Žigon razblinil dvome

Nogometaši Gorice so na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za prvo ligo v vročem Kidričevem zabeležili minimalno zmago, s katero so ohranili prvoligaški status. Aluminij : Gorica 1:2 (1:2).

Veselje goriških nogometašev po zadetku Dejana Žigona. Foto: Simon Maljevac
Veselje goriških nogometašev po zadetku Dejana Žigona. Foto: Simon Maljevac

KIDRIČEVO > Po sredinem remiju brez zadetkov v domačem Športnem parku je goriški trener Miran Srebrnič svojim izbrancem namenil lažje treninge, saj se je zavedal, da bodo ti na Štajerskem potrebovali tudi zadnje atome moči. V odločilni bitki za obstanek je prvo enajsterico osvežil z Dinom Martinovićem in Luko Majcnom, ki sta zamenjala ženina Nabila Taiderja ter na prvi tekmi nerazpoloženega Amela Džuzdanovića.

Športni park Kidričevo, gledalcev 600, sodnik Kajtazović (Kranj) 6,5. Strelci - 1:0 Škoflek (2), 1:1 Žigon (9), 1:2 Žigon (41). Aluminij: Murko 5,5, Medved 6 Lonzarić 5,5 (od 77. Prašnikar-), Topolovec 6, Vrbanec 6, Škoflek 6,5, Nunić 6 (od 35. Školnik-) 6, Kurež 6, Bizjak 6, Čeh 5,5 (od 46. Pucko 6), Kozar 5,5. Trener: Damijan Romih. Gorica: Sorčan 6, Širok 6,5, Boccaccini 6,5, Jogan 6,5, Pasqualini 6, Vetrih 6,5, Johnson 6,5, Martinović 7, Žigon 8 (od 61. Nagode 6,5), Majcen 6,5 (od 89. Usoji-), Eleke 7,5. Trener: Miran Srebrnič. Rumeni kartoni: Lonzarić, Školnik; Jogan, Majcen, Martinović, Nagode.

Ob podpori številčne skupine navijaške skupine Terror Boys, ki so jo gostoljubni domačini namestili na glavno tribuno, so Goričani že hitro doživeli, kljub pravi poletni pripeki, nič kaj prijeten hladen tuš. Po podaji Matica Vrbanca je Žiga Škoflek z leve strani malce nepričakovano sprožil proti gostujočim vratom in s strelom v daljši kot mojstrsko matiral Grego Sorčana. S tem so kalkulacije o morebitnem podaljšku in kazenskih strelih padle v vodo, Srebrničeva ekipa pa se je kljub šoku še bolj odločno spustila v lov na izenačenje.

Za izredno pomemben gol v gosteh je že v deveti minuti poskrbel Dejan Žigon, ki je izkoristil podajo razigranega Blessinga Elekeja in utišal domače podpornike. Naleta gostov s tem še ni bilo konec, a številne podaje iz kota niso našle poti do domače mreže, na drugi strani pa se je z odlično reakcijo izkazal branilec Mateo Boccaccini in preprečil novo vodstvo domačih. Še pred odhodom na glavni odmor so zagorele bakle v rokah najglasnejših goriških privržencev, saj je po strelu Elekeja do žoge prišel spretni Žigon, ki ob slabi reakciji izkušenega domačega vratarja Tomaža Murka ni imel težkega dela. Sledil je še močan strel Martinovića, ki ga je zaustavila vratnica.

Plus: Goričani so po uvodnem šoku z odločno reakcijo rezultat preobrnili v svoj prid. Premoč dokazuje tudi 12 izvedenih kotov. Minus: ob precejšnji kakovostni razliki bi morali so Goričani prvo ligo potrdili doma, ne pa v gosteh, ko jim je voda tekle v grlo.

V drugem delu so Goričani z zgoščeno sredino razbijali igro domačinov, ki jim je ob zaostanku malce popustila vnema, vendar bele zastave niso izobesili, za kar je bil zaslužen tudi Murko, ki je v 75. minuti ubranil močan volej Marshala Johnsona. Do konca tekme ni bilo več prebliskov in Novogoričani so lahko bučno proslavili zmago.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano