Po zmagi zdaj na izpadanje

Za nogometaše Gorice sezone še ni konec. Že v sredo jih v športnem parku čaka prva tekma dodatnih kvalifikacij za prvoligaški obstanek proti Aluminiju.

Pred zadnjim, 36. krogom Prve lige Telekom Slovenije je bilo 
odprto le še eno vprašanje: ali si lahko Gorica zagotovi osmo 
mesto in s tem neposreden obstanek med slovensko nogometno elito. Svoje delo je opravila z odliko. Foto: Jure Batagelj
Pred zadnjim, 36. krogom Prve lige Telekom Slovenije je bilo odprto le še eno vprašanje: ali si lahko Gorica zagotovi osmo mesto in s tem neposreden obstanek med slovensko nogometno elito. Svoje delo je opravila z odliko. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Sklepni prvenstveni krog v prvi slovenski nogometni ligi ni postregel s presenečenji. Rezultati so bili pričakovani, vrstni red pa se ni spremenil. Gorica je zanesljivo opravila svojo domačo nalogo proti Zavrču, a ni dočakala spodrsljaja Krke oziroma pomoči Radomelj.

Že ob polčasu je bil prvoligaški razplet na dlani, zato pa je bilo toliko bolj zanimivo spremljati razvoj dogodkov na drugoligaških zelenicah, predvsem na derbiju vrha lestvice v Krškem, kjer je odločitev padla globoko v sodnikovem podaljšku. Medtem so se pred slačilnicami v športnem parku vrstila ugibanja in odvijali morebitni scenariji neželenega podaljšanja sezone. Kdo bo šel v dodatne kvalifikacije, se jim bo katera ekipa odpovedala, kateri tekmec bi bil najbolj, kateri pa najmanj zaželen ...

Kocka je padla na Aluminij. Z ekipo iz Kidričevega ima Gorica pestro zgodovino izločilnih dvobojev, vezanih na pokalno tekmovanje. Posebej podčrtana sta sklepna obračuna leta 2002, v katerih je Gorica pod taktirko Pavla Pinnija ubranila pokalno lovoriko. Takrat se je Aluminij presenetljivo zavihtel v finale kot drugoligaš, Gorica pa tudi ni sodila v krog favoritov. Novogoričani so glavnino dela opravili že na prvi tekmi z domačo zmago 4:0, na povratnem dvoboju pa le potrdili lovoriko.

Zanimivo je, da so se Novogoričani z Aluminijem pomerili v pokalu tudi lani in predlani, obakrat v četrtfinalu. Uspeh je bil polovičen. Aktualni in tedanji prvi trener Miran Srebrnič ima grenke spomine na razplet dvoboja v sezoni 2012/13, ko je bil klub iz Kidričevega v prvoligaški druščini. Novogoričani so dobili prvo tekmo v gosteh z 2:1, nato pa po šokantnem razvoju dogodkov na povratnem dvoboju doma klonili z 0:2 in izpadli. Leto dni kasneje je Gorica v Parmini preobleki le preskočila štajersko drugoligaško oviro in nato tudi osvojila pokalno lovoriko. V sredo in nedeljo bo v medsebojnih obračunih Gorice in Aluminija v igri prvoligaški status.

Sobotni dvoboj z Zavrčem je bil za gostitelje le lažji trening pred tistim, ki jih čaka. Goričani so ga izpeljali, kot se spodobi. Proti dopustniško naravnanim gostom so imeli pretežni del tekme strelske vaje, med katerimi so trikrat zatresli tudi okvir vrat. Krstna prvoligaška zadetka je vpisal tudi razigrani Amel Džuzdanović: “Lepo je zadeti v prvi ligi. Škoda, ker zadetki in zmaga niso prinesli želenega razvoja dogodkov. Zdaj se moramo osredotočiti na kvalifikacije. Kidričevo predstavlja zahtevno gostovanje, zato moramo biti rezultatsko prepričljivi že na prvi tekmi, tako kot smo bili v končnici prvenstva.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano