Odlično skakali, slabo zadevali

Dvoboj enajstega kroga prve SKL je prinesel pričakovano zmago domžalskega Heliosa. Goste iz Portoroža je drago stala slaba igra v prvi četrtini. Helios Suns : Portorož 74:61 (40:28).

Portoroškim košarkarjem (v modrih dresih) v Domžalah ni 
uspelo presenetiti. Foto: Simon Maljevac
Portoroškim košarkarjem (v modrih dresih) v Domžalah ni uspelo presenetiti. Foto: Simon Maljevac

DOMŽALE > Večminutna video projekcija, s katero v Domžalah dodatno začinijo atraktiven uvod v vsako tekmo, je očitno otopila tekmovalni naboj pri Portorožanih. Ti so v prvi četrtini dvoboja pod svojim obročem le nemočno spremljali sprehode robustnega centra Marija Čakaruna. Barvarji so si tako že po sedmih minutah priigrali vodstvo z 18:8, po zabijanju Hugha Robertsona pa so sredi druge četrtine vodili že za +17 (36:19). V končnici prvega polčasa so ladjarji vendarle nanizali nekaj povezanih akcij in malce omilili zaostanek, kar jim je kljub (pre)majhnemu številu napadalno razpoloženih posameznikov dalo dodatnega zagona v uvodnih minutah drugega polčasa.

Hala komunalnega centra, gledalcev 600, Sodniki: Pukl (Maribor), E. Javor (Ljubljana), Mlakar (Škofja Loka); četrtine - 24:14, 16:14, 15:18, 19:15. Helios Suns: Ju. Močnik 1 (2:1), Čakarun 18 (2:2), Ja. Močnik 4 (2:2), Malidžan 10 (5:3), Andriuškevičius 5, Berlič, Korošec 4 (2:2), Gorjanc, Zagorac 10 (3:1), Atanacković (4:3), Robertson 11, Vončina. Trener: J. Vulić. Portorož: Barbarič 19 (4:4), Cvetičanin, Đekanović, Borse, Petrović 6 (2:2), Trampuš, Zupan 14 (2:1), Karavdić, Buda 12, Hodžić 10 (3:3), Besedić. Trener: K. Subotić. Prosti meti: Helios 20:14, Portorož 11:20; osebne napake: Helios 16, Portorož 24; trojke: Helios 22:6, Portorož 29:7 (Barbarič 3, Zupan 3, Hodžić 1); skoki: Helios 35. Portorož 42.

Njihov nalet je za trenutek prekinil kar 218 centimetrov visoki domači center Martynas Andriuškevičius, ki je s trojko potrdil, da so Litovci rojeni ostrostrelci. To pa je še dodatno spodbudilo varovance Konstantina Subotića, ki so strnili obrambne vrste in začeli pridno polniti domači koš. Domžalčani so si v teh minutah žogo podajali kot vroč krompir in metali iz neizdelanih situacij, medtem ko so na drugi strani Jan Barbarič, Nejc Buda in Nejc Zupan, ob prevladi v skoku pod obema obročema, v napadu potrpežljivo iskali prostor za odprte mete.

V 28. minuti je tako prednost domačih znašala le 46:44, nato pa se je prikazal dotlej nevidni Simo Atanacković. Z nekaj zadetimi meti je razveselil domače privržence in sprostil svoje soigralce, ki so že čez nekaj minut ponovno vodili za 14 točk. Sledila je nova serija mladih gostujočih upov Barbariča in Zupana, ki sta dobre tri minute pred koncem znižala na 64:59.

Zadnje minute so prinesle nekaj nepotrebnih napak gostov, ki so sicer zadeli sedem trojk, a za tak izkupiček porabili kar 29 metov, podobno neučinkoviti pa so bili tudi pri metih za dve točki. Tako so domačini vendarle brez večjih težav srečanje uspešno pripeljali do konca in zabeležili morda celo malce previsoko zmago.

Ajdovski velikan Nejc Buda, ki je 12 točkam dodal deset skokov, je po tekmi obžaloval slabo prvo četrtino: “Ponovno smo slabo začeli, kar se nam sedaj že redno dogaja. Domačinom smo prepustili vlogo favorita, ki so jo tudi potrdili. Dobro smo se borili in nadziralo skok, v odločilnih trenutkih pa je nekaj žog padlo v roke Domžalčanom. Kljub porazu nisem nezadovoljen, saj smo z izjemo črnih minut odigrali solidno tekmo.”

Že v sredo čaka Portorožane domači prvenstveni obračun proti Šenčurju, v soboto pa bodo v povratnem dvoboju petega kroga pokalnega tekmovanja gostovali pri istem tekmecu.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano