Hrvat in Bolha prekratka za polfinale

Veslača Marko Bolha in Rajko Hrvat sta na sklepni tekmi svetovnega pokala 2015 v Luzernu v četrtfinalu osvojila četrto mesto med dvojnimi dvojci in za mesto zgrešila polfinale, uvrstila pa sta se v sobotni finale C.

Rajko Hrvat in Marko Bolha  Foto: Vzs
Rajko Hrvat in Marko Bolha  Foto: Vzs

LUZERN > Primorska kombinacija je na Rdečem jezeru zaostala za posadkami Južne Afrike, Nizozemske in Turčije, prehitela pa sta Dansko in Finsko. Slovenca sta bila vseskozi na četrtem mestu, podobno kot v jutranjih kvalifikacijah, na polovici proge pa sta za tretjo Nizozemsko zaostajale le za čoln. V drugem delu se je ta zaostanek povečal in kljub borbi do tretjega mesta, ki bi pomenil napredovanje v polfinale, nista mogla.

V ospredju je boj za prvo mesto dobila Južna Afrika pred Nizozemsko in Turčijo, ki je za prvi posadko zaostala tri sekunde. Bolha in Hrvat na četrtem mestu sta za prvima zaostala slabih osem sekund, sta pa v zaključku tekme ubranila napad Danske.

Varovanca Iztoka Butinarja sta se uvrstila v finale C, ki bo na sporedu v soboto ob 10.50. Za uvrstitve med 13. in 18. mestom se bosta borila v konkurenci čolnov Poljske, Švice, Portugalske, Nemčije in Irske. Štroker Rajko Hrvat je po tekmi priznal, da z doseženim ni povsem zadovoljen: “Po dveh uspehih v enojcu sem rezultatsko malo razočaran, saj je normalno, da imam oziroma imava oba visoke ambicije. Zdaj je treba gledati timsko. Današnji cilj je bil polfinale, kar nama ni uspelo, sva pa popoldan nadgradila tekmo od zjutraj. Jutri naju čaka še finale C in mislim, da se da nadgraditi tudi ta popoldanski nastop.”

Hrvat je letos v uvodu v sezono blestel v lahkem skifu, kjer je osvojil stopničke tako na uvodni tekmi svetovnega pokala, kot tudi na evropskem prvenstvu. Ker disciplina ni olimpijska, je združil moči z Bolho, s katerim konec poletja na svetovnem prvenstvu v Franciji napovedujeta napad na olimpijsko normo za Rio de Janeiro 2016.

“S tekmo sem zelo zadovoljen, kljub temu, da nam ni uspelo priti v polfinale. Fanta sva odvozila tako, kot smo se dogovorili in tudi časovno ugodno. Zdaj nas čaka še zadnja tekma v finalu C, kjer normalno napadamo prvo mesto in bomo videli, kako nam bo to uspelo,” pa pravi trener Butinar.

Na tekmi bi morala nastopiti tudi Janez Zupan in Gašper Fistravec med “težkimi” dvojnimi dvojci, a je vodstvo reprezentance nastop zaradi bolezni Zupana, ta ima gnojno angino, odpovedalo.

STA


Najbolj brano