Henty je z evrogolom prizemljil kanarčke

Za konec 14. kroga prve SNL sta poskrbela Luka Koper in Olimpija. Zaprta koprska trdnjavica se je morala odpreti vsaj za tekmo. Čeprav je bilo za organizacijo poskrbljeno na ravni četrte lige, pa je tekma ponudila vsaj gledljiv nogomet in kljub vsem spremembam nov poraz Kopra.

Josip Ivančić (z žogo) je zatresel mrežo Olimpije, kar pa ni bilo 
dovolj za točko. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Josip Ivančić (z žogo) je zatresel mrežo Olimpije, kar pa ni bilo dovolj za točko. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Prvič od poletnega prihoda v Koper je v vrata stopil Kristjan Kahlina, medtem ko je novi trenerski štab na klop za rezervne igralce posedel doslej nesporno prvega vratarja kanarčkov Vasjo Simčiča. Kapetanski trak se je tokrat ustavil na desnici Denisa Šmeja, ki je moral po sili razmer igrati centralnega branilca, saj so po odhodu Denisa Halilovića verjetno poškodovani (morda užaljeni, kdo bi vedel) še trije branilci - Cristian Del Toro, Ivan Šimurina in Damir Hadžić. Niti med rezervisti pričakovano ni bilo Ivice Guberca.

Stadion Bonifika, gledalcev 1500, sodnik Bukovec (Lendava) 6. Strelci - 0:1 Henty (19), 1:1 Ivančić (46), 1:2 Henty (62).
Luka Koper: Kahlina 6, Andrejašič 6, Šme 6,5, Memolla 6,5, Pavić 6, Štulac 6, Tomić 6 (od 7. Radujko-), Rahmanović 6,5 (od 69. Štromajer 5,5), Galešić 6 (od 76. Škerjanc-), Lotrič 6,5, Ivančić 6,5. Trener: Slavko Matić.
Olimpija: Šeliga 6, Klinar 5,5, Kelhar 6,5, Mitrović 6,5, Fink 6, Mimoun 6 (od 55. Zajc 6,5), Matić 6, Kronaveter 6 (od 75. Kapun-), Ontivero 6, Šporar 6, Henty 7,5 (od 95. Baskera-). Trener: Marijan Pušnik.
Rumeni kartoni: Rahmanović, Galešić, Šme; Fink, Baskera; rdeč karton: Fink (2xR, 94).

Tekma se je začela v živahnem ritmu, v katerem zastavljene sheme obeh trenerjev niso pretirano delovale, zato pa so lahko nad ritmom nekoliko bolj uživali gledalci na tribunah. Koprčani so začeli v zanje nenavadno visokem ritmu, želeli so se dokazati novi metli v klubu, ki naj bi jim poslej rezala kose kruha.

Olimpija ni pretirano blestela, je pa zato imela večjo individualno kakovost. Tako je Ezeikel Henty hitro preizkusil reakcije Kahline, zatem so udarili Koprčani. Olimpija se je panično reševala pred koprskim napadom, ki ga je sklenil Amar Rahmanović s ponesrečenimi “škarjicami.” Zatem sta si na robu prepovedanega položaja žogo izmenjala Rahmanović in Goran Galešić, toda Banjalučan je žogo slabo udaril z levo nogo. Koprčanom se je neizkoriščena priložnost takoj maščevala. Iz naslednje akcije gostov je namreč padel zadetek. Podajo Lucasa Ontivera je izkoristil Henty in premagal Kahlino.

Zatem se je nad Bonifiko spustila deževna zavesa. Koprčani so v 26. minuti zahtevali rdeč karton za Matica Finka (dobil ga je v 94. minuti), potem ko je z roko v obraz zadel Rahmanovića, vendar se sodnik Miran Bukovec ni odločil za tako drastično kazen. Morda zato, ker sta bila oba igralca pred tem v zamenjanih vlogah v dokaj podobni situaciji.

Pri Koprčanih sta v idealen položaj za zadetek v prvem delu prišla Rahmanović in Josip Ivančić, ki se je sam v kazenskem prostoru zapletel, toda manjkal je zaključek akcij. Vendar pa je postavni posojeni napadalec Rijeke šokiral Olimpijo že v 25 sekundi drugega polčasa, ko se je na levem boku sprehodil Mitja Lotrič, našel Ivančića, in tudi s tribune je bilo takoj jasno, da Aleksander Šeliga njegovega strela ne bo ubranil.

Koper je hitro zasluženo izenačil, zadetek pa je domačim vlil novih moči. V 57. minuti se je prvič oglasilo tudi koprsko občinstvo in odgovorilo sicer enoličnemu navijanju Green Dragonsov. Toda znova je bila v 62. minuti konkretnejša Olimpija. Kajpak spet prek Hentya, ki je koprsko mrežo zatresel iz prekinitve. Šlo je za mojstrski zadetek čez živi zid, ko se je žoga od prve vratnice odbila v mrežo. “Na treningih poskušam podobne proste strele, vendar se mi doslej niso posrečili. Za nami je težka tekma in za zmago je bilo potrebno garati. Pomembno je, da ohranjamo razliko pred Mariborom,” je po tekmi povedal Henty.

Kaj lahko bi bilo na podoben način 1:3, toda Kahlina je prebral namero Mihe Zajca. Zadnji priložnosti na tekmi sta se zvrstili pet minut pred koncem dvoboja - najprej je rezervist Davor Škerjanc tri metre pred golom žogo usmeril nekam pod nebo, čez minuto je na drugi strani podobno uspelo Andražu Šporarju.

“Za nami je enajst dni dela in 15 treningov. Sem kar zadovoljen, kako so fantje sprejeli mojo vizijo, še najpomembneje je, da so na tekmi pokazali značaj. Realen bi bil neodločen izid. Pričakalo me je veliko težav, in večje število poškodovanih igralcev, “ je prvič v novi vlogi tekmo ocenil trener Kopra Slavko Matić.

ROK MAVER


Najbolj brano