Hrvat v finalu veslaškega EP

Izolan Rajko Hrvat je finalist evropskega veslaškega prvenstva v Poznanju na Poljskem. V današnjem polfinalu lahkih skifistov je Hrvat zasedel drugo mesto za Slovakom Lukašem Babačem in se brez težav uvrstil v finale, ki bo na sporedu v nedeljo ob 10:48.

Rajko Hrvat Foto: Veslaška Zveza Slovenije
Rajko Hrvat Foto: Veslaška Zveza Slovenije

POZNANJ > Janez Zupan in Gašper Fistravec sta osvojila tretje mesto v finalu C dvojnih dvojcev.

Rajko Hrvat je polfinale začel zadržano, na petem mestu, nato pa počasi pridobival in se v drugem delu prebil na drug mesto za Babača, vnovič pa se je kot v petkovem predtekmovanju spustil pod medjo sedmih minut. Kot tretji se je v finale iz skupine prebil Bolgar Nedelčo Vasilev. Iz druge skupine so v finale napredovali Francoz Pierre Houin, Britanec Zak Lee Green in Ukrajinec Igor Hmara.

V močnem vetru in na valoviti progi je Hrvat kot ponavadi startal nekoliko zadržano, vendar pa že v drugi četrtini proge prišel na varno tretje mesto. Skozi celotno progo je vodil Slovak Lukaš Babač in držal razliko slabe dolžine čolna pred zasledovalci. V prvem delu je bil to bolgarski veslač Nedelcho Vasilev, v drugih 1.000 metrih pa je pobudo prevzel slovenski veslač, ki je imel najboljše čase drugih, tretjih in četrtih 500 metrov.

Hrvat je v zadnjem delu lahko mirno pripeljal tekmo do konca, saj je imel mesto v finalu zagotovljeno, še vedno pa je moral biti pozoren na valove. Ostali konkurenti se niso uspeli vmešati v boj za finalna mesta. Do polovice proge je bil sicer še blizu Grk Panagiotis Magdanis, v drugem delu pa je zaostal in končal kot četrti. Peti je bil Rus Oleg Jamkovskij, šesti pa Norvežan Ask Jarl Tjom.

“Prišel sem do finala, tako kot sem napovedal pred prvenstvom. Imeli smo že kar katastrofalne pogoje, ne samo izolske oziroma obalne. Morda sem se malo uštel, ker se nisem zadosti ogrel, saj nisem pričakoval takšnih razmer. Ampak nič zato, cilj je uresničen, nekaj moči pa še hranim. Jutri me čaka zadnja tekma, tam moram pokazati najboljše in verjamem, da bo tako prišel tudi rezultat,” je po tekmi povedal Hrvat.

Tekmeci za finale so znani. S Slovakom in Bolgarom se je srečal v polfinalu, medtem ko se z ostalimi tremi na tem prvenstvu še ni. Slovak Lukaš Babač je Rajkov stari znanec in tekmec, slovenskega reprezentanta pa je edini ugnal tudi na tekmi svetovnega pokala na Bledu, kjer je bil Vasilev bronast. Francoz Houin je lani še tekmoval v konkurenci do 23 let in bil na SP tretji v lahkem dvojnem dvojcu, Britanec Zak Lee-Green je bil na lanskem SP v Amsterdamu deseti med lahkimi skifisti, ima pa tudi precej dobrih uvrstitev iz konkurence do 23 let. Predstavnik Ukrajine Hhmara je v preteklih sezonah nastopal v lahkem dvojnem dvojcu, lani na SP je bil na primer 14.

Dvojni dvojec z Janezom Zupanom in Gašperjem Fistravcem je nastopil v finalu C. Slovenska veslača sta bla vseskozi v boju za zmago. Začela sta kot tretja za Poljakoma in Špancema, a se je kmalu izkazalo, da sta Poljaka prehitro začela in v drugi polovici popustila, Slovenca pa sta lovila Španca. V boj za prvo mesto sta se vključila še Estonca in Belorusa, ki sta imela v finišu največ moči, za pol sekunde sta bila od blejsko-mariborske kombinacije hitrejša tudi tekmovalca z Iberskega polotoka.

“Današnja tekma je bila nadgradnja včerajšnje. Iz tekme v tekmo sva dokazala predvsem sama sebi, da se z malo treninga da držati korak z drugo skupino. Pokazalo se je, da prvih osem čolnov izstopa, mi pa smo v dveh, treh sekundah. Pomanjkanje kilometrov se je pokazalo, je pa to dobra popotnica za naprej,” je ocenil Fistravec.

STA


Najbolj brano