Hirscher zmagal na veleslalomu v Alta Badii, Kranjec četrti

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Alta Badii. Drugi je bil Francoz Mathieu Faivre (+0,71), tretji Italijan Florian Eisath (+1,10), četrti pa najboljši Slovenec Žan Kranjec (+1,90). Štefan Hadalin je odstopil na prvi progi.

Žan Kranjec Foto: Anze Malovrh/Sta
Žan Kranjec Foto: Anze Malovrh/Sta

ALTA BADIA > Marcel Hirscher je v Alta Badii zmagal četrtič v zadnjih štirih letih, skupaj pa je zabeležil 41. zmago v svetovnem pokalu. Toda slovenski junak dneva je bil Žan Kranjec. Po četrtem mestu na uvodni tekmi sezone je na naslednjih dveh veleslalomih ostal brez točk, na prizorišču, na katerem je osvojil prve točke pokala v karieri, pa se je vnovič povsem približal zmagovalnim stopničkam in izenačil svoj najboljši izid kariere. Druga uvrstitev med deseterico v pokalu in sedma med dobitnike točk mu je uspela na eni najtežjih prog Gran Risa.

Petkratni skupni zmagovalec pokala Hirscher je vodil že po prvi vožnji, Mathieu Faivre je zaostajal 21, tretji Florian Eisath pa 81 stotink. Kranjec je bil deveti, slabo sekundo in pol za vodilnim (+1,44), dve mesti pred njim pa je bil doslej vodilni veleslalomskega seštevka Francoz Alexis Pinturault (+1,12).

Kranjec je v finalu izvrstno napadel in po prihodu v cilj prevzel vodstvo. V nadaljevanju so za njim zaostali Avstrijec Manuel Feller, Nemca Stefan Luitz in Felix Neureuther, med njimi pa Pinturault ni prišel do cilja. Slovenski smučar je bil še vedno na mestu, kjer stojijo vodilni trenutnega seštevka, ko je bila na startu zgolj četverica. Ko Kranjca ni prehitel niti Norvežan Henrik Kristoffersen, se je prižgala iskrica upanja po prvih stopničkah v karieri, do česa pa še ni prišlo.

Eisath, Faivre in Hirscher so bili prehitri. Hirscher še posebej, saj si je po izenačenem zgornjem delu že sredi proge priboril pol sekunde prednosti pred prvim zasledovalcem in ta naskok do konca še nekoliko povišal. Dosegel je tudi prvi čas finala, v katerem je bil Kranjec peti.

Po drugi zmagi v sezoni, prvič je slavil na slalomu v finskem Leviju, ima Hirscher v skupnem seštevku pokala 218 točk prednosti pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom, v veleslalomskem seštevku pa je prav tako prvi Avstrijec pred Pinturaultom. Boštjan Kline je na 19. mestu najboljši Slovenec, le dve mesti nižje pa je Kranjec.

Svetovni pokal alpskih smučarjev se bo nadaljeval v ponedeljek, ko bo v Alta Badii paralelni veleslalom.

STA


Najbolj brano