Prebudil se je še Blažič

Slovenska reprezentanca se na evropskem prvenstvu svojega “bojnega” načrta drži do potankosti, saj je izgubila tudi drugo od tekem, ki v njem niso bile označene kot obvezne. Grčija je potrdila, da je v tem trenutku preprosto boljši tekmec.

 Foto: Simon Maljevac
Foto: Simon Maljevac

ZAGREB > Na tribunah je igrala Slovenija, na igrišču pa Grčija. Tako poenostavljeno bi lahko razložili popoldansko tekmo, ki je v Areno privabila rekordno število slovenskih navijačev, okrog 5000.

Letošnje EP je izjemno izenačeno, veliko tekem jer odločenih v zadnjih sekundah ali v podaljšku. V skupini D v Rigi vodi Češka, ki je s 66:64 ugnala Belgijo, Ukrajina pa Latvijo 75:74. V skupini A - BiH : Finska 59:88, Poljska : Izrael 73:75 (vodil je Izrael); skupina B - Turčija : Srbija 72:91, Italija : Nemčija 89:82, po podaljšku. S tem je Nemčija že izpadla. Prva v skupini je krog pred koncem Srbija. Rezultati so brez poznih večernih tekem.

Vassilisu Spanulisu se je v začetni slovenski peterki na mestu organizatorja igre prvič na turnirju zoperstavil podobno visoki Jaka Klobučar, vendar je bil slovenski uvod precej medel, slabši od pričakovanj. “Grčija je v prvem polčasu pokazala košarko na najvišjem nivoju, v tekmo nismo stopili dovolj agresivno in čvrsto, manjkali so nam mali prekrški. Bili smo preveč spoštljivi in dejansko so nas kaznovali povsod, kjer se je dalo,” je prvi polčas komentiral Jure Zdovc, ki je imel med tekmo še dodatno dilemo. Njegova ekipa ima za razliko od včerajšnjih tekmecev le enega pravega klasičnega centra Alena Omića. Ko je bil v igri, so lažje branili prostor pod košem in skušali kolikor toliko parirati v skoku, na drugi strani pa je brez njega lažje steklo v napadu. Toda kljub kakovosti dvanajsterice grških košarkarskih bogov je nesporno njihov Zeus Vasilis Spanulis, ki skoraj vedno najde pravo rešitev. Že v prvem polčasu si je v statistiko vpisal 13 točk, od tega deset v drugi četrtini, in Grčija je odšla na počitek s prednostjo 46:31.

Zdelo se je, da je vprašanje zmagovalca že odločeno, s tem pa tudi tekmi odvzeta vsa napetost. Toda ni bilo tako. “Slovenci so zaigrali zelo agresivno, vedno na meji prekrška. Vendar smo našli ustrezne rešitve. Za nas je pomembno, da prihajamo v različne situacije, iščemo prave rešitve in rasemo,” je menil grški selektor Fotis Katsikaris.

V tretji četrtini je Zdovc na na igrišče poslal nižjo peterko, s centrom Urošem Slokarjem. Svoj šov je začel Jaka Blažič (27 točk, od tega 19 v drugem polčasu) trojke 5:4, na katerega se je dolgo čakalo, ob tem je še pobral pet žog v skoku. Skoraj vedno je našel idealno rešitev za pot do grškega koša in namučil tudi Spanulisa. Roko mu je v napadu in obrambi podal tudi drugič zapored izvrstni Zoran Dragić, ki je sklenil slovenski niz 7:0 s trojko za minimalni zaostanek (62:60), po kateri je grški selektor zahteval minuto odmora. Potem je odgovoril podobno kot na tekmi s Hrvaško, ko je na igrišče poslal tri organizatorje igre (Nicos Zizis, Spanulis in Nick Calathes), ki so se razleteli po igrišču. Georgios Printezis (s 16 točkami drugi strelec pri Grkih) je s košem postavil temelje za delni izid 9:1, kar je Grkom šest minut pred koncem priigralo dovolj prednosti za mirno končnico. “Ko smo Grke nekako ujeli smo potrošili veliko energije in padla je koncentracija. Treniramo bolj malo, to pa se tej ekipi pozna. Skušali smo spočiti glavne igralce, za nekaj več bi potrebovali tudi več znanja,” je drugi polčas ocenil slovenski selektor.

Jaka Blažič je pred novinarje stopil miren: “Tekma je bila naporna tako fizično kot iz psihološkega stališča. Med polčasom nas je Zdovc ohrabril. Dejal je, da vsak dan ne igraš proti tako dobrim igralcem, postali smo bolj agresivni, spremenili nekaj obrambnih različic in se dobro kosali z Grki. Pomembno je, da smo videli, kako moramo igrati proti tako kakovostnim reprezentancam. Za nas je odločilna tekma v osmini finala in tedaj bomo morali pokazati vse znanje.”

> Dvorana Arena, gledalcev 5500, sodniki: Lamonica (Italija), Jimenez Trujillo (Španija), Cici (Albanija).

> Slovenija: Joksimović 2, Prepelič 1 (1:2), Blažič 27 (5:6), Dragić 22 (2:5), Zupan 5 (1:1), Balažić 2 (2:2), Omić 4, Klobučar 2, Slokar 7.

> Grčija: Borusis 11 (1:1), Zisis 10 (1:2), Spanulis 19 (2:5), Calathes 12 (6:6), Perperoglu 2, Kofos 10, Printezis 16 (3:4), Antetokonmpo 3 (1:2).

> Prosti meti: Slovenija 11:16, Grčija 14:22.

> Met za dve točki: Slovenija 20:38, Grčija 27:39.

> Met za tri točke: Slovenija 7:20 (Blažič 4, Dragić 2, Slokar), Grčija 5:13 (Spanulis 3, Printezis, Zisis).

> Skoki: Slovenija 23 (14 + 9), Grčija 33 (23 + 10).

> Osebne napake: Slovenija 25, Grčija 22.

> Pet osebnih: /.

ROK MAVER


Najbolj brano