Gričar ubranil zlato

Pred dnevi se je s slovesnostjo ob 40-letnici zmajarstva na Tolminskem končalo odprto prvenstvo Slovenije v letenju z jadralnimi zmaji. Absolutno je zmagal Avstrijec Tom Weissenberger, državni prvak pa je postal Primož Gričar.

Član DPL Posočje Matjaž Klemenčič je bil šesti v točkovanju 
za DP in 21. v mednarodni konkurenci.  Foto: Red Bull Content Pool
Član DPL Posočje Matjaž Klemenčič je bil šesti v točkovanju za DP in 21. v mednarodni konkurenci.  Foto: Red Bull Content Pool

TOLMIN > Domače društvo za prosto letenje Posočje je s pomočjo društva Krokar iz Železnikov tudi letos dobro organiziralo odprto prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju z zmaji. Čeprav so bili razmere za letenje boljše kot lansko leto, ko so med nevihtami zmajarji namesto petih etap opravili le dve, so bili primorski dosežki letos slabši.

Najvišje, na 21. mesto v mednarodni konkurenci in na šesto v slovenski, se je uvrstil član domačega društva Matjaž Klemenčič. Državni naslov je ubranil absolutno drugouvrščeniŠkofjeločan Primož Gričar. Srebro jeosvojil njegov klubski kolega Franc Peternel, bron pa Jože Frim iz Slovenske Bistrice.

Tekmovalci iz sedmih držav so kljub na videz lepemu vremenu na območju med Kobalo in Stolom v šestih razpoložljivih dneh odleteli le štiri etape, saj je v višinah razmere oteževal dokaj močan in ponekod nevaren turbulentni veter. Že prvi dan so s predpisanimi 71 kilometri v celoti opravili le trije piloti. Drugi dan so bile razmere nekoliko boljše, etapa (133 km) daljša, brez predčasnega pristanka pa so jo zmogli štirje. Tretji dan je bila etapa najdaljša (154 km), mirnejša, a zaradi skromnih zračnih dviganj ponovno težka in z le tremi povsem uspešnimi zmajarji. Krajšo (82 km) zadnjo etapo je v celoti opravilo osem pilotov, zadovoljstvo v cilju pa je skalilo strmoglavljenje poljskega pilota, ki jo bilo zanj žal usodno. IM


Najbolj brano