Štirih si niso zaslužili

Premierni nastop nove prvoligaške sezone, ki so ga lahko ljubitelji okroglega usnja po zaslugi ene izmed komercialnih televizij spremljali tudi preko malih ekranov, se goriškim nogometašem ni izšel po željah. Olimpija : Gorica 4:1 (2:1).

Novogoričani so v prvem delu večkrat nevarno zapretili proti 
domačim vratom. Foto: Simon Maljevac
Novogoričani so v prvem delu večkrat nevarno zapretili proti domačim vratom. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Strateg gostov Miran Srebrnič je na solidno pripravljeno zelenico ljubljanskih Stožic poslal pričakovano zasedbo, ki je v uvodnih minutah zaigrala dokaj angažirano in si v 14. minuti prek napadalca Blessinga Elekeja priigrala prvo priložnost. Izkazal se je domači vratar Aleksander Šeliga, ob padcu Amela Džuzdanovića, ki je želel priti do odbite žoge, pa je piščalka sodnika Davorja Drečnika iz Hrastnika ostala nema.

Podobno se je zgodilo tudi čez slabih pet minut, ko je ob napadalni akciji Goričanov obležal Matija Širok, bivši član goriške zasedbe Ezekiel Henty pa je ob protestih goriških nogometašev po levi strani zdrvel v protinapad, ki ga je po zgrešenem strelu Andraža Šporarja z zadetkom zaključil Nik Kapun.

Stadion Stožice, gledalcev 2000, sodnik: Drečnik (Hrastnik) 6. Strelci: 1:0 Kapun (18.), 2:0 Kronaveter (25.), 2:1 Arčon (45.), 3:1 Kronaveter (68.), 4:1 Šporar (89.). Olimpija: Šeliga 6,5, Fink 6, Krefl 6, Bajrić 6,5, Mitrović 6, Matić 7, Kapun 7 (od 62. Vukčević 6), Kronaveter 7,5, Henty 7 (od 78. Novak -), Djermanović 6 (od 56. Golubar 6), Šporar 6,5. Trener: Marijan Pušnik. Gorica: Štrukelj 6, Celcer 5,5, Širok 6, Arčon 6,5, Kolenc 5,5 (od 82. Kotnik -), Eleke 6,5, Kavčič 5,5, Humar 5 (od 46. Burgić 6), Džuzdanovič 6.5, Jogan 6, Martinović 6. Trener: Miran Srebrnič. Rumeni kartoni: Krefl, Henty; Martinović.

Prebujeni domačini so v naslednjih minutah valili napad za napadom, po zgrešenih priložnostih Šporarja in Hentyja pa so v 25. minuti izvedli pravo šolsko akcijo v treh potezah, ki jo je iz bližine zaključil vezist Rok Kronaveter. Trener gostov je v teh trenutkih le nemočno širil roke, saj mlada centralna vezista Jaka Kolenc in Jan Humar nikakor nista uspela povezati niti na sredini igrišča, v zaključku prvega polčasa pa sta igralni položaj zamenjala Džuzdanović in Dino Martinović, kar je hitro obrodilo sadove.

V zadnji minuti rednega dela prvega polčasa je v protinapad potegnil Eleke, ki je zaposlil Sandija Arčona, ta pa se je ob nezbranih domačih branilcih lahko na miru pripravil za strel z roba kazenskega prostora, ki je končal v mreži nemočnega Šelige in prebudil peščico Terror Boysov, ki so svoje mesto na tribunah našli šele sredi prvega polčasa. Še pred odhodom na glavni odmor bi lahko gostujoča zasedba prišla celo do izenačenja, a je bil Džuzdanović po hitrem prodoru po desni strani premalo natančen, njegov zgrešeni poskus pa je pomenil napoved ofenzivnejšega pristopa gostov.

Da si želi lova na drugi zadetek, je Srebrnič dokazal s tem, da je v nadaljevanju na zelenico poslal napadalca Mirana Burgića, ki je povzročil kar nekaj skrbi svojim nekdanjim soigralcem v domači obrambi, vendar kljub nekaterim polpriložnostim ni potrdil “zakona bivšega”. Občasni goriški pritisk ni obrodil sadov, na drugi strani pa je skušal domači trener Marijan Pušnik z menjavami ohranjati visok ritem. Odločitev o zmagovalcu premiere v vroči prestolnici je padla v 68. minuti, ko je bil branilec Tine Kavčič premalo odločen ob visoki podaji v gostujoči kazenski prostor, kar je izkoristil Kronaveter in s svojim drugim zadetkom dokončno zatrl goriške upe po preobratu.

Plus: Goričani so prikazali več obetavnih ofenzivnih akcij in pošteno zaposlili domačega vratarja Aleksandra Šeligo. Minus: Olimpijini branilci so bili večkrat prehitri za goriške branilce, kar naj bo dobro opozorilo pred nadaljevanjem sezone.

“Tretji gol nas je presekal. Očitno je do izraza prišla neizkušenost, čeprav nismo igrali slabo. Res škoda, da nam je po znižanju zaostanka padla zbranost,” je odločilni trenutek dvoboja pokomentiral Arčon. Zaključek tekme je tudi pred očmi slovenskega selektorja Srečka Katanca minil v dinamični igri, najbliže drugemu goriškemu zadetku pa je bil po strelu z razdalje Džuzdanović, medtem ko se je na drugi strani po strelu razpoloženega Kronavetra zatresla vratnica.

Za pravo evforijo na tribunah je v 89. minuti poskrbel sicer dokaj nevidni domači zvezdnik Šporar, ko je po prekinitvi spretno potisnil žogo v mrežo nemočnega Štruklja, ki je kljub štirim prejetim zadetkom svoje delo opravil korektno. Srebrnič kljub previsokem porazu ni obupaval: “V določenih trenutkih smo potrdili, da lahko zagrenimo življenje Olimpiji. V prvem polčasu smo imeli veliko težav po levi strani, tako da sem moral opraviti določene korekcije. Kljub temu nismo uspeli priti do preobrata, vendar ta poraz na nas ne sme preveč vplivati.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano