Grki razblinili sanje o svetovni eliti

Po tesni zmagi na gostovanju v Grčiji je slovenska moška odbojkarska reprezentanca klonila pred domačimi navijači v Mariboru in zapravila možnosti za preboj v svetovno ligo. Slovenija : Grčija 1:3 (-21, -18, 22, -22).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je zapravila možnosti za preboj v svetovno ligo Foto: Ozs
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je zapravila možnosti za preboj v svetovno ligo Foto: Ozs

MARIBOR > “Na žalost nismo izpolnili cilja. Seveda smo razočarani. Že v Solunu smo imeli kar nekaj težav v napadu in to se je ponovilo tudi na povratni tekmi. Bili smo precej manj prodorni in agresivni kot bi morali biti,” je po šokantnem sredinem porazu razmišljal slovenski selektor Luka Slabe. Slednji svojih izbrancev ni uspel pripeljati do finala evropske lige, ki se je slovenski izbrani vrsti izmaknilo tudi v tretjem nastopu v tem tekmovanju.

Maribor, Dvorana Lukna, gledalcev 450, sodnika: Van Gompel (Nizozemska), Collados (Francija). Slovenija: Planinc, Šket 12, Gasparini 3, Plot 1, Mijatović, Koncilja 9, Pokeršnik 1, Ropret 1, Urnaut 15, Čebulj 7, Jereb 4, Pavlović 6. Grčija: Đurić 33, Filippov 1, Kokkinakis 11, Protopsaltis 13, Tzioumakas 2, Efraimidis, Takouridis 6, Pelekoudas 9, Koumentakis, Dalakouras, Kanellos, Angel.

Po gladkem sprehodu skozi skupinski del tekmovanja so bili Slovenci v polfinalu proti Grkom v vlogi favoritov in to so na prvi tekmi tudi potrdili. Dvoboj v mariborski Lukni pa je prinesel povsem drugačno sliko, saj je domača reprezentanca le na trenutke delovala kot moštvo, na drugi strani pa so Grki pod vodstvom nezaustavljivega Dmitra Đurića z brezkompromisno igro hitro prišli do vodstva, ki so ga kljub občasnim slovenskim naletom zadržali do konca in se zasluženo veselili finala, v katerem se bodo pomerili s Črno goro. Predsednik Odbojkarske zveze Metod Ropret po velikem neuspehu, ki je Sloveniji zaprl vrata svetovne lige, ni bil razpoložen za debato s predstavniki sedme sile, medtem ko je kapetan Tine Urnaut priznal, da se skupaj s soigralci pod pritiskom pomembnosti dvoboja ni znašel najboljše: “V predtekmovanju smo igrali brez posebnega pritiska in zabeležili nekaj gladkih zmag, v polfinalu pa je bilo vse skupaj drugače. Grki so bili veliko bolj sproščeni in to se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Igralci smo si zelo želeli napredovanja in igranja proti odbojkarskim velesilam, vendar nam ni uspelo.”

Končni izplen je tako bistveno manjši od pričakovanj, atraktivna 28-članska svetovna liga, ki bi ob dvobojih z najmočnejšimi reprezentancami pomenila dodaten korak naprej za moško odbojko v Sloveniji, pa vsaj za eno leto ostaja še neizpolnjena želja.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano