Hamilton vse bližje naslovu prvaka 2015

Čeprav so do konca sezone svetovnega prvenstva formule 1 še štiri dirke, je Britanec Lewis Hamilton vse bližje naslovu prvaka za sezono 2015. Na današnji dirki v Sočiju je zmagal, že 42. v karieri, zdaj pa ima pred zasledovalci že 67 točk naskoka. Najbližje je Sebastian Vettel, Nico Rosberg je še sedem točk bolj zadaj.

Čeprav so do konca sezone svetovnega prvenstva formule 1 
še štiri dirke, je Britanec Lewis Hamilton vse bližje naslovu 
prvaka za sezono 2015. Foto: Paulo Whitaker
Čeprav so do konca sezone svetovnega prvenstva formule 1 še štiri dirke, je Britanec Lewis Hamilton vse bližje naslovu prvaka za sezono 2015. Foto: Paulo Whitaker

SOČI > Deveta zmaga v sezoni je bila krona vsega dobrega, kar se je v Sočiju zgodilo Hamiltonu. Precej manj dobre volje je bil Nico Rosberg; Nemec je z novo ničlo, na cedilu ga je že v uvodnih krogih pustila tehnika v njegovem dirkalniku, že prej ne prav velike možnosti v boju za skupno prvo mesto z moštvenim sotekmovalcem zdaj še precej poslabšal.

Dirka v Sočiju je britanskemu zvezdniku prinesla še eno veselje: na večni lestvici najboljših v tem športu je z 42. uspehom prehitel legendarnega Brazilca Ayrtona Senno, svojega mladostnega vzornika. Ta je zbral 41 zmag, Britanec pa je pri 42 uspehih zdaj na tretjem mestu, skupaj s Vettlom. Britanec in Nemec sta tako najvišje med še aktivnimi dirkači v formuli 1, na tem mestu pa bosta letos tudi ostala. Do naslednjega mejnika, drugega mesta in 51 zmag, ki jih je dosegel Francoz Alain Prost, namreč najboljšima dirkačema skupnega seštevka 2015 manjka devet zmag, v tej sezoni pa so na voljo največ še štiri. Na prvem mestu je daleč v ospredju sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher, Nemec je dosegel kar 91 zmag.

Po novem celo ni več prvi zasledovalec, temveč je pred njim z današnjim drugim mestom še Vettel. A če bo Hamilton nadaljeval vsaj v približno takšnem slogu kot doslej, potem ne prvi Ferrarijev dirkač ne drugi Mercedesov nimata pravih možnosti.

Danes se je na lanskem olimpijskem prizorišču večina zanimivih stvari zgodila na začetku in tik ob koncu dirke. Na začetku so imeli veliko dela tisti, ki skrbijo za varnost na stezi: že v prvem zavoju sta trčila Nico Hülkenberg in Marcus Ericsson, zaradi česar je prvič na stezo zavil varnostni avto.

Nadaljevanje je bilo slabo za Rosberga, ki je najprej javljal moštvu, da ima težave pri dodajanju plina, nekaj krogov pozneje pa je zaradi okvare pedala za plin zavil v bokse in končal dirko. Nemec je sicer dobro startal in ohranil prvo mesto iz kvalifikacij.

Po tretjini dirke je varnost na dirkališču in trdnost dirkalnika preizkusil Romain Grosjean. Francoz je svojega Lotusa, potem ko je v tretjem zavoju zapeljal na robnik in izgubil nadzor nad vozilom, trdo zapeljal v zaščitne ograde. Lotus se je dodobra raztreščil, Francoz je sam izstopil iz razbitin in odšel na zdravniški pregled, med obdobjem varnostnega avtomobila pa so morali ob stezi še zakrpati raztrgano zaščitno ogrado.

Njegova nesreča je bila podobna tisti Carlosa Sainza mlajšega na prostih treningih, ki je prav tako pri veliki hitrostni zletel v zaščitne ograde, a je danes lahko nastopil, se prebil že med deseterico, nazadnje pa zaradi tehničnih težav odstopil.

Vodstvo dirke formule 1 v Sočiju je kaznovalo finskega dirkača ekipe Ferrari Kimija Räikkönena zaradi trčenja v zadnjem krogu z rojakom Valtterijem Bottasom v Williamsu. Dobil je 30 sekund pribitka, s čimer je s petega mesta zdrsnil na osmo. Medtem ko se finskemu dirkaču primanjkljaj nekaj točk ne bo prav veliko poznal, pa ima kazen vpliv na skupni seštevek med konstruktorji. Ker je Ferrari zdaj nekaj točk izgubil, nima več niti teoretičnih možnosti, da bi še ujel letos premočno ekipo Mercedesa. Nemci imajo zdaj že štiri dirke pred koncem dovolj točk, da se lahko že veselijo naslova prvakov med konstruktorji. Räikkönen in prvi Ferrarijev voznik Sebastian Vettel, ki je bil v Sočiju drugi, sta po kazni za Finca zbrala tri točke manj kot edini uvrščeni Mercedesov dirkač, zmagovalec Lewis Hamilton. Prav takšen rezultat pa je za praktično potrditev premoči potrebovala ekipa iz Stuttgarta, zanimivo pa je, da so si tudi lani Nemci naslov privozili že na dirki v Sočiju. Räikkönen in Bottas sta trčila v zadnjem krogu v boju za tretje mesto, ki ga je imel slednji, Ferrarijev dirkač pa ga je napadal. Vodstvo tekmovanja je ocenilo, da je bil za trčenje kriv on. Do cilja je Räikkönen sicer še prišel, čeprav s poškodovanim dirkalnikom, medtem ko je Bottas moral odstopiti.

Nadaljevanje je bilo manj razburljivo. Hamilton je prestal postanke v boksih brez težav, medtem pa se je razvil boj za drugo in tretjo stopničko. Po boljših postankih si je drugo mesto zagotovil Vettel, za tretje pa se je razplamtela finska bitka. Valtteri Bottas v Williamsu je bil blizu tretjega mesta, Kimi Räikkönen v Ferrariju pa blizu rojaka. Pravzaprav preblizu, saj sta v zadnjem krogu zadela. Za Bottasa se je dirka namesto na stopničkah končala ob stezi, za Ferrarijevega voznika, ki se je s poškodovanim rdečim bolidom še privlekel do cilja, pa na petem mestu, a je vodstvo dirke že takoj po koncu uvedlo preiskavo dogodkov med Fincema.

Na tretje mesto je tako nekoliko nepričakovano napredoval Sergio Perez s Force Indio, med dobitniki točk pa so bili še Felipe Massa, Räikkönen, domači adut Danil Kvjat, Felipe Nasr, Pastor Maldonado ter oba McLarnova voznika Jenson Button in Fernando Alonso.

"Nikoli ne smeš prehitro slaviti. Prepričan sem, da bom lahko proslavljal šele v Abu Dabiju. Je pa nekaj posebnega, da sem na lestvici zmag prišel pred Senno. O tem med dirko nisem razmišljal, je pa vseeno nekaj velikega," je dejal zmagovalec, ki še ne želi predčasno proslavljati naslova, dokler si ga ne bo tudi praktično zagotovil.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko v ZDA.

STA


Najbolj brano