Hrvat izključil Italijana

Včeraj je v kolesarskih krogih še vedno odmevala izključitev Vincenza Nibalija na dirki po Španiji, ki je ostala brez enega od velikih favoritov za skupno zmago.

Vincenza Nibalija ne bomo več videli na cestah španske 
Vuelte.
Vincenza Nibalija ne bomo več videli na cestah španske Vuelte. 

NOVA GORICA > Že nedeljska druga etapa na Vuelti je pošteno premešala vrstni red. Prvi krajši ciljni vzpon je razredčil kolesarsko karavano tako kot množičen padec 28 kilometrov pred ciljem, v katerega je bil vpleten Vincenzo Nibali. Glavnini se je po 17 kilometrih lova priključil s pomočjo moštvenih kolegov in, kot so razkrile televizijske kamere, tudi z oporo spremljevalnega vozila Astane. Italijan, ki je dobil Vuelto leta 2010, tri leta kasneje pa je bil drugi, je ob prihodu v cilj zaostal dobro minuto za glavnimi tekmeci za rdečo majico najboljšega. Najhujši udarec pa je šele prišel. Sodniška komisija na Vuelti, ki ji predseduje Hrvat Bruno Valčić, ga je na podlagi videoposnetka kaznovala z izključitvijo z dirke.

Včerajšnjo tretjo etapo dirke po Španiji je v sprinterskem zaključku dobil Slovak Peter Sagan. Luka Mezgec je osvojil 52. mesto v času zmagovalca. Matej Mohorič pa je bil 130. V skupnem seštevku vodi Kolumbijec Esteban Chaves Rubio.

Tako stroga kazen je kljub upoštevanju pravilnika mednarodne kolesarske zveze Astano, ki je za dva dni ostala tudi brez drugega spremljevalnega avtomobila ter izključenega športnega direktorja in voznika Alexandra Sheferja, vendarle presenetila. V kazahstanski ekipi so se nadejali maksimalnega časovnega pribitka desetih minut. Tudi zato, ker Nibali vendarle ni kdorkoli v karavani. Je eden od šesterice izbrancev, ki so dobili Giro, Vuelto in Tour, prvič pa se mu je tudi primerilo, da je predčasno končal katero izmed treh največjih etapnih dirk. Potem ko se letošnja dirka po Franciji kakor tudi vsa sezona ni odvijala po pričakovanjih, je želel Nibali prav na Vuelti popraviti vtis. Dirko po Španiji pa je tako končal, še preden jo je dobro začel, s precej grenkega priokusa, ki so ga podkrepili tudi komentarji neljubega prizora.

Borut Božič je moštveni kolega Nibalija pri Astani. Idrijčan na Vuelti sicer ne dirka - v nedeljo je vrtel pedala na Veliki nagradi Hamburga, kjer je osvojil 20. mesto - je pa spremljal dogajanje okrog nedeljske etape. “To so stvari, ki se v kolesarski karavani zgodijo. Nibali in ekipa sta imela to smolo, da so ju televizijske kamere ujele. Napake se plačajo, kar je tudi prav. Vseeno pa se mi zdi takšna kazen prestroga in je svojevrstni šok za Nibalija, ekipo in ne nazadnje tudi Vuelto kot tako,” je pojasnil Božič, ki ga v nedeljo, tako kot drugega Primorca v razredu World Tour Kristijana Korena - kolesar iz Budanj pri Ajdovščini je v Nemčiji odstopil - čaka nastop na Veliki nagradi Plouayja.

“Trasa je po profilu zahtevnejša od Hamburga, kar bi mi moralo ustrezati. V Nemčiji sem dosegel, kar sem bil v tistem trenutku sposoben, potem ko sem izpustil Eneco Tour. Prav kolesarji, ki so imeli v nogah dirko po Beneluksu, so krojili vrh tudi v Hamburgu. Sem si pa z dirkanjem v Nemčiji priboril nastop na Plouayju,” je povedal Božič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano