Lari Gut ledeniška premiera v Söldnu

Švicarka Lara Gut je zmagovalka uvodnega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Söldnu. V obeh vožnjah se ji je najbolj približala Američanka Mikaela Shiffrin (+1,44), tretja je bila Italijanka Marta Bassino (+1,93). Točke sta osvojili dve Slovenki. Ana Drev je bila deseta, Tina Robnik 19. Obe sta vpisali najboljši uvrstitvi v Söldnu.

Švicarka Lara Gut je bila najhitrejša v 1. vožnji prvega 
veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Söldnu. Foto: Dominic Ebenbichler
Švicarka Lara Gut je bila najhitrejša v 1. vožnji prvega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Söldnu. Foto: Dominic Ebenbichler

SÖLDEN > Gutova je z veliko prednostjo in zelo prepričljivo zmagala na premieri na ledeniku Rettenbach. Švicarka je že takoj vrgla tekmicam rokavico v obraz ter napovedala, da bo srdito branila konec minule zime osvojeni prvi veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Gutova je z veliko prednostjo vodila že po prvi vožnji, v drugi pa le potrdila popolni primat.

Katarina Lavtar je prvo vožnjo končala v snegu. Ana Bucik je bila prepočasna za finalno vožnjo.

Če se po jutru, dan pozna, potem se Švicarki zelo lepo piše. Z zelo prepričljivima vožnjama je pokazala, da v pripravljalnem obdobju ni mirovala in je zelo dobro delala. V obeh vožnjah se ji je najbolj približala Shiffrinova, v prvi je zaostala 1,42 sekunde, ki pa še vedno ni mogla premagati velikega zaostanka in zmage Gutove ni ogrozila. Tretja je bila Italijanka Marta Bassino, ki je bila tretja že na prvi progi.

Gutova je kot druga na startu prve vožnje z naskokom prehitela Norvežanko Nino Loeseth ter s kar 3,18 sekunde prevzela vodstvo ter ga zadržala do konca prvega veleslalomskega polčasa. Petindvajsetletnica je prednost nato v finalni vožnji ubranila za prvo zmago, skupno že 19., drugo veleslalomsko, oba veleslaloma je dobila v Söldnu, prvega leta 2013.

Za slovensko žensko vrsto, že drugo leto zaporedoma brez najuspešnejše Tine Maze, ki se bo po januarski Zlati lisici v Mariboru dokončno preselila med športne upokojenke, je pravzaprav idealen start v sezono. Tako dobrega starta v Söldnu Drevova in Robnikova še nista imeli, čeprav so bila v igri še višja mesta. Drevova je bila na prejšnjih dvanajstih nastopih v Söldnu dvakrat 13., Robnikova pa s prejšnjih dveh startov ni imela uvrstitve.

Drevova, ki je bila lani v svoji najuspešnejši sezoni v karieri v Mariboru in Flachauu dvakrat druga, je nastopila v prvi jakostni skupini, kot tretja na startu prve vožnje. Na progi se ni slabo držala, vendar pa so bili zaostanki za Gutovo precejšnji. Ob prihodu v cilj je bilo zaostanka že za 2,51 sekunde za takrat drugi čas. Prvo vožnjo je končala na osmem mestu.

V finalu se je odločno pognala na progo, ki tokrat ni bila ledena, v zgornjem strmem delu je bila zelo konkurenčna, zato pa je več kot sekundo izgubila v položnem spodnjem delu, z zaostankom 3,29 pa je še ujela prvo deseterico, ob prihodu v cilj je bila četrta.

"V drugi vožnji sem se počutila bolje, kot pa v prvi. V strmini sem imela precej boljši občutek, le v spodnjem delu strmine sem izgubila zelo veliko, a ne vem natančno, zakaj, to bo treba še videti. Sem zadovoljna s tem desetim mestom, saj je precej boljše, kot pa prejšnja leta. Grem naprej, s sabo pa bom vzela pozitivne stvari," je bila razpleta vesela 31-letna Drevova.

Zelo dobra söldenska uvertura je za Tino Robnik, ki je z izjemno vožnjo, s številko 36, prehitela kar 23 tekmovalk ter vpisala 11. čas. Za Gutovo je zaostala 3,11 sekunde. V finalu je nato izgubila sedem mest, z zaostankom 3,93 sekunde pa je vpisala svoje krstne söldenske točke.

Tretjič v karieri je prišla do točk svetovnega pokala: "Če pogledam generalno, sem zadovoljna z obema vožnjama. S prvo malo bolj, ker je bil končni čas boljši, tudi z drugo sem zadovoljna, a na nekaterih delih se stvari tehnično niso postavile na svoje mesto, tako da sem tam več izgubila. Zagotovo je dobro, ker se že na prvi tekmi prebiješ v finale, to je dobro za samozavest in za dober občutek za naslednje tekme," je dejala 25-letna Robnikova.

STA


Najbolj brano