Hrast še živi evropske sanje

Po pričakovanjih je na povratnem obračunu med Lokateks Trato in Hrastom iz Kobjeglave o potniku v polfinale evropskega balinarskega pokala odločala dodatna igra, v kateri so bili uspešnejši Kraševci, ki tako nadaljujejo z uspešno evropsko zgodbo.

 Rajko Kavčič je mojstrsko približal zmagovalno kroglo.

 Foto: Simon Maljevac
Rajko Kavčič je mojstrsko približal zmagovalno kroglo.  Foto: Simon Maljevac

ŠKOFJA LOKA >Da so napovedi na papirju eno, boj na igrišča pa nekaj povsem drugega, je potrdil že sam uvod povratnega četrfinalnega obračuna evropskega pokala. Kobjeglavski navijači so bržkone že vknjižili uvodno zmago naveze Marko Švara - Martin Zdauc v štafetnem zbijanju, a so se po petminutnem nastopu le nejeverno spogledovali, saj so Škofjeločani presenetljivo osvojili dve točki. Za nekaj dobre volje je Švara vendarle poskrbel z zmago v natančnem zbijanju, a so motivirani domačini nadaljevali z zbiranjem točk in po zmagi Gorana Vujanovića proti Zdaucu v hitrostnem zbijanju povedli že z 10:2. Anže Petrič je s prepričljivim nastopom ohranil še nekaj teoretičnih možnosti za zmago gostov po rednem delu tekme, a je bilo že pred zadnjimi igrami praktično jasno, da bo o slovenskem udeležencu zaključnega turnirja najboljše evropske četverice odločala dodatna igra.

Prva tekma 10:12, dodatna igra 2:3. Štafetno zbijanje: Koren, Vujanovič : Zdauc, Petrič 49:43; natančno z.: Možina : Švara 15:21, Premru : Kavčič 22:14; krog: Koren : Petrič 25:24, Sofronievski : Sosič 26:20; hitrostno z.: Vujanović : Zdauc 41:31, Rode : Petrič 29:42; trojka: Mlinar, Možina, Vujanovič : Žerjal, Petrič, Sosič 4:5; dvojici: Tomše, Sofronievski : Švara, Kavčič 13:3, Koren, Progar : Ravbar, Marušič 3:9; posamezno: Premru : Zdauc 7:11. Dodatna igra; zbijanje balina: Sofronievski : Švara 1:1, Koren : Petrič 0:0, Premru : Sosič 0:0; bližanje v krog: Mlinar : Žerjal 0:0, Tomše : Marušič 1:1, Progar : Kavčič 0:1.

“V rednem delu nam nič ni šlo po načrtih. Morda je Zdauc malce pregorel v želji in domači so hitro pobegnili na varno prednost. V klasičnih igrah smo bili na primerni ravni, vendar so domačini osvojili potrebni dve točki,” je igro v rednem delu dvoboja opisal vodja Hrasta Valter Švara. V treh od štirih zadnjih iger je Kobjeglavcem kazalo zelo dobro, a sta Miha Tomše in Damjan Sofronievski v igri dvojic hitro pobegnila na varno prednost in dokončno zagotovila zmago svojemu moštvu. Tako kot v kvalifikacijah proti Istri Poreč je Kobjeglavce tudi po koncu četrtfinalne tekme čakala dodatna igra bližanja v krog in zbijanja balina, v kateri naj bi imeli zaradi domačega igrišča teoretično prednost domačini. To se na srečo Kraševcev ni izkazalo kot odločilni faktor. Marko Švara je s prvim zadetim balinom odlično odprl prvo serijo, sledil je zadetek Sofronievskega, v naslednjih dveh serijah so se balinarjem obeh moštev zatresle roke, zato je rezultat ostal nespremenjen. V četrti seriji sta svoji krogli v krog približala Dmitrij Marušič in Miha Tomše, v peti seriji sta bila nenatančna Klemen Sosič in Tadej Premru, v odločilni seriji pa je izkušeni Rajko Kavčič približal kroglo na pravo mesto, medtem ko je bil domačin Matjaž Progar neuspešen in slavje v kobjeglavskem taboru se je lahko začelo. “Imeli smo prednost domačega terena, ki pa ga v dodatni igri nismo izkoristili. Seveda nam je žal, da smo zamudili lepo priložnost, a so bili balinarji Hrasta v dodatni igri preprosto boljši,” je po koncu drame priznal Sofronievski, medtem ko Valter Švara ni skrival veselja: “Pred pričetkom odločilnega dela tekme smo se umirili, Markov balin pa nam je dal dodaten zagon. V domači vrsti je bilo opaziti živčnost, kar smo uspešno izkoristili in to nam je prineslo izjemen uspeh.”

Kobjeglavski Hrast se je kot tretji primorski balinarski kolektiv prebil med najboljšo evropsko četverico. Sežanska Skala je leta 1991 osvojila končno četrto mesto, leta 1996 je bila tretja. Mlinar iz Padne je leta 2002 osvojil naslov evropskega podprvaka, kar je leta 2002 uspelo tudi ljubljanskemu Krimu.

Za razliko od nesrečnega prvenstvenega finala je bilo razpoloženje v kobjeglavskem avtobusu na poti domov iz Škofje Loke precej bolj veselo, zvesti privrženci pa so že kovali načrt za navijaško invazijo na zaključni turnir v italijanski Savigliano, kjer se bodo 13. in 14. junija za evropsko lovoriko ob Hrastu potegovali še francoski prvak Cro Lyon ter najboljša italijanska kluba BRB Ivrea in La Perosina.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano