Hadalin je zdržal le 15 vrat

Kranjskogorski obisk moške karavane svetovnega pokala v alpskem smučanju je največ prinesel Norvežanu Henriku Kristoffersenu. Slovenski izkupiček 54. pokala Vitranc so slalomske točke Matica Skubeta in Mihe Kürnerja, primorsko smučanje pa je dočakalo premierni nastop in obenem odstop člana SK Dol Ajdovščina Štefana Hadalina.

Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina) včeraj premiernega nastopa v Kranjski Gori ni zdržal do konca. Foto: Igor Mušič
Štefan Hadalin (SK Dol Ajdovščina) včeraj premiernega nastopa v Kranjski Gori ni zdržal do konca. Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA >Podkorenska strmina je v soboto in nedeljo privabila skupno približno 12.000 gledalcev in vse tekmovalce pričakala v soncu in s skoraj povsem ledeno strmino, ki je ob mojstrskih vožnjah tudi tistim z visokimi startnimi številkami omogočala preboj daleč naprej. Žal Slovenci tega v sobotnem veleslalomu niso izkoristili in so ostali brez finala trideseterice. Veselil se je le svetovni mladinski prvak v superveleslalomu, Kranjčan Miha Hrobat (korenine njegovi starih staršev segajo na Postojnsko), saj mu je pripadla čast otvoritvenega predtekmovalca. Poleg tega ga čaka kot mladinskega prvaka še ena čast - nastop na finalnem superveveslalomu svetovnega pokala v Meribelu.

Rezultati 54. pokala Vitranc, veleslalom: 1. Alexis Pinturault (Fra) 2:19,78, 2. Marcel Hirscher (Avt) 2:20,46, 3. Thomas Fanara (Fra) 2:20,71, 43. Žan Kranjec, 48. Mišel Žerak, 49. Klemen Kosi, 50. Andraž Reich-Pogladič, 53. Aljaž Dvornik, 54. Žan Grošelj (vsi Slo); skupno veleslalom: 1. Hirscher 640, 2. Pinturault 455, 3. Ted Ligety (ZDA) 422, 37. Kranjec 17; slalom: 1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:41,26, 2. Giuliano Razzoli (Ita) 1:41,50, 3. Mattias Hargin (Šve) 1:42,12 ..., 27. Matic Skube 1:44,70, 29. Miha Kuerner (Slo) 1:45,68, 52. Jakob Špik; slalom skupno: 1. Felix Neureuther (Nem) 569, 2. Hirscher 514, 3. Kristoffersen 427 skupno svetovni pokal: 1. Hirscher 1248 točk, 2. Kjetil Jansrud (Nor) 1084, 3. Pinturault 898 ..., 91. Klemen Kosi 53, 101. Boštjan Kline 41, 121. Kranjec (vsi Slo) 12.

Precej bolje je bilo na včerajšnjem slalomu, kjer sta se v drugi tek uvrstila Matic Skube in Miha Kuerner. Končala sta na 27. in 29. mestu, oba osvojila prve točke na kranjskogorskih tekmah doslej in prekinila triletno odsotnost Slovencev v finalih pokala Vitranc. Včerajšnji dan bo šel tudi v zgodovino primorskega smučanja. Prvič v času samostojne Slovenije je v Kranjski Gori nastopil tekmovalec, vzgojen v primorskem klubu. To je Vrhničan Štefan Hadalin, ki se je v kakovostno smučanje prebil kot član SK Dol iz Ajdovščine. S startno številko 74 ni zmogel čudeža, čeprav ga je z brezkompromisno vožnjo želel. Po 15 vratih je končal v snegu. Kljub temu ga je ob prihodu v cilj pozdravilo približno sto navijačev, že jutri pa se bo skušal v boljši luči na isti strmini pokazati na finalnem slalomu evropskega pokala.

Norvežan Henrik Kristoffersen je bil včeraj suveren, saj je premagal tudi vodilnega po prvi vonji, Šveda Matiasa Hargina. Množico italijanskih navijačev je s srebrom razveselil Giuliano Razzoli. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Avstrijec Marcel Hirscher, je po veliki napaki še uspel iztržiti šesto mesto in trdno brani veliki globus.

"Dal sem vse od sebe. Vožnje ne bi ocenil kot dobre, ker sem naredil preveč manjših napak,” je bil v cilju - osem let po tem, ko je (pred Hirscherjem!) postal mladinski svetovni prvak - samokritičen Škofjeločan Matic Skube. Tudi drugi včerajšnji slovenski finalist Miha Kürner je po prehodu med člane ostal neuresničeni talent.

Veleslalomski polom

Odlično organizirani Pokal Vitranc je imel le eno veliko napako - slovenski polom v veleslalomu. Od šesterice se nihče ni uvrstil v drugo vožnjo. To se je zgodilo že na osmem kranjskogorskem veleslalomu zapored. Na vrhu se je razpletlo približno v skladu s pričakovanji. Zmagovalec Francoz Thomas Pinturault sodi v širši vrh, Marcelu Hirscherju pa je že drugo mesto zadoščalo, da je predčasno osvojil veleslalomski globus. Preostalo stopničko na Vitrancu je osvojil še en Francoz - Thomas Fanara.

Ljubljančan Žan Kranjec, sicer edini Slovenec, ki je letos v svetovnem pokalu v tej osnovni disciplini alpskega smučanja osvojil točke (doslej trikrat), je imel z 32. startnim položajem na dobri progi solidno izhodišče za preboj v drugo vožnjo, vendar ga ni izkoristil. S skoraj štirimi sekundami zaostanka je kot najboljši Slovenec končal na 43. mestu

"Rezultati starejših so trenutna realnost, a za njimi prihajajo mlajši, ki so na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojili štiri od šestih možnih odličij. Znova imamo tudi zlato in srebro. Moramo poskrbeti, da bo ta generacija tudi med člani dosegala vrhunske rezultate. Finančno stabilnost zveze za pokrivanje najboljših smo pred kratkim zagotovili, sedaj pa morajo svoje narediti še trenerji," je v cilju ob žalostnem pogledu na semafor razmišljal direktor SZS Jurij Žurej, ki je potrdil, da je tudi šef ekipe Tine Maze Andrea Massi v igri za zaposlitev na smučarski zvezi.


Najbolj brano