Hirscher v francoskem sendviču

Predzadnji veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori je že prinesel odgovor o lastniku veleslalomskega malega kristalnega globusa. Marcel Hirscher je z drugim mestom na vitranški strmini še pred finalom v Meribelu osvojil letošnji posebni seštevek v tej disciplini, že drugega po sezoni 2011/2012.

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher 

KRANJSKA GORA > Marcel Hirscher je v letošnji sezoni “gospodu veleslalomu” ameriškemu šampionu Tedu Ligetyju dokončno prevzel veleslalomski primat. S šestimi zmagami rekorder Kranjske Gore Ligety je po treh zaporednih zmagoslavjih na vitranških veleslalomih tokrat pristal na četrtem mestu in brez možnosti za veleslalomski globus. Ne le to. Ligety je zdrsnil na tretje mesto v posebnem seštevku discipline, prehitel ga je Alexis Pinturault.

Avstrijec je na sedmih veleslalomih petkrat stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, zmagal ni le v Kranjski Gori in v Beaver Creeku, kjer je slavil Ligety. Do konca sezone je na sporedu le še veleslalom na finalu v francoskem Meribelu, na katerem pa bo Salzburžan tekmoval z že osvojenim seštevkom discipline ter z zalogo vsaj 124 točk pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom, ki je bil na veleslalomu 23., nedeljski slalom, na katerem je Avstrijec glavni favorit za zmago, pa bo izpustil.

Tokratna kranjskogorska veleslalomska drama, ki je potekala ob sijajni kulisi sončnega vremena, na odlični podlagi in ob navijanju približno 6000 ljubiteljev smučanja v ciljni areni, pa je poskrbela za veliko francosko zmagoslavje ter omembo v zgodovini. Prvič, odkar v Kranjski Gori prirejajo tekmovanja za svetovni pokal, se je zgodilo, da sta se na zmagovalni oder zavihtela dva Francoza.

Marca 1963, takrat še na pokalu Vitranc v okviru točkovanja Fis, sta bila na zmagovalnem odru Francoza. Pred 52 leti je zmagal Georges Mauduit, Jean-Claude Killy je bil tretji, v francoskem sendviču pa se je na drugem mestu znašel Švicar Robert Grünenfelder.

Tokrat je na najvišjo stopničko stopil Pinturault z vitranškim prvencem, tretji je bil njegov rojak Thomas Fanara, v francoskem klinču pa se je znašel Hirscher. Pinturault je vodil že po prvi vožnji in vodstvo ohranil za deveto karierno zmago ter po petih stopničkah na tekmah za pokal Vitranc prvo kranjskogorsko zmago.

“V bistvu se mi je zdelo neverjetno, da sem že po prvi vožnji s startno številko ena ohranil vodstvo, čeprav z vožnjo nisem bil zadovoljen in sem naredil kar precej veliko napako v zgornjem delu. To se mi je zdelo še toliko bolj neverjetno, ker je Marcel letos tako neverjetno močan in skoraj nepremagljiv. Veseli me, da sem se v skupnem seštevku približal drugouvrščenemu Kjetilu, a še vedno ta razlika znaša več kot zajetnih 200 točk,” je dejal Pinturault, prvi francoski zmagovalec vitranškega veleslaloma po Mauduitu (1963) in Killyju (1964).

Kljub le drugemu mestu je bil zelo zadovoljen tudi Hirscher, saj ima na sporedu še tri tekme, na katerih lahko zmaga, za razliko od prvega izzivalca Jansruda, ki je velik favorit le na preostalih dveh tekmah: “Seveda, da je pogled na lestvico lep, ampak slavje v tem trenutku bi bilo nekaj najbolj neumnega, glede na to, kako dober smučar je Kjetil. Sem super zadovoljen z rezultatom in veleslalomsko sezono, prav veleslalom mi je v zadnjih treh letih vzel veliko energije, kar 80 odstotkov treninga je bilo veleslalomskega, ob tako dominantnem Ligetyju je bilo nemogoče zmagovati.”

Šest Slovencev je nastop končalo v prvi vožnji. V nedeljo bo v Kranjski Gori še slalom.

STA


Najbolj brano