Hiter vzpon Nikoliča

Postojnčan Mitja Nikolič ostaja med 15 košarkarji, ki kandidirajo za nastop v dresu slovenske reprezentance na septembrskem evropskem prvenstvu. Novi član Uniona Olimpije upa, da se mu bodo izpolnile sanje.

Mitja Nikolič Foto: Simon Maljevac
Mitja Nikolič Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > “Za nami je lep del priprav in vrsta napornih treningov. Da so napori res veliki, je bilo očitno predvsem na zadnji pripravljalni tekmi proti Avstralcem, ko smo imeli zaradi utrujenosti kar nekaj težav. V Laškem smo proti Avstralcem odigrali res dobro tekmo. Ob solidni obrambi nam je stekla igra v napadu, medtem ko so na drugi tekmi v Stožicah žoge letele mimo obroča,” je zadnje dogodke na uvodnem delu priprav slovenske košarkarske reprezentance opisal 24-letni Mitja Nikolič. Selektor Jure Zdovc ga je že drugo leto zapored povabil na priprave pred velikim tekmovanjem.

> Ste zadovoljni s svojo vlogo v izbrani vrsti?

“Treniramo kakovostno, tako da uživam v delu. Na priprave sem prišel dobro pripravljen, tako da nisem imel večjih težav. Počutim se dobro in menim, da dobro delam. Moja vloga je, da skušam čim boljše odigrati na krilnem položaju. Moram igrati dobro obrambo, pomagati v skoku in opravljati tudi 'umazano' delo. Če imam dovolj prostora za met, ga moram izkoristiti.”

> Imate občutek, da boste letos dobili priložnost in nastopili na Eurobasketu?

“Težko je trenutno govoriti o tem, saj so priprave v polnem teku, glavno besedo pa ima selektor. Seveda bom vse dal za to, da bom med potniki za Zagreb. Vsak športnik si želi nastopiti na tako velikem tekmovanju. Dal bom vse od sebe za uresničitev teh sanj.”

> Kako je na vas vplival kratek stik med bratom Aleksejem in selektorjem Zdovcem?

“Vse skupaj je bilo kar malce čudno. Res je, da sva brata, a se zavedam, da se v te zadeve ne smem vtikati. Razplet dogodkov je tudi zame pomenil določen šok, vendar gre življenje naprej. Ta dogodek je treba pozabiti in se osredotočiti na delo.”

> S kakšnimi ambicijami boste krenili v novo klubsko sezono?

“Dogovoril sem se za sodelovanje z Unionom Olimpijo in lahko sem zadovoljen, saj bom dobil priložnost za nabiranje izkušenj v Eurocupu in Ligi ABA. To je bila moja velika želja in res sem vesel, da se je vse skupaj tako razpletlo. Opravil sem nekaj pogovorov s trenerjem Gašperjem Potočnikom, ki me vidi kot pomemben del svojega sistema. Brez večjih pomislekov sem sprejel to vlogo, čeprav resnici na ljubo niti ne vem, kako bo sestavljena ekipa. Trener mi je pojasnil, na katerih mestih išče okrepitve in menim, da bo sestavil kakovostno moštvo.”

> Poteka vaša košarkarska kariera po začrtani poti?

“Glede na to, da sem bil pred dobrima dvema letoma po epizodi v Laškem košarkarski 'nihče', se vse skupaj res razpleta v pozitivnem smislu. Vzpenjam se stopničko po stopničko. Dobil sem priložnost na dokaj visoki ravni in videli bomo, kako se bo vse skupaj odvijalo v prihodnjih letih.” SIMON MALJEVAC


Najbolj brano