Hajduk le bleda senca preteklosti

Tri tekme poimenovane Luka Koper : Ex-Yu. Izkupiček več kot dober: poraz s Crveno zvezdo in zmaga proti Rijeki in Hajduku, ki se bosta že konec tedna pomerila v derbiju hrvaške lige. Hajduku je generalka prinesla več skrbi kot kaj drugega, medtem ko so bili Koprčani zadovoljni s prestižno zmago. Luka Koper : Hajduk 2:0 (1:0).

Dvoboje obrambnih igralcev Hajduka in Mateja Pučka je praviloma dobival hitrejši Koprčan.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dvoboje obrambnih igralcev Hajduka in Mateja Pučka je praviloma dobival hitrejši Koprčan.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Navijači Splitčanov so pokazali, kaj pomeni privrženost klubu. Od približno 200 navzočih pripadnikov navijaške skupine Torcida jih je približno 80 prispelo iz Splita in okolice. Težav niso povzročali, so pa nekateri še nekaj ur po tekmi žalost utapljali v pivu in vneto debatirali, kaj je narobe z ljubljenim klubom.

Stadion Bonifika, gledalcev 1900, sodnik Antić (Dekani). Strelca - 1:0 Kalinić (ag, 22), 2:0 Peševski (80). Luka Koper: Simčič (od 71. Adam), Kokol (od 46. Štulac), Šme (od 86. Andrejašič), Blažič (od 76. Palčič), Halilović (od 46. Hadžić), Tomić (od 55. Rahmanović), Guberac (od 75. Štromajer), Srečković (od 86. Krivičič), Pučko (od 86. Posavac), Lotrič (od 71. Peševski), Smrtnik (od 46. Črnigoj). Trener: Alen Šćulac. Hajduk Split: Kalinić, Milović, Maloča, Nižić, Vuković, Kouassi (od 44. Maloku), Bašić (od 46. Mikanović), Caktaš, Susić, Vlašić (od 46. Balić), Maglica. Trener: Igor Tudor.

Čudežne rešitve zagotovo niso našli, čeprav pripravljalne tekme ne morejo biti posebno merilo. A nekaj vendarle pokažejo. In slabšega Hajduka, kot je v aktualni zasedbi, verjetno že dolgo ni bilo. Manjkalo jim je sicer pet poškodovanih nosilcev igre, med njimi tudi njihov najboljši Artem Milevski ter nekdanji član Maribora in slovenski reprezentant Dejan Mezga.

Koper je v tekmo vstopil odločno, agresivno in visoko postavljen. Tekma na igrišču je bila občasno daleč od prijateljske. Tako je moral igro zaradi poškodbe zapustiti Jean EvrardKouassi. Najprej ga je grobo zaustavil IvicaGuberac (sodnik ni videl ničesar), potem pa ga je brezkompromisno podrl še nesojeni hajdukovec Matej Pučko in ga poslal na pregled v bolnišnico, kjer so ugotovili, da vendarle ni šlo za pretres možganov. Sodnik Mihael Antić je Prleka pomilostil z zgolj rumenim kartonom.

Hajduk je sicer občasno sestavil kakšno akcijo z repom in glavo, kot recimo z redkimi podajami prodajnega aduta Tina Sušića, od katerega so si beli že ta prestopni rok nadejali odebeliti proračun za štiri milijone evrov. A Sušić je bil le vrh neke vrste brezizraznosti celotne ekipe, medtem ko je nekaj volje in nevarnosti za koprska vrata v drugem polčasu predstavljal le 17-letni rezervist Andrija Balić. K temu je seveda potrebno dodati bizaren avtogol, vreden kultne italijanske TV oddaje Mai dire Gol. Koprčan Denis Halilović je pred tem rokoborsko podrl Gorana Milovića v lastnem kazenskem prostoru in gostje so se upravičeno jezili, ker jim ni bila dosojena čista enajstmetrovka. Malo zatem se je kapetan Mario Maloća skušal ubraniti “tečnega” Mitje Lotriča in je žogo vrnil vratarju Lovreju Kaliniću, ki jo je z desno nogo udaril ob levo, od koder se je odkotalila v mrežo.

Prav izrazitih priložnosti ni bilo veliko, a več in lepše je imel Koper. Koprska vratarja Vasja Simčič in David Adam sta le po enkrat resno posredovala (ob poskusih Malokuja in Balića). Na drugi strani se Pučko dvakrat ni najbolje znašel. Najprej v prvem polčasu, ko ga iz oči v oči z vratarjem presenetila globinska podaja Anteja Tomića, potem pa v 54. minuti, ko je podajo Domna Črnigoja v podobnem položaju usmeril čez gol. Za končni izid je poskrbel skrivnostni Makedonec Dejan Peševski, ki je hladnokrvno izkoristil podajo Amarja Rahmanovića.

Razočarani trener Igor Tudor ni bil razpoložen za izjavo, zato je tekmo ocenil športni direktor Hajduka Goran Vučević: “Resda so nam manjkali nekateri nosilci igre, a to ne opravičuje naše slabe igre. S tako igro ne moremo pričakovati nič dobrega, razočaral me je pristop nekaterih mlajših igralcev. Od Hajduka se vedno pričakuje visoke dosežke in cilje.”

“Zadovoljen sem s prikazanim, posebej v prvem polčasu, edino žoge smo prehitro izgubljali. Kar smo se zmenili, smo tudi naredili. Mogoče smo Hajduk res presenetili. Želim si, da igramo agresiven nogomet, ker brez tega ni rezultata. Na tem bomo gradili,” je bil dobre volje domači trener Alen Ščulac. ROK MAVER


Najbolj brano