Hirscherjevo zmago si je na Sljemenu ogledalo 15.000 ljudi

Hrvaški organizatorji tekmovanja za svetovni pokal v alpskem smučanju na Sljemenu so zadovoljni z uspešnim uvodom v novo leto. Finalni vožnji ženskega in moškega slaloma si je skupaj na tribunah v ciljni areni in ob progi Rdeči spust v nedeljo in v torek ogledalo 23.000 ljudi.

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher 

ZAGREB > Druga vožnja ženskega nedeljskega slaloma, ki je potekal ob idealnem sončnem vremenu, prepričljivo je slavila Američanka Mikaela Shiffrin, slovenska šampionka Tina Maze je bila peta, je privabila 8000 Zagrebčanov. Skoraj še enkrat toliko pa jih je spremljalo odločilni del moškega slalomskega spektakla na dan svetih treh kraljev.

Moški slalom na Sljemenu je še tretjič zapored dobil avstrijski as Marcel Hirscher, ki je z osvojeno 15. zmago na slalomih za svetovni pokal postal najuspešnejši avstrijski slalomist vseh časov. Petindvajsetletni Salzburžan je na večni lestvici smučarjev z največ slalomskimi zmagami v svetovnem pokalu prehitel kar dva rojaka Maria Matta in Benjamina Raicha, ki sta jih zbrala vsak po 14. Hirscher se je po številu slalomskih zmag izenačil s hrvaškim asom Ivico Kostelićem, ki pa v tej sezoni plačuje davek številnih poškodb kolena. Veteran je v torek na svojem najverjetneje zadnjem Sljemenu z 18. mestom vpisal šele drugi hrvaški dosežek, za tri mesta ga je prehitel Filip Zubčić.

Moška tekma na tem zagrebškem hribu se je sicer začela z minuto molka v spomin na tragično v plazu nad Söldnom umrla mlada ameriška alpska smučarja. Med zagrebškim spektaklom pa so po uradnih podatkih organizatorjev udeleženci popili ter se ogreli s kar 2500 litri čaja, pojedli so 10.000 porcij fižolove juhe oziroma vojaškega pasulja ter pomalicali 8000 vročih hrenovk v štručki ter 8000 sendvičev.

Na večni lestvici najboljših slalomistov vseh časov prepričljivo vodi švedski as Ingemar Stenmark s 40 zmagami, drugi je Italijan Alberto Tomba s 35 slalomskimi zmagami, na tretjem mestu pa odlični Luksemburžan Marc Girardelli s 16 slalomskimi zmagami.

“Mislim, da sem tokrat prikazal celo najboljši slalom na zagrebških tekmah. Kar neverjetno, glede na to, da sem ta slalom dobil še tretjič po vrsti. Tukajšnja ledena proga mi zelo ustreza, tudi vzdušje na tekmi je sijajno,” je dejal Hirscher, branilec skupne zmage v svetovnem pokalu.

Zagreb je še enkrat znova potrdil veliko krizo slovenskega moškega smučanja. Po Mitji Valenčiču, ki je lani sklenil svojo tekmovalno pot, slovenska moška vrsta ne premore tekmovalca, ki bi bil konkurenčen in se uvrstil vsaj v finalno slalomsko vožnjo. Prvič v finalu zagrebške moške tekme tako ni bilo Slovenca.

Slovenska predstavnika Matic Skube in Miha Kürner sta ostala brez finala. Kürner je z zaostankom 5,86 sekunde za takrat vodilnim Hirscherjem prehitel le enega tekmovalca od 50, ki so končali prvo vožnjo. Skube (+ 4,24) je bil na 42. mestu za približno poldrugo sekundo hitrejši od rojaka, a od finala še vedno oddaljen skoraj sekundo. Glavni trener moških ekip Klemen Bergant celo razmišlja o možnosti, da na naslednji slalom, ki bo v nedeljo v Adelbodnu, ne bi poslal Kürnerja in Skubeta. Adelboden je sicer v zadnjih letih Hirsherjevo igrišče, prav na tem švicarskem klasičnem prizorišču je dobil zadnja tri slaloma v letih 2012, 2013 in 2014.

STA


Najbolj brano