štiri hitrostne preizkušnje odvijale tik ob meji med Primorsko in Gorenjsko - po dve v Davči (blizu sedežnice Brdo Smučarskega centra Cerkno) in dve na območju Sorice nad Podbrdom. Skupno bo devet hitrostnih preizkušenj, reli pa se bo po zadnji hitrostni preizkušnji ob 17.45 v Dražgošah iztekel ob 20. uri v središču Železnikov.

Državni prvak, Idrijčan Aleks Humar, bo spet tekmoval s preizkušenim sovoznikom Florijanom Rusom, ki je bil v času prejšnje dirke zadržan. Letos je zaradi različnih zapletov v skupnem seštevku sezone kljub zmogljivemu novemu renaultu cliu R 3 T šele na četrtem mestu, a pred tokratno preizkušnjo odločen, da gre v napadu proti vrhu: “Težave, ki so nastale s krajo iz avtomobila pred relijem San Remo, odstop v Mariboru in odsotnost sovoznika v Velenju, so zgodovina, zmagovalec prejšnje dirke, Rok Turk, pa bo nastopil s šibkejšim vozilom. Naš avto je s sedaj izboljšan s krajšo zaporo diferenciala in je zmogljivejši na ovinkastih cestah.”

Humar, ki bo v Železnikih dirkal s številko 1, se bo nato odpravil v Italijo, kjer ga čakata dirki za evropski pokal Clio in za srednjeevropski pokal Mitropa.

Če bi sodili po razpletu dirke v Velenju, bi moral biti Humarju najnevarnejši njegov someščan Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin, ki je prejšnjo dirko dobil (v skupnem seštevku je drugi) , vendar je takrat dirkal s peugeotom 208 R 5, sedaj pa bo vozil šibkejšo različico tega modela - R 2. In zakaj je moral menjati avtomobil?

“Nastop z dirkalnikom razreda R 5 je bil enkraten projekt mojih pokroviteljev. Na edini dirki v Sloveniji, ki je štela tudi za evropsko prvenstvo, smo se želeli predstaviti z vrhunskim avtomobilom, sicer pa ostajam v razredu R 2. Razlika je tako velika, da napada na vrh ne napovedujem, če se bova s sovoznico uvrstila na stopničke, bo to lep uspeh. Potrebno se je zavedati, da se vračamo iz štirikolesno gnanega avtomobila na dvokolesno gnanega, ki ima ob tem še sto konjskih moči manj.” Turk se bo po Železnikih posvetil dirkam evropskega prvenstva. Na Gorenjskem se bo sicer pomerilo 40 posadk. Številko 3 bo nosil idrijski veteran, večkratni nekdanji državni prvak Darko Peljhan (trenutno celo vodilni v skupnem seštevku) s preizkušenim mitsubishijem lancerjem evo 9. Z enakimi avtomobili bodo drveli še nevarni Aljoša Novak, domačin Boštjan Logar in tretji v skupnem seštevku, Jani Trček .

Med navedenim je pričakovati obračun za vrh v generalni razvrstitvi, v nižjih kategorijah pa se bo za visoko uvrstitev borilo še nekaj Primorcev - posebej v kategoriji yugov. Med boljšimi je Idrijčan Jan Mrak, ki je z vozilom MG ZR 105 sedmi v skupni razvrstitvi. Manjkal ne bo niti legendarni Slavko Komel, ki bi kateremu od najmlajših dirkačev lahko bil že dedek.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano