Grosar selektor deklet

Slovenska šahovska reprezentanca bo jutri na Islandiji začela ekipno evropsko prvenstvo, včeraj pa se je v Ljubljani - tudi s šestimi Primorci - predstavila v uličnem šahu.

Tako je v Ljubljani pred odhodom na EP poteze vlekla primorska velemojstrica Jana 
Krivec. Foto: STA
Tako je v Ljubljani pred odhodom na EP poteze vlekla primorska velemojstrica Jana Krivec. Foto: STA

REYKJAVIK >Islandska prestolnica bo od jutrišnjega dne do 22. novembra prizorišče evropskega ekipnega šahovskega prvenstva. Slovenska reprezentanca se je včeraj pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani predstavila v uličnem šahu.

Primorska je zastopana v obeh ekipah. Nekoliko višje rangirana je ženska ekipa, ki sodi po ratingu na 20. mesto v Evropi, njen selektor pa je nekdanji novogoriški olimpijec Aljoša Grosar. V zasedbi sta tudi velemojstrici ŠK Nova Gorica Jana Krivec in Ana Srebrnič ter mlada postojnska mojstrska kandidatka Ivana Hreščak. Sedemkratna državna prvakinja Krivčeva in izkušena Srebrničeva bosta morali nositi vsaj pol bremena, glavni slovenski adut pa utegne biti svetovna prvakinja U-16 Laura Unuk. V ekipi je še Špela Kolarič.

Najbolj izkušena Slovenka, Jana Krivec, je cilje strnila takole: ”Laura Unuk ima na prvi deski možnosti za velemojstrski naziv. Sposobna ga je osvojiti, saj je psihično stabilna in trenutno dobro igra. Z njenim in dobrim ekipnim dosežkom lahko pridemo do desetega mesta,”

Selektor Aljoša Grosar je dodal: “Upam, da so dekleta dobro tempirala formo. Laura Unuk bo igrala na prvi šahovnici, ker je kljub mladosti že zelo izkušena. Trenutno je zelo uigrana Toda ocenjuje se ekipni izid. Pomembno bo, da med nami nastane prava kemija ter da se bomo v vsakem krogu borili po najboljšim močeh, ne glede na moč tekmic.”

Največ možnosti za osvojitev odličij imajo Rusinje, Ukrajinke in Gruzijke.

Moška ekipa je po moči na 21. mestu med 36 državami udeleženkami. V povsem velemojstrski zasedbi sta tudi Solkanec Jure Borišek in tolminski šahist Jure Škoberne. Pričakovati je sicer, da bodo nosilci igre Aleksander Beljavski, Luka Lenič in Matej Šebenik. Želja moških je uvrstitev med 15. in 25. mestom. Glavni kandidati za odličja so stari znanci - Rusija, Ukrajina in Azerbajdžan. STA, IM


Najbolj brano